Обираємо другий хліб – найсмачніші сорти картоплі

Блог
Провідний експерт

Найпоширеніша культура в Україні – картопля. Ми посідаємо четверте місце у світі за обсягами її врожаїв – 22 млн тонн на рік.
Цікаво, що 85% всього об’єму вирощують приватні господарства, а це доволі нелегка справа. Але вона того варта: особливо якщо правильно обрати кращі сорти картоплі.
Про ранні високоврожайні та найсмачніші сорти картоплі я розповім далі. Але й українські кращі сорти картоплі в Україні нічим не поступаються розробкам іноземних селекціонерів, а деколи і перевершують їх.

Блог

Найпоширеніша культура в Україні – картопля. Ми посідаємо четверте місце у світі за обсягами її врожаїв – 22 млн тонн на рік.

Цікаво, що 85% всього об’єму вирощують приватні господарства, а це доволі нелегка справа. Але вона того варта: особливо якщо правильно обрати кращі сорти картоплі.

Про ранні високоврожайні та найсмачніші сорти картоплі я розповім далі. Але й українські кращі сорти картоплі в Україні нічим не поступаються розробкам іноземних селекціонерів, а деколи і перевершують їх.

Ранні сорти картоплі

Мають такі особливості:

  • зазвичай дають у 2–3 рази більший врожай, ніж середньо- та пізньостиглі (за умови правильного поливу та підживлення);
  • рання картопля погано зберігається, тому вирощувати її вигідно лише для споживання влітку та на продаж;
  • дозріває через 40–50 днів;
  • ранні сорти картоплі в Україні можна садити двічі на сезон, збираючи до осені повноцінні врожаї.

Нижче наведу перелік кращих з них.

  • Рив’єра – голландська ультрарання картопля (35-50 днів), високоврожайна – 530 ц/га. Кущ дає до 12 бульб вагою до 130 г. Його полюбляють за відмінний смак (17,7% крохмалю). Він стійкий до парші, раку, вірусів.
  • Аріель – голландський ультраранній (55-65 днів), високоврожайний (490 ц/га). В кущі до десятка бульб вагою 80-170 г. Містить багато крохмалю (16-18%), завдяки чому є дуже смачним. Картопля цього сорту добре зберігається.
  • Картопля Беллароза (картопля Біла роса) – один із найпопулярніших, німецької селекції, високоврожайний (до 500 ц/га). Врожай можна отримати на 45-60-й день після сходів. В кущі до 10 бульб вагою 120-20 г. Картопля містить до 16% крохмалю і добре розварюється. Стійка до парші, гнилей та вірусних хвороб, добре зберігається.
  • Мінерва – ультрарання голландська картопля із великими бульбами (45-50 днів), високоврожайна (430 ц/га). Дає два урожаї за сезон. В кущі 15-20 штук вагою 120-240 г. Смачний, із високим вмістом крохмалю (до 18%). Мінерва має високу стійкість до парші, раку, гнилей, вірусів, середню – до фітофторозу. Проте потребує більше поливу. Відмінно зберігається.

Картопля: сорти високоврожайні

  • найсмачніші сорти картопліСлов’янка – роками залишається на першому місці за популярністю. І недарма: так, на Волині дві картоплини цього сорту заважили близько 2 кг кожна! Далі найбільшу таку картоплину посадили цілою, і наступного посушливого року вона дала більше сотні бульб загальною вагою 8,6 кг. Із трохи меншої, розрізаної на частини, отримали 26 кг урожаю з 5 кущів. Стебла ж виросли до 2 м.
  • Картопля Щедрик – високоврожайний ранній сорт (65-75 днів) із хорошим смаком (13-14% крохмалю). Бульби виростають великі, до 200 г. З одного відра сортових бульб отримують до 35 відер урожаю. Стійкий до колорадського жука, фітофторозу, парші, посухи.
  • Червона рута – один із найсмачніших сортів української селекції, дуже крохмалистий (до 26%), при цьому високоврожайний (520 ц/га), проте потребує хорошого підживлення й поливу. Стійкий до вірусів та раку.
  • Роко – голландський середньостиглий сорт (100-115 днів), високоврожайний (в середньому 15 кг з куща, 580 ц/га), містить до 19,7% крохмалю. Картопля Роко стійка до фітофторозу, гнилі, парші, раку. Дуже посухостійка.
  • Кондор – голландський середньоранній (65-75 днів) високоврожайний сорт (до 640 ц/га). Один із найсмачніших сортів із вмістом крохмалю до 17,7%. Стійкий до посухи, парші, раку, вірусів, добре зберігається, але потребує посиленого підживлення.

Найсмачніші сорти картоплі

На мій погляд, найсмачнішою є та картопля, яку правильно підживлювали. Тому не шкодуйте фосфорних добрив, азоту (або попелу та перегною). Також важливий вміст крохмалю. Чим пізніший сорт, тим більше крохмалю він може містити: така картопля більш розсипчаста.

