Навесні прокидається не лише природа, а й азарт господарів до вирощування розсади! Багатьом хочеться посіяти насіння перців у домашніх умовах, щоб потім зібрати рекордний врожай солодких соковитих плодів на городі. Коли мене запитують, як сіяти розсаду перцю удома, я відповідаю – майже так само, як і томатів, не набагато складніше! Перець – помідорний родич, лише більш чутливий до інфекцій у ґрунті. Тому треба запастися знаннями про хвороби перцю, вчасно попереджати і лікувати свої рослини, аби за декілька місяців тішитись урожаєм і більше не боятися труднощів вирощування цієї культури.

Земля для розсади – з піском

Розсада перцю любить легкий поживний ґрунт, тому до готової універсальної землі треба підмішати шосту частину піску. Якщо ви готуєте ґрунтосуміш самостійно, на 2 частини перегною чи дернової землі візьміть стільки ж торфу і додайте одну частину піску. В такому ґрунті не застоюватиметься вода, що вбереже розсаду перцю від поширеної серед цієї культури хвороби – чорної ніжки. За два тижні до висівання насіння перцю на розсаду пролийте ґрунт окропом або прогрійте 20 хвилин у духовці при 180 °С.

Також звичним для вас способом продезінфікуйте насіння, якщо використовуєте своє, а не куповане. Детальніше про передпосівну обробку насіння перцю читайте у нашій статті.

Коли садити перець на розсаду

Від висівання насіння до висадки розсади в город загалом проходить до 3 місяців. Тому краще сіяти перець у 20 числах лютого, щоб до кінця травня мати перцеві грядки на городі. Розсаду можна садити у відкритий ґрунт, коли з’явиться перша квіточка.

Сіємо перець одразу в стаканчики чи горщики

Наші бабусі звикли всю розсаду сіяти у старі каструлі, а вже потім пікірувати. Такий спосіб вирощування розсади перцю можна знайти й зараз у кожному селі. Проте турботливі господарі мають знати, що ця рослина не любить ані загущення, ані пікірування. Пересадка з відкритим коренем затримує ріст перцю щонайменше на тиждень.

Найкращий спосіб – висівати насіння перцю у стаканчики, бажано на 200–300 мл. Важливо, щоб на дні були дренажні отвори. Добре ростиме перець також і в торф’яних горщиках, куди насипають підготовлений субстрат. А краще за все сіянцям буде у торф’яних таблетках – суміші торфу та ґрунту – які після намочування перетворюються на циліндри.

Я сію перець у вологий субстрат, присипаю шаром ґрунту до 0,5 см. Накриваю плівкою, щоб земля не пересихала. До появи сходів плівку іноді знімаю на короткий час, щоб полити насіння з пульверизатора та провітрити. Сіянці проростають за 5 днів, якщо температура повітря буде не менше 25 °С. Якщо нижче 20 °С – за 10 і більше днів.

Пікірування розсади перцю

Пікірування розсади перцю – це пересадка сіянців із 2–3 листками через два тижні після сходів. Ця процедура необхідна, якщо розсада у вас росте в спільній посудині або дуже маленьких стаканчиках. Із спільної посадки рослинки виймають ложечкою чи маленькою лопаткою так, щоб не обірвати корінці. Для цього ґрунт помірно зволожують. Зі стаканчика рослину перевалюйте разом із грудкою землі.

Якщо розсада переросла і головний корінь сильно витягнувся, під час пікірування його прищипують (підрізають). В інших випадках травмування коріння невиправдане, перець через це повільніше ростиме.

Після пікірування бажано тримати розсаду в тому самому місці, що й раніше, щоб не мінявся температурний режим. Згодом її загартовують – виносять на 5–10 хвилин на свіже повітря та сонце.

Підживлення розсади

Розсаду перцю, яку вирощують в окремих стаканчиках чи горщиках, підживлюють після появи 2 листочків. При цьому не забуваємо, що розсаду зі спільної посудини не підживлюємо до пікірування. Удобрюємо лише після пересадки в окремі ємності через 10 днів.

Для підживлення візьміть на 10 л води 40 г суперфосфату, 30 г сульфату калію, 10 г аміачної селітри. Хороші результати показує листове живлення стимулятором росту, антистресантом Авангард Стимул, 10 мл якого розводять у 3–5 л води на сотку.

Перед підживленням розсаду полийте відстояною чистою водою. Потім під кожне стебельце влийте по 50 мл добрива. Прихильники всього природного замінюють мінеральні підживлення на розчин попелу – склянку порошку розчиняють у відрі води. Поливають так само.

Як доглядати за перцем у відкритому ґрунті, починаючи від моменту висадки і до збору урожаю, читайте в статті тут.

Профілактика хвороб перцю

Оскільки перець належить до пасльонових, йому притаманні багато хвороб помідорів. Найчастіше розсаду перцю вражає грибкова хвороба чорна ніжка – це загнивання кореневої шийки та корінців через залиття ґрунту, загущеність посадок чи неякісну дезінфекцію землі й насіння. Також подібну хворобу можна успадкувати від попереднього покоління перцю. Інша напасть – біла та сіра гнилі – з’являється на зелених частинах рослини.

Для профілактики кореневої гнилі дуже раджу полити розсаду препаратом Енергодар – 6 мл на 2 л води. Цієї кількості розчину вистачає на 1 кв. м. грядки у відкритому ґрунті. Повторно поливати можна через 7–10 днів для більш тривалого захисту.

Інколи цю культуру пошкоджує також фітофтороз. Починається хвороба з появи жовтуватих і коричнюватих плям на листі, згодом грибок поширюється на стебло. Для профілактики фітофтори важливо проводити передпосівну обробку насіння перцю. Якщо ви не оброблювали насіння, то можна обприскати розсаду бордоською рідиною у фазі 4 і більше листків – на 10 літрів води розчиняють 100 г мідного купоросу та 200 грамів негашеного вапна. Обробку повторюють за два тижні.

Для тривалішого захисту я раджу застосувати протигрибковий препарат Гарт – 25 г на 5 л води з розрахунку на 1 сотку. Обприскування проводять через 7 днів після висадки розсади в город. Цей препарат захистить відразу від деяких видів грибків, які уражують цю культуру.

Хоча здається, що виростити розсаду перцю важче, ніж купити, все ж таки раджу вирощувати сіянці самостійно. По-перше, так ви будете впевнені у сортах та якості насіння. По-друге, сіянці матимуть непошкоджений корінь, адже мало хто сіє розсаду на продаж одразу в окремих посудинах. А третя перевага – вирощена з якісного насіння та обробленого субстрату розсада не хворітиме на гнилі та фітофтороз.