Що робити, якщо листя біліє, жовтіє, сохне та скручується?
Майже щороку доводиться чути розповіді дачників про кислотні дощі, начебто через які огірки за тиждень пожовтіли та посохли. «Згоріли від хімії», – найпоширеніше пояснення очевидних хвороб огірків: борошнистої роси, пероноспорозу та антракнозу. Можливо, дощі також винні, але по-перше, це не таке часте явище, а по-друге, якої ж концентрації мали бути ці дощі, щоб надати такий ефект? Тож спершу я розпитую симптоми можливих хвороб, щоб знати, від чого рятувати врожай.
У цій статті я пропоную навчитися ставити правильно «діагноз» огіркам та своєчасно їх лікувати.

Борошниста роса – біліє листя огірків

Найпоширеніша хвороба, яка вражає огірки – борошниста роса. Білі плями на огірковому листі добре знайомі кожному господарю. Спершу вони невеликі, проте за кілька днів листова пластина починає нагадувати корж, притрушений цукровою пудрою, при цьому змити борошнисту росу не вдається. Нею хворіють рослини, яких перегодували азотом, в тому числі й перегноєм.

Щойно починається тепла дощова погода, грибок активно поширюється. Спершу листки вкриваються суцільним білим нальотом, а потім засихають. У несприятливі роки від борошнистої роси гине половина урожаю на огіркових плантаціях.

Для профілактики та лікування борошнистої роси на початку цвітіння обприскуйте огірки бордоською рідиною – розведіть у 10 л води 100 мідного купоросу та 100 г негашеного вапна. Кропити можна раз на два тижні, але не пізніше 14 днів до збору урожаю.

Добре себе зарекомендувала також обробка молочною сироваткою. Вона покриває листя огірків плівкою з молочнокислими бактеріями, що перешкоджає розвитку спор. До сироватки можна додати кілька крапель йоду – це посилить дію рідини. Обробляють такими ліками раз на 3–5 днів.

Для гарантованого результату та економії вашого часу я раджу обробити огірки препаратом Захисник – 12–15 мл розвести на 5 л води на 1 сотку. Він швидко зупинить хворобу та надовго захистить ваші огірочки. Обробляти можна тричі з інтервалом 10–14 днів. Збирати огірки можна через 15 днів.

Несправжня борошниста роса – листя в жовтих плямах

Несправжня борошниста роса огірків, або пероноспороз – грибкова хвороба, яка може раптово вразити листя невдовзі після висадки розсади у ґрунт, хоч найчастіше це стається в період зав’язування плодів. Сприятливі умови для розвитку спор – нічна температура 10–15 °С, висока вологість та слабкий рух повітря на ділянці. Тому пероноспороз – частий гість у теплицях. На відміну від звичайної борошнистої роси листя на огірках жовтіє, а не біліє. Жовті плями на листі огірків з’являються ближче до країв, згодом їх більшає й вони стають коричневими. В цей час грибок активно розмножується з нижнього боку листків, а його спори розносяться на сусідні рослини. Уражене листя сохне і обпадає, ослаблюючи всю рослину. Плоди бліднішають, втрачають смак. Інколи трапляється, що через високу вологість грибок поширюється настільки сильно, що вся рослина гине впродовж тижня.

Щоб вчасно попередити пероноспороз або вилікувати рослини, якщо хвороба вже проявила себе – важливо обробити огірки у фазі 10–12 листків препаратом Цілитель – 25 г розвести на 3–5 л води з розрахунку на 1 сотку. Обприскувати ним можна тричі за сезон з інтервалом 10–14 днів, а збирати плоди уже через 14 днів після обробки. 

Окрему статтю я присвятив темі, чому жовтіє листя та зав’язі огірків.

Антракноз огірків – коричневі виразки

Коли на стеблах та листках утворюються сухі виразки – це грибкове захворювання антракноз. В прохолодну дощову погоду на листі з’являються жовті плями, які швидко буріють та сохнуть. Листки в місцях ураження кришаться, стебла надломлюються, на зав’язях огірків розповзаються рожевуваті плями.

Для профілактики та лікування антракнозу вживають тих самих заходів, як і при інших грибкових захворюваннях. Обробляти можна бордоською рідиною або препаратами від грибка. Я рекомендую обприскувати сумішшю препаратів Захисник 10 мл + Енергодар 25 мл на 3–5 л води на 1 сотку. Обробляти можна двічі, наступного разу – через 7–10 днів. Збирати урожай можна буде через 20 днів.

Сіра гниль огірків – дуже поширена хвороба, відома практично усім городникам. Сірі слизькі плями найчастіше виникають у пазухах біля стебел. Умови її виникнення ті самі, що й в інших грибкових захворювань: перезволоження та захолодження кореня, що виникають внаслідок надмірного поливу або відсутності вентиляції через загущеність грядки. Часто точкою відліку для сірої гнилі є скупчення чоловічих квіток, які не утворюють зав’язі, натомість починають псуватися, гнити. Хвороба перекидається на стебло, плоди. При активному розвитку інфекції сіра гниль на стеблі нагадує грудочки брудної вати.

Профілактику проводять також бордоською рідиною.

Оскільки захворювання легше попередити, ніж лікувати, то я раджу обробити огірки ще до появи симптомів препаратом Цілитель – 25 г на 5 л води на 1 сотку. Повторно покропити через 10–14 днів. Урожай можна збирати через 14 днів після обробки. Звичайно ж, цей препарат також підходить для лікування сірої гнилі.

Чорна ніжка розсади – це грибкова хвороба, яка часто призводить до загибелі розсади. Зазвичай виникає через загущення посадок або заливання кореневої шийки сіянця. Грибок, який викликає гниль кореневої шийки та кореня, може довго зберігатися у ґрунті. І якщо субстрат для розсади ми знезаражуємо, то город залишається «зоною бойових дій» між хворобами і рослинами.

Найпростіший спосіб захистити молоді рослини від чорної ніжки – полити їх препаратом Енергодар – 3 мл розчинити у 2 л води з розрахунку на 1 кв. м. Цим розчином можна також полити грядки після висівання насіння огірків у ґрунт.

Як бачите, більшість препаратів діють на кілька різних хвороб одночасно, тож при розумному їх використанні можна запобігти появі більшості грибків.

Для профілактики захворювань огірків дотримуйтеся сівозміни і не садіть огірки після гарбузових, зокрема, кабачків. Спори грибків зимують у рослинних рештках, тому необхідне осіннє перекопування городу, а в теплицях – заміна та дезінфекція ґрунту.

Отже, якщо листя огірків жовтіє, біліє чи сохне, то проблема не у викидах в атмосферу, а грибках, які живуть на городі. Рослини треба підготувати до зустрічі з хворобами до того, як останні активізуються. Тож подбайте про вчасний полив та обприскування огірків препаратами так, як дбаєте про імунітет дітей перед сезоном грипу та застуд. І не бійтеся боротися за вражені рослини – хвороби не такі страшні, як здаються!