Селекціонери вивели багато різноманітних сортів огірків, які дають ранній урожай або навпаки, плодоносять майже до осені, з великими плодами, мілкими, гладенькими чи цупкими…
У цій статті я розповім, які сорти огірків краще сіяти для отримання раннього врожаю, а які плодоноситимуть ще у вересні. Також розглянемо найкращі сорти огірків для теплиці.

Хочу попередити, що при виборі насіння важливо розуміти, сорт це чи гібрид. Справа в тому, що сортові культури зберігають всі свої властивості і в наступних декількох поколіннях, але за умови, якщо вони не перезапиляться з рослинами інших сортів. У той час як гібрид із позначкою F1 (перше покоління) дасть гарний урожай один раз і не передасть у наступних поколіннях свої характеристики, а буде лише знижувати свою плодючість. З іншого боку, сортові огірки зазвичай «простіші»: пізніше дозрівають, рано жовтіють, утворюють менше плодів. Гібриди ж навпаки, рясно плодоносять, довго залишаються зеленими, тугенькими й товарними. Так що вибір за вами.

Також зауважу, що в огірків розрізняють самозапильні сорти, бджолозапильні та партенокарпічні (які не потребують запилення).

Сорти огірків для відкритого ґрунту

Найкращі сорти огірків для відкритого ґрунту в Україні – ранні та стійкі до хвороб. Нижче я наведу приклади найбільш популярних сортів огірків серед городників.

Маша – дуже ранній партенокарпічний гібрид із плодами 8–11 см. Стійкий до борошнистої роси, вірусної мозаїки.

Мурашка – надранній самозапильний гібрид, який формує зав’язі пучком. Плоди без гіркоти, темно-зелені, до 15 см завдовжки. Стійкий до справжньої і несправжньої борошнистої роси.

Кураж – ранній самозапильний сорт, який також дає зав’язі пучком. Плоди темно-зелені, солодкі, хрумкі, до 14 см завдовжки. Сорт стійкий до основних хвороб.

Більше про хвороби огірків читайте у цій статті.

Джерело – ранній бджолозапильний сорт. Плоди добре підходять для квашення. Огірки середньої довжини 10–12 см. Сорт погано витримує посуху, вибагливий до родючості ґрунту та температурного режиму.

Паризький корнішон – ранній бджолозапильний сорт. Плоди короткі, з чорними шипиками, солодкі, завдовжки 6–10 см. Урожайність розтягнута на два місяці, огірки треба збирати щодня. Сорт стійкий до хвороб.

Ніжинський 12 – середньостиглий сорт, який запилюється бджолами. Плоди найкраще підходять для засолки та консервації. Огірки зелені, з чорними шипами, хрумкі, 9–11 см. Сорт стійкий до вірусу огіркової мозаїки.

Далекосхідний 27 – середньостиглий сорт, який потребує запилення бджолами. Плоди підходять для салатів та консервації, завдовжки 11–15 см, в чорних шипиках. Сорт стійкий до борошнистої роси та посухи.

Китайське диво – пізньостиглий гібрид, частково партенокарпічний. Плоди універсального призначення, темно-зелені, злегка зігнуті, завдовжки 35–45 см. Сорт вибагливий до умов вирощування, але має стійкість до більшості огіркових хвороб.

Сорти огірків для теплиць

Огірки в теплиці чи парнику ми вирощуємо для отримання раннього врожаю. Такі огірки не потребують запилення, вони ранні, віддають багато врожаю, який формується пучками до 6–7 шт. У закритому ґрунті часто сіють огірки, сорти яких виведені в Нідерландах. Таке насіння доволі дороге, але вже протруєне (це можна визначити за яскравим забарвленням насіння – зеленим, червоним тощо) – оброблене від хвороб і його схожість максимальна. Я не бачу особливого сенсу витрачати кошти на нього, лише якщо ви не вирощуєте врожай на продаж. Якщо ж ви вирощуєте огірки в парнику для себе, раджу обрати кращі сорти огірків для закритого ґрунту.

Зозуля – відомий голландський ранній партенокарпічний сорт. Дає плоди по 20 см. Плодоношення рясне, одночасне. Стійкий до багатьох хвороб.

Погребок – ранній бджолозапильний гібрид із високою врожайністю (до 17 кг з 1 кв. м). Плоди середньої довжини 9–11 см. Гібрид стійкий до борошнистої роси та оливкової плямистості.

Весна – ранній самозапильний гібрид. Плоди короткі, 7–8 см, солодкі. Стійкий до більшості хвороб.

Афіна – ранній голландський партенокарпічний гібрид. Плоди корнішонного типу, завдовжки 10–12 см. Гібрид стійкий до борошнистої роси, пероноспорозу та оливкової плямистості.

Беттіна – голландський самозапильний сорт, стійкий до слабкого освітлення та низьких температур. Один із найбільш ранніх для весняного вирощування. Плоди корнішонного типу, в середньому 10–12 см. Стійкий до борошнистої роси, пероноспорозу, кладоспоріозу.

Конні – ранній партенокарпічний гібрид, стійкий до низьких нічних температур та посухи. Плоди в середньому 10 см, плодоношення рясне. Стійкий до кореневих гнилей, борошнистої роси.

Бенефіс – скоростиглий партенокарпічний гібрид. Плоди смачні, хрумкі, по 10–12 см. Стійкий до борошнистої роси та пероноспорозу.

Еколь – ранній високоврожайний самозапильний голландський гібрид. В пучку формується до 10 зав’язей. Середня довжина огірочка – 10 см. Тіньовитривалий, стійкий до більшості хвороб.

Доломіт – надранній партенокарпічний голландський сорт. Плоди хрумкі, солодкі, середня довжина 9–12 см. Сорт стійкий до вірусу мозаїки та кладоспоріозу.

Хороші сорти огірків – ті, які перевірені багатьма роками вирощування. Але це зовсім не означає, що треба відмовитись від новинок. Не бійтеся вирощувати нові сорти та гібриди огірків, експериментуйте та насолоджуйтесь вітамінним врожаєм!