Шкідники солодкого перцю часто полюбляють цю південну культуру. Попелиця на перці, павутинний кліщ, білокрилка, колорадський жук, гусені – лише невеликий перелік шкідників, яких можна побачити на цій культурі. Шкідники на перці завдають великі збитки урожаю, призводячи до засихання та загибелі рослин.

Нижче в статті спробуємо розібратись, з якими шкідниками доведеться стикнутись на грядках із перцем та які найбільш ефективні народні та професійні засоби боротьби з ними.

Попелиця на перці: заходи боротьби

Перець часто вражає зелена і чорна попелиця. Зазвичай шкідники починають з розсади, висмоктуючи сік із молодих соковитих листочків. Помітити їхнє нашестя можна за зів’ялим та покрученим листям.  На нижньому боці листка можна виявити липкий наліт та самих комах, які висмоктують соки. Попелиця на перці часто з’являється разом із мурахами, мігрує з культури на культуру, а її солодкі виділення окрім їжі для мурах є також добрим середовищем для розвитку грибків.

Попелиця на перці може з’являтися з разу в раз, особливо якщо ви не вивели мурах із ділянки.

Про те, як позбутися мурашок, читайте тут.

Серед народних засобів боротьби з попелицею можу порадити змивати її напором води зі шлангу і, якщо ділянка невелика, обприскувати мильним розчином. Для цього натирають 100 г (брусок) господарського мила і розчиняють у 10 л води. Також можна додати склянку деревного попелу, перемішати і дати настоятись добу. Потім обприскують заражені рослини й повторюють обробку через тиждень.

Замість мильного розчину можна застосувати настій гірких трав: чистотілу, деревію, тютюну, цибулиння й пижма. 1 кг трави залийте окропом, настоюйте годину, долийте води до 10 л. Наступного дня починайте кропити.

Попелиця на перці в теплиці – також поширене явище, бо шкідник активізується часто в посадках із поганою вентиляцією. Щоб відлякати попелицю, можна поміж грядками перцю посадити коріандр і м’яту, а щоб більше привабити хижаків-сонечок, посіяти ромашки й чорнобривці.

Павутинний кліщ на перці

Павутинний кліщ на перці частіше трапляється у закритому ґрунті, теплиці. Часто його можна помітити в кінці червня у загущених грядках перцю. Ознаки появи шкідника: листя сохне і жовкне, на нижньому боці листка з’являються дрібні цяточки – це кліщі. При сильному зараженні листя вкривається тонесенькими сіточками павутини. Павутинний кліщ на перці завдає не меншої шкоди, ніж попелиця на перці, висмоктуючи соки й ослаблюючи рослини.

Народні засоби боротьби з павутинним кліщем такі самі, як із попелицею. Якщо змивання водою не дає результату, краще обприскати перець настоями або професійними препаратами.

Слимаки на перці

У кінці травня – на початку червня активізуються слимаки, яких приваблює мокра земля та соковиті рослини. Якщо ваші грядки з перцем незамульчовані, чекайте вночі на гостей – слимаки пригощатимуться всім підряд: листям, квітками, плодами.

Визбирати всіх слимаків вручну вкрай важко, бо зазвичай вони активні вночі, плюс плодяться вони тисячами. Тому найкраще використати препарат Авангард А Антислимак – це мікродобриво, яке одночасно діє проти слимаків. Розсипте препарат у міжряддях на відстані мінімум 20 см до рослин. Слимаки, які проповзуть по препарату, згодом загинуть.

Інші шкідники солодкого перцю

Білокрилка на перці теж здебільшого трапляється в теплиці й парнику. Ці дрібні мошки з білими крильцями – рідкий гість на ділянках із доброю циркуляцією повітря. Білокрилка також випиває сок із листя і залишає липкий наліт, на який добре прилипають спори грибків. Внаслідок цього активізуються хвороби перця і клопоти городника збільшуються. Листочки блідніють, плоди погано розвиваються. Якщо не вживати ніяких заходів від білокрилки, згодом вона знищить велику частину рослин.

Щойно з’явились білі мошки на листі, їх можна змивати водою. Якщо це не допомагає, спробуйте обприскувати настоями попелу з милом або часниковою водою (200 г часникових стрілок та стебел на 1 л води).

Колорадський жук на перці активізується у серпні, коли на картоплі та помідорах залишається вже мало свіжого листя. Боротьба із колорадським жуком зводиться до обприскування настоями трав та професійними препаратами.

Більше про колорадського жука та способах позбутися його читайте у цій статті.

Чим обробити

Якщо ви хочете позбавити свою ділянку від шкідників надовго і з мінімальною витратою часу й сил, раджу обробити рослини одним із наведених нижче препаратів:

- Перед посадкою обробіть розсаду перцю, замочивши корінці на 1–4 години у препаратах АС-Селектив, 10 мл + Авангард Комплекс Картопля, 3 мл на 1 л води.

- До цвітіння можна двічі обприскати препаратами Антиколорад Макс, 1 мл на 3–5 л води (на 1 сотку) та АТО Жук, 3,0 мл на 6–10 л води (на 2 сотки).

- На початку цвітіння скористайтеся препаратом Фас, 2–3 мл на 3–5 л води на 1 сотку.

Шкідники перцю полюбляють і решту пасльонових – помідори, картоплю, баклажани. Тому дуже важливо обробити весь город від шкідників та обов’язково дотримуватись сівозміни. Запорука хорошого урожаю перцю – правильний догляд та своєчасне реагування на появу шкідників.