Парша на картоплі – це одна з найпоширеніших грибкових хвороб цієї культури. Інфекція викликає погіршення товарного вигляду та смакових якостей: така бульба стає практично не придатною до споживання.

Відомо п’ять різновидів: звичайна парша картоплі, чорна, порошиста (порохувата), срібляста та горбкувата. Серед них перші три є найпоширенішими, отже на них я і зупинюсь детальніше в цій статті.

Парша картоплі: різновиди

Звичайна парша картоплі

Звичайний вид можна впізнати за неглибокими округлими виразками на картоплинах. Вона поширена здебільшого на слабколужних легких та суглинкових ґрунтах. Буває чотирьох типів:

  1. плоска – це іржасто-коричневі виразки на шкірці молодої картоплі;
  2. опукла – нагадує бородавки;
  3. глибока – втиснуті в картоплину виразки із припіднятими краями з червонуватим або фіолетовим дном;
  4. сітчаста – покриває бульбу сіткою неглибоких канавок, від чого шкірка стає жорсткою.

Хворі бульби мають непривабливий вигляд, у них менше крохмалю, погіршуються смакові якості, а при чищенні утворюється більше відходів. Такі плоди гірше зберігаються взимку, в тріщинки можуть потрапляти інші інфекції, через що вони швидше псуються. Уражені корнеплоди не придатні до посадки, бо сходи зійдуть нерівномірно і дадуть невеликий врожай.

Надлишок неперепрілого гною восени і вапнування ґрунту збільшують ризик появи парші, у той час як сидерати і внесення добрив із кислою реакцією його зменшують.

Чорна парша картоплі

Поширена повсюдно. Найбільша шкода від цієї хвороби – на піщаних ґрунтах Полісся (рідше суглинках). Грибок уражує не лише плоди, а й корені, стебла. Інфекція нагадує грудки землі, які прилипли до шкірки. На зелених частинах рослини проявляються трохи вдавлені бурі виразки та плями. В цьому місці тканини відмирають. Найуразливіші до хвороби сходи картоплі – паростки загнивають і відмирають. Що пізніше зібраний врожай, то стрімкіше розвивається чорна парша на бульбах.

Порошиста парша на картоплі

Здебільшого трапляється в деяких районах Полісся. Грибок уражує всі підземні частини картоплі. На бульбах помітні виразки й обривки шкірки, що зірчасто вигнуті назовні. На дні цих виразок – порошкоподібна бура маса (спори грибка). В період зберігання ознаки хвороби змінюються і нагадують звичайну паршу. Така картопля погано зберігається, гниє. Через те, що порошиста найчастіше уражує вічка, овоч погано сходитиме. Ризик розвитку порошистого виду збільшується у прохолодне дощове літо на торфових та важких кислих ґрунтах.

Хвороби картоплі парша: як запобігти?

  1. Садіть лише здоровий посадковий матеріал. Використовуйте стійкі до парші сорти.
  2. Якщо в попередні роки на ділянках траплялась ця хвороба, треба оздоровити ґрунт сидератами. Більшість з них виділяє речовини, що пригнічують розвиток спор грибків у ґрунті.
  3. Для запобігання інфекції не вносіть восени на ділянку гній. Підкислення ґрунту пригнічує розвиток звичайної парші, в той час як для порошистої це сприятливе середовище.
  4. Використовуйте комплексні добрива – це підсилить імунітет рослин і сприятиме підвищенню урожайності.

Парша картоплі: лікування

Якщо ви виявили паршу картоплі, лікування починайте з наступного року. Через те що спори збудника перебувають у ґрунті, на рослинних рештках і бульбах, найефективніший метод контролю хвороби – протруювання бульби.

У день посадки відібрані та прогріті бульби обробіть комплексним препаратом – АС-Селектив + Авангард Комплекс Картопля (30 мл на 400-500 мл води на 30 кг картоплі). Важливо: препарат не можна використовувати для ранніх сортів картоплі! Він захистить ваш врожай не лише від комплексу хвороб (парша картоплі звичайна та срібляста, альтернаріоз, фузаріоз, ризоктоніоз), а й від ґрунтових шкідників (дротяники, личинки хрущів, капустянки). А концентроване добриво у складі препарату підвищить імунітет до хвороб та урожайність картоплі.