Сорти картоплі української селекції із найбільшим вмістом крохмалю: Червона рута (25-26%), Случ (25%) та Фантазія (18-19%). Їх вирощують для виробництва крохмалю, приготування картоплі фрі та чіпсів. Як на мене, це кращі сорти картоплі в Україні.

Нижче перелічені сорти картоплі, які заслужили визнання картоплярів через свій смак.

  • Світанок київський (17,1-19,8%) – середньостиглий (70-90 днів), добре розварюється, високоврожайний. Відносно стійкий до фітофторозу, парші. Має високі смакові якості.
  • Придеснянська (19,7-21,8%) – середньостиглий високоврожайний, ледь не найсмачніший. Стійкий до фітофторозу та раку картоплі, вірусів.
  • Дезіре – голландський середньостиглий (крохмалистість 21,5%), дає середні врожаї (до 20 бульб у кущі вагою до 100 г). Сорт підходящий для смаження, приготування чіпсів, добре зберігається і транспортується, стійкий до ґрунтових шкідників та гниття бульб, витримує посуху та спеку.
  • Картопля Мелоді (20,5%) голландської селекції вважається однією із найсмачніших. Це середньопізній сорт (100-120 днів) із середньою врожайністю. Переваги: тривале зберігання, хороша транспортабельність. Картопля Мелоді стійка до парші та раку картоплі, але потребує професійного захисту від колорадських жуків, найкраще препаратами АТО Жук, Жукoff.

Кольорові сорти картоплі

Така бульба за вмістом вітамінів і мінеральних речовин може конкурувати з багатьма фруктами. Її м’якоть містить багато вітамінів С, В, РР, а також калій, фосфор, цинк, мідь, марганець та інші елементи. Плоди з кольоровою м’якоттю – жовтою, червоною, фіолетовою – особливо корисні.

Жовта картопля містить багато каротину, провітаміну А, який дуже корисний для очей. Найбільш відомим є німецький сорт Адретта. Це середньостигла картопля (70-105 днів) із середньою врожайністю (450 ц/га), яка формує 15-25 картоплин на кущі. Окрім високого вмісту корисних речовин, ця картопля ще й досить смачна (до 18% крохмалю). Адретта стійка до фітофторозу, парші, добре зберігається.

Цікава та корисна синя картопля, яка не втрачає кольору після приготування. За її забарвлення відповідають антоціани – речовини із потужною протираковою активністю, які також добре впливають на серцево-судинну систему. В українському Інституті картоплярства вивели два таких сорти картоплі – фіолетову картоплю Солоха та бурякового кольору – Хортицю. Для їх отримання селекціонери використовували дикі види картоплі з Перу, яким властивий синій пігмент. В обох чудовий смак, крохмалистість 20%. Непогана й врожайність – 400 ц/га.

З іноземних кольорових варто звернути увагу на такі сорти картоплі: корейський Бора Веллі (Долина Бора), американський Фіолетовий красень та голландський Екзотік.

Асортимент нині величезний. Щоб оцінити переваги обраних різновидів, рекомендую виділити ділянки городу й посадити різні сорти картоплі, щоб обрати для себе найсмачніший «другий хліб».

Також вам може бути цікаво:
Блог
Зберігання картоплі: як зберігати смачний урожай
Восени настає пора копати картоплю: от її дбайливо викопали, пораділи врожаю, що ж, тепер можна й розслабитися? А от і ні! Адже залишається не менш відповідальна частина роботи – зберігання картоплі в домашніх умовах. Від того, в яких умовах ви триматимете «другий хліб» взимку, залежить не лише термін зберігання картоплі, а й її смак.
Блог
Коли копати картоплю: поради господарю
Збирання картоплі в Україні зазвичай заведено проводити в останні вихідні серпня, коли вся рідня з’їжджається допомагати в села та на дачі. Залежно від сорту та погоди деякі господарі нерідко вирішують, коли копати картоплю: в кінці вересня чи у жовтні? І на врожай не нарікають. То коли викопувати картоплю, щоб бульби були максимально великі, дозрілі, але не почали гнити в землі? Давайте спробуємо розібратись нижче в статті, коли проводити прибирання картоплі.
Блог
Фітофтороз картоплі: найефективніші методи контролю
Фітофтороз картоплі відомий понад 100 років. Хвороба поширена по всій Україні і знайома кожному господарю, хто вирощує цю культуру. Захворювання викликає грибок фітофтора. Через те, що останніми роками він сильно видозмінився, першочергове завдання городника – вчасно виявити і знешкодити ворога.
Блог
Парша картоплі: як виростити здорову картоплю
Парша на картоплі – це одна з найпоширеніших грибкових хвороб цієї культури. Інфекція викликає погіршення товарного вигляду та смакових якостей: така бульба стає практично не придатною до споживання.
Відомо п’ять різновидів: звичайна парша картоплі, чорна, порошиста (порохувата), срібляста та горбкувата. Серед них перші три є найпоширенішими, отже на них я і зупинюсь детальніше в цій статті.
Блог
Ручний окучник для картоплі: як зробити своїми руками
Окучник – це пристрій, призначений спеціально для підгортання землі на великих площах, де із сапою не впоратися. Окучник своїми руками зроблений – найкращий варіант для сільського господаря, який не має мотоблока, але хоче зекономити час на обробку (та й посадку картоплі) на городі.
Блог
Дротяник на картоплі: 9 способів позбутися шкідника
Дротяник в картоплі залишає сліди, які неможливо не помітити – наскрізні ходи псують чималу частину врожаю. Найгірше, що такі пробуравлені бульби швидко гниють і мають поганий товарний вигляд. З іншого боку, визначити, що картопля піддасться атаці дротяника важко, адже цей ворог – підземний, але є певні ознаки, що ділянка заражена, про які трохи нижче.
Як позбавитися від дротяника на картоплі? Нижче у статті я розповім про кілька дієвих способів, а ви оберіть той, який вам підходить.
Блог
Шкідники картоплі: як боротися з ведмедкою, дротяником і міллю
Із картоплею у нас зазвичай асоціюється один шкідник – колорадський жук, а проте культура потерпає й від інших комах. Боротьба із ведмедкою на картоплі не менш важлива, ніж боротьба з дротяником. Крім цих ґрунтових шкідників рослину вражає також картопляна міль і попелиця. Як боротись зі шкідниками картоплі – нижче в статті.
Блог
Колорадський жук: як позбутися шкідників на городі
Колорадський жук – воістину страшний сон городника через те, що шкідник розмножується шаленими темпами і завдає колосальної шкоди урожаю, а знищити його повністю майже неможливо. Колорадський жук поїдає листя та цвіт усіх пасльонових: картоплі, помідорів, перцю, баклажанів. Що вища температура повітря, то активніший цей шкідник.

