Щороку через суттєві затрати на захист моркви від хвороб та шкідників вона стає все дорожчим овочем на прилавках. Безумовно, в різних регіонах України ситуація різниться: є області, де морква щороку дає високі врожаї, але більшості господарям все-таки доводиться поборотися за кожен коренеплід. І в цій битві важливо знати, як захистити моркву від шкідників.

Говорячи про моркву, ми насамперед говоримо про коренеплоди, тому найбільшої шкоди завдають саме ґрунтові шкідники. Втім, деякі шкідники на моркві раді поласувати й соковитим бадиллям, тому дуже важливо проводити і профілактичні обробки.

Морквяна муха – найпоширеніший морквяний шкідник

Дірява морква – основний симптом пошкоджень личинками морквяної мухи. Зимують ці шкідники в ґрунті в стадії пупарія, а у травні дорослі мухи вилітають і живляться нектаром рослин. Зазвичай до цього часу ґрунт прогрівається до 15–17 °С, і тоді мухи відкладають сотні яєць поряд із морквою. Це триває 20–25 днів, а ще через 5–10 діб вилуплюються личинки, які пошкоджують коренеплоди, продірявлюючи в них ходи та роблячи лабіринти. Через три тижні личинки заляльковуються, а ще через два тижні з’являються дорослі комахи – друге покоління шкідників. Уже їхні «дітки» продовжують поїдати моркву. Такі коренеплоди починають загнивати, листя спершу стає фіолетово-червоним, а пізніше жовтіє й засихає.

Боротися із морквяною мухою можна частим просапуванням міжрядь – шкідник не любить пухкого ґрунту. Так само оминає морквяна муха сухі сонячні ділянки і розріджені посіви. Якщо поряд із грядкою моркви посадити цибулю або часник, вони також відлякують шкідників, що можна врахувати при сівозміні. Крім того, добре захищає від морквяної мухи мульчування торфом.

Міль і попелиця на моркві

Морквяна міль – непомітний метелик, який полюбляє рослини з родини зонтичних, на які відкладає яйця. Згодом із них вилуплюються червонувато-бурі гусені завдовжки 1 см, які харчуються суцвіттями. Коли їжі бракує, личинки молі харчуються листям. Моркві, яку вирощують для коренеплодів, великої шкоди морквяна міль не завдає. Її варто остерігатися тим, хто вирощує моркву на насіння. В цьому разі вам допоможе своєчасне обприскування препаратами від шкідників у період бутонізації.

На морквяних грядках можна побачити три види попелиць: морквяну, глодову та вербово-морквяну. Морквяна попелиця зеленувата; навесні крилаті самиці перелітають з рослини на рослину та живляться соком морквяного листя. Глодова попелиця найчастіше чорна або зелена, навесні харчується цвітом глоду, а влітку переселяється на моркву. Вербово-морквяна попелиця найбільша, зеленого кольору. Вона зимує на вербі, навесні висмоктує сік із молодих листочків, а влітку перелітає на листочки моркви, кропу, пастернаку. Боротися із попелицею можна опиленням деревним попелом. Також важливо знищити мурах на ділянці, які розносять попелиць. Крім того, знизити чисельність попелиці допоможе обприскування нашатирем – 50 мл на 10 л води раз на два тижні.

Боротьба із дротяником на моркві

Дротяник – личинка жука-ковалика, який вважається одним із найпоширеніших шкідників в Україні. Це ґрунтовий шкідник, який зимує на глибині 0,5–1 м протягом 2–3 років. Доросла комаха в основному живиться нектаром. Масовий літ коваликів припадає на початок травня, а відкладення яєць у ґрунт біля сходів моркви – в кінці місяця. На початку літа з’являються личинки – жовтуваті або коричневі, завдовжки 2,5–5 см, які зовні нагадують черв’ячків, із жорстким покривом. Оскільки одна самка відкладає більше сотні яєць, шкода від личинок дуже відчутна, тим більше, що шкодять вони не лише моркві, а й іншим рослинам. Дротяник у моркві залишає ходи, через що молоді коренеплоди стають дірявими. Така морква швидко гниє під час зберігання або ще на стадії росту, а також втрачає товарний вигляд.

Як позбутися від дротяника на моркві? Насамперед потрібно зменшити кислотність ґрунту, бо шкідники надають перевагу кислому ґрунту. Для цього восени під час оранки внесіть 10 кг гашеного вапна чи доломітового борошна на 1 сотку або розсипте відро деревного попелу на таку ж площу.

Другий доступний спосіб вивести дротяників – засіяти город сидератами: гірчицею, фацелією.

Також допомагає боротися із дротяником пролив ґрунту аміачною водою – 10 мл нашатирного спирту на 10 л води. Такий самий ефект дає і слабкий розчин марганцівки.

Обов’язковою умовою для виведення дротяників є осіння глибока оранка, завдяки якій жуки та зимуючі личинки опиняться близько до поверхні ґрунту та вимерзнуть взимку.

Як захистити моркву від шкідників

Окрім традиційного осіннього перекопування городу, господарям варто подбати про ранній посів моркви, дотримання сівозміни (садити на тому самому місці не раніше, ніж через 3 роки) та вчасні обробки.

Так, у фазі 4–6 листків у травні обприскують моркву препаратом АТО Жук – 1,0–1,5 мл на 3–5 л води на 1 сотку. У фазі 6–9 листків можна обробити її препаратом Фас – 1,5–2,0 мл на 3–5 л води. Найкраще поєднувати ці препарати в бакових сумішах із препаратами для захисту рослин від хвороб.

Вирощування моркви може виявитись доволі вдячною справою, якщо вчасно захищати посіви від шкідників і дотримуватись технології вирощування.