Морква – незамінний овоч у багатьох стравах на нашому столі і насамперед незамінний із точки зору здорового харчування. Як правильно сіяти моркву, щоб отримати хороший врожай, адже не всім господарям це вдається?

Щоб посів моркви приніс результати, важливо знати, на якому ґрунті та завдяки яким добривам її коренеплоди добре ростуть.

Коли сіяти моркву

Моркву можна сіяти восени (підзимній посів), рано навесні та у травні. Нижче я розповім, як найкраще cіяти моркву.

Якщо ви хочете ласувати свіженькою морквою в червні-липні, то сіяти треба середньоранні сорти – Нантська-4, Шантане-2461 – восени (в листопаді після заморозків). Так ви отримаєте врожай на два тижні раніше, ніж якби сіяли моркву ранньою весною.

Якщо ви хочете отримати моркву в середині літа й використовувати її для консервації до осені, то посійте насіння рано навесні, після того, як зійшов сніг. Однак будьте готові, що в холодну весну насіння може сходити до місяця (за температури 3–5 °С). Тому оптимально буде почекати, поки потепліє до 18–20 °С так морква зійде за тиждень.

Якщо ви хочете заготовити моркву на зиму, то найкраще зберігається та, яку висіяли в першій половині травня. Намагайтесь обрати такий час для посадки моркви, щоб насіння лягало у вологу землю.

Як правильно сіяти моркву?

Морква потребує добре підживленого мінеральними добривами легкого ґрунту із нейтральною або слабколужною реакцією. Внесіть органічні добрива за рік до посадки (щоб вони встигли добре розкластися) під культури-попередники: картоплю, помідори, горох, огірки, гарбузи, капусту. При підготовці ділянки під посів моркви також раджу провести вапнування (0,5 кг доломітового борошна на 1 кв. м). Також при перекопуванні ділянки принаймні за два тижні до висіву внесіть добрива, що містять фосфор, калій та азот (лише під весняну посадку): по 15–20 г суперфосфату та хлористого калію, удвічі менше сечовини на 1 кв. м.

Азот потрібен, щоб морква активно почала рости, фосфор – для наростання коренеплоду, а калій – для стресостійкості та солодкого смаку. Також важливий кальцій – від нього залежить розмір та стійкість моркви до хвороб (щоб не гнила).

Весняну моркву сіють на глибину до 2 см, а зимову – до 6 см. Відстань між рядками роблять 30–45 см. У рядку відстань між рослинами має становити 10–15 см, але при посіві вручну цього важко досягти, тому з появою двох-трьох листочків сходи треба прорідити.

Навесні насіння висівають у вологий пухкий ґрунт, восени – у промерзлий (інакше в теплому воно проросте). Якщо земля важкувата, глиниста, в канавки підсипають трохи піску, попелу.

Вважається, що знизу моркві має бути м’яко, а зверху – твердо. На полі великі посіви коткують, а в городі можна злегка утрамбувати ґрунт ногами. Так ґрунт ущільниться, і насінини добре контактуватимуть із землею.

На зиму закриті землею рядки зверху присипають перегноєм, торфом. Вони обидва добре затримують сніг, проте цілком можна нагорнути його додатково. Мульчу після танення снігу навесні знімають.

Як бачите, не так важко посіяти моркву, головне дотримуватись основних правил агротехніки вирощування. Своєчасний посів моркви із дотриманням усіх тонкощів гарантує вам соковитий і солодкий урожай!