Блог
Посадка картоплі мотоблоком та під лопату
Коли садити картоплю під лопату та як правильно це робити – думаю, кожний досвідчений городник визначився з часом та способом посадки. Картопля і досі залишається королевою городу та основним «стратегічним» продуктом українців. Проте садити цю культуру звичайним способом доволі трудомістко, зважаючи на масштаби посадок. Тому нижче я поділюсь із вами секретами, як садити картоплю мотоблоком та плугом-підгортальником.
Блог
Підживлення картоплі: внесення карбаміду та нітроамофоски
Однією з умов потужного врожаю є достатнє підживлення картоплі, в тому числі й позакореневе. Тому багатьох господарів цікавлять норми внесення карбаміду та нітроамофоски.
Листове підживлення ефективне до цвітіння – до цього часу запас азоту і калію з фосфором у рослини вже наполовину використаний. Тому позакореневе підживлення сечовиною стимулює утворення зеленої маси. А після цвітіння всі поживні речовини йдуть на формування бульб – якраз в цей час рослини удобрюють нітроамофоскою. Давайте разом розберемося, як правильно проводити підживлення картоплі.
Блог
Вирощування картоплі: як отримати великий ранній урожай
Вирощування картоплі ‒ настільки звична для нас справа, що, здавалося б, ми знаємо про неї все. Але чому тоді ми не перестаємо цікавитися високоврожайними і ранніми сортами, прагнемо отримати кращий результат за меншого вкладання сил? Річ у тім, що технологія вирощування картоплі не стоїть на місці. Щороку з’являються якісь хитрощі та нові сорти, тому можна щорічно вирощувати багато смачної картопельки.
Блог
Відео: пророщування, обробка та посадка картоплі
Блог
Стимулятор росту картоплі: дбаємо про улюблений овоч
Вирощуємо ми ранні сорти картоплі під агроволокном чи просто садимо сорокаденку на початку квітня, посадковий матеріал однаково необхідно обробити для покращення і пришвидшення росту. Тому часто городників цікавлять стимулятори росту для картоплі. Й звісно, мова йде не про густе бадилля, а про отримання якісних бульб. В цій статті я розкажу вам про період спокою бульб та способи прискорення їхнього пробудження до росту.
Блог
Обробка картоплі перед посадкою: професійні протруйники та народні способи
За роки роботи агрономом я багато разів давав поради з приводу догляду за садовими та городніми культурами. Одне з поширених запитань ‒ обробка картоплі перед посадкою. Адже немає нічого гіршого, аніж важка марна праця – коли ти вкладаєш у рослини стільки сил та любові, а отримуєш погризені шкідниками недоїдки. Або ще підступніше – коли взимку запаси, на які ти розраховував, починають гнити через грибок.
Блог
Гербіциди для картоплі: як вивести бур’яни без шкоди для овочів
Кожен господар щороку має проблему засилля бур’янів на городі.
Чисті грядки – це візитівка городника, тоді як забур’янені – головний біль та клопіт.
Тож гербіциди для картоплі – це те, що приходить на думку щовесни багатьом, але лякає невідомими наслідками.
Маючи багаторічний досвід вирощування різних овочів на власному городі, я розповім про принцип дії гербіцидів на бур’яни.