Огірок настільки поширена культура, що здається, нібито особливих умов для її вирощування не потрібно. Тому часто господарі нехтують підживленням огірків, не розуміючи, що передчасне всихання гудиння та хвороби листя – це наслідок ослабленого імунітету. А щоб отримати здорові рослини, треба вчасно підживлювати їх необхідними елементами.

Підживлення розсади дріжджами

Підживлювати огірки у відкритому ґрунті починають через тиждень після висадки розсади. За цей час у рослинок мине стрес від нових умов.

Існує популярний народний рецепт, як підживлювати молоді огірочки та прискорити їхній розвиток: підживлення дріжджами. У трилітрову банку з теплою водою засипають 10 г сухих дріжджів та півсклянки цукру. Цю закваску витримують тиждень у теплому приміщенні. Потім 200 мл закваски розводять на 10 л води і поливають розсаду під корінь.

Таке підживлення проводять 2–3 рази за сезон. Вперше через 2 тижні після висадки в ґрунт, потім – на початку цвітіння, щоб стимулювати зав’язі, і втретє – після першого плодоношення.

Огірки дуже чутливі до концентрації добрив, тому краще підживлювати їх часто, але потроху. В перші тижні розсада найбільше потребує азоту, і цю потребу задовольняє розчин коров’яка. На відро води розчиняють 1 л цього органічного добрива. Поливають по 1 літру розчину під кущ у вологий ґрунт.

Такий самий ефект має й курячий послід, який нескладно придбати у магазині. Півлітра сухого посліду розчиняють у 10 л води, дають настоятися тиждень і поливають по 1 літру під корінь.

Добре зарекомендувало себе добриво гумат натрію. В 10-літровому відрі розчиняють 1 столову ложку гумату, а під корінь вливають по 0,5 літра розчину.

Підживлення попелом

Під час утворення квіток та майбутніх плодів рослини найбільше потребують калію. В цей час доречно підживити огірки попелом: на відро води розчиняють 1 склянку попелу, ретельно розмішують та поливають по 1 літру під кущ. Таке підживлення можна проводити раз на тиждень.

Також у цей період в огірків підвищена потреба у фосфорі, тому для підживлення ідеально підійде нітроамофоска. У 10-літровому відрі води розчиняють 15–20 г (1 ст. ложка) нітроамофоски і поливають по 1 літру під корінь, чергуючи з підживленням гуматом натрію – у такій самій кількості.

Щоб плоди не скручувалися

Ви напевно помічали, що вже в середині плодоношення і особливо під кінець огірочки на гудинні формуються неправильної форми – зі стоншеними верхівками або покручені бубликом? Це ознака того, що в ґрунті не вистачає поживних речовин!

Для того щоб покращити формування плодів та подовжити плодоношення огірків, рослину підживлюють комплексним калійно-фосфорним добривом.

Необхідне добриво можна зробити самому: на 10 л води розчиніть по 10 г калію сульфату та карбаміду. Не завадить підмішати й склянку попелу. Ця кількість добрива розрахована для поливу рослин на 1 кв. метр.

Під час формування плодів гарну дію справляє народний засіб підживлення – настій кропиви. Її листя містить більшість необхідних для росту речовин, тому за тиждень до підгодівлі у відро укладають стебла кропиви, заливають водою у пропорції 1:5 і настоюють. Поливають під корінь огірків через день-два, щойно підсихає земля. Перегодувати кропивою огірки неможливо, зате городина отримає хороший імунітет.

Із професійних засобів я використовую стимулятор росту, антистресант Авангард Стимул. Перше обприскування розпочинаю із фази початку формування квіток. Особливо рекомендую застосування цього препарату, коли рослини перебувають у стресовому стані (перезволоження, спекотна погода, інше). За період росту проводжу до 3 обприскувань.

Не лінуйтеся підживлювати свої огірочки не лише органікою, а й мінеральними добривами! Рослини візьмуть із ґрунту лише необхідну кількість фосфору, а калій просто вкрай необхідний всім плодам для покращення смаку. За умови щедрого поливу водою та вчасного підживлення ця городня культура віддячить вам солодкими хрумкими огірочками. А що з ними робити далі – засолювати в бочку чи викладати на стіл – вирішувати вам.