Обираємо другий хліб – найсмачніші сорти картоплі

Картопля: сорти картоплі в Україні | Аптека садівника
Провідний експерт

Найпоширеніша культура в Україні – картопля. Ми посідаємо четверте місце у світі за обсягами її врожаїв – 22 млн тонн на рік.
Цікаво, що 85% всього об’єму вирощують приватні господарства, а це доволі нелегка справа. Але вона того варта: особливо якщо правильно обрати кращі сорти картоплі.
Про ранні високоврожайні та найсмачніші сорти картоплі я розповім далі. Але й українські кращі сорти картоплі в Україні нічим не поступаються розробкам іноземних селекціонерів, а деколи і перевершують їх.

Картопля: сорти картоплі в Україні | Аптека садівника

Ранні сорти картоплі

Мають такі особливості:

  • зазвичай дають у 2–3 рази більший врожай, ніж середньо- та пізньостиглі (за умови правильного поливу та підживлення);
  • рання картопля погано зберігається, тому вирощувати її вигідно лише для споживання влітку та на продаж;
  • дозріває через 40–50 днів;
  • ранні сорти картоплі в Україні можна садити двічі на сезон, збираючи до осені повноцінні врожаї.

Нижче наведу перелік кращих з них.

  • Рив’єра – голландська ультрарання картопля (35-50 днів), високоврожайна – 530 ц/га. Кущ дає до 12 бульб вагою до 130 г. Його полюбляють за відмінний смак (17,7% крохмалю). Він стійкий до парші, раку, вірусів.
  • Аріель – голландський ультраранній (55-65 днів), високоврожайний (490 ц/га). В кущі до десятка бульб вагою 80-170 г. Містить багато крохмалю (16-18%), завдяки чому є дуже смачним. Картопля цього сорту добре зберігається.
  • Картопля Беллароза (картопля Біла роса) – один із найпопулярніших, німецької селекції, високоврожайний (до 500 ц/га). Врожай можна отримати на 45-60-й день після сходів. В кущі до 10 бульб вагою 120-20 г. Картопля містить до 16% крохмалю і добре розварюється. Стійка до парші, гнилей та вірусних хвороб, добре зберігається.
  • Мінерва – ультрарання голландська картопля із великими бульбами (45-50 днів), високоврожайна (430 ц/га). Дає два урожаї за сезон. В кущі 15-20 штук вагою 120-240 г. Смачний, із високим вмістом крохмалю (до 18%). Мінерва має високу стійкість до парші, раку, гнилей, вірусів, середню – до фітофторозу. Проте потребує більше поливу. Відмінно зберігається.

Картопля: високоврожайні сорти

найсмачніші сорти картоплі
  • Слов’янка – роками залишається на першому місці за популярністю. І недарма: так, на Волині дві картоплини цього сорту заважили близько 2 кг кожна! Далі найбільшу таку картоплину посадили цілою, і наступного посушливого року вона дала більше сотні бульб загальною вагою 8,6 кг. Із трохи меншої, розрізаної на частини, отримали 26 кг урожаю з 5 кущів. Стебла ж виросли до 2 м.
  • Картопля Щедрик – високоврожайний ранній сорт (65-75 днів) із хорошим смаком (13-14% крохмалю). Бульби виростають великі, до 200 г. З одного відра сортових бульб отримують до 35 відер урожаю. Стійкий до колорадського жука, фітофторозу, парші, посухи.
  • Червона рута – один із найсмачніших сортів української селекції, дуже крохмалистий (до 26%), при цьому високоврожайний (520 ц/га), проте потребує хорошого підживлення й поливу. Стійкий до вірусів та раку.
  • Роко – голландський середньостиглий сорт (100-115 днів), високоврожайний (в середньому 15 кг з куща, 580 ц/га), містить до 19,7% крохмалю. Картопля Роко стійка до фітофторозу, гнилі, парші, раку. Дуже посухостійка.
  • Кондор – голландський середньоранній (65-75 днів) високоврожайний сорт (до 640 ц/га). Один із найсмачніших сортів із вмістом крохмалю до 17,7%. Стійкий до посухи, парші, раку, вірусів, добре зберігається, але потребує посиленого підживлення.

Найсмачніші сорти картоплі

На мій погляд, найсмачнішою є та картопля, яку правильно підживлювали. Тому не шкодуйте фосфорних добрив, азоту (або попелу та перегною). Також важливий вміст крохмалю. Чим пізніший сорт, тим більше крохмалю він може містити: така картопля більш розсипчаста.

Сорти картоплі української селекції із найбільшим вмістом крохмалю: Червона рута (25-26%), Случ (25%) та Фантазія (18-19%). Їх вирощують для виробництва крохмалю, приготування картоплі фрі та чіпсів. Як на мене, це кращі сорти картоплі в Україні.

Нижче перелічені сорти картоплі, які заслужили визнання картоплярів через свій смак.

  • Світанок київський (17,1-19,8%) – середньостиглий (70-90 днів), добре розварюється, високоврожайний. Відносно стійкий до фітофторозу, парші. Має високі смакові якості.
  • Придеснянська (19,7-21,8%) – середньостиглий високоврожайний, ледь не найсмачніший. Стійкий до фітофторозу та раку картоплі, вірусів.
  • Дезіре – голландський середньостиглий (крохмалистість 21,5%), дає середні врожаї (до 20 бульб у кущі вагою до 100 г). Сорт підходящий для смаження, приготування чіпсів, добре зберігається і транспортується, стійкий до ґрунтових шкідників та гниття бульб, витримує посуху та спеку.
  • Картопля Мелоді (20,5%) голландської селекції вважається однією із найсмачніших. Це середньопізній сорт (100-120 днів) із середньою врожайністю. Переваги: тривале зберігання, хороша транспортабельність. Картопля Мелоді стійка до парші та раку картоплі, але потребує професійного захисту від колорадських жуків, найкраще препаратами АТО Жук, Гудвін.

Кольорові сорти картоплі

Така бульба за вмістом вітамінів і мінеральних речовин може конкурувати з багатьма фруктами. Її м’якоть містить багато вітамінів С, В, РР, а також калій, фосфор, цинк, мідь, марганець та інші елементи. Плоди з кольоровою м’якоттю – жовтою, червоною, фіолетовою – особливо корисні.

Жовта картопля містить багато каротину, провітаміну А, який дуже корисний для очей. Найбільш відомим є німецький сорт Адретта. Це середньостигла картопля (70-105 днів) із середньою врожайністю (450 ц/га), яка формує 15-25 картоплин на кущі. Окрім високого вмісту корисних речовин, ця картопля ще й досить смачна (до 18% крохмалю). Адретта стійка до фітофторозу, парші, добре зберігається.

Цікава та корисна синя картопля, яка не втрачає кольору після приготування. За її забарвлення відповідають антоціани – речовини із потужною протираковою активністю, які також добре впливають на серцево-судинну систему. В українському Інституті картоплярства вивели два таких сорти картоплі – фіолетову картоплю Солоха та бурякового кольору – Хортицю. Для їх отримання селекціонери використовували дикі види картоплі з Перу, яким властивий синій пігмент. В обох чудовий смак, крохмалистість 20%. Непогана й врожайність – 400 ц/га.

З іноземних кольорових варто звернути увагу на такі сорти картоплі: корейський Бора Веллі (Долина Бора), американський Фіолетовий красень та голландський Екзотік.

Асортимент нині величезний. Щоб оцінити переваги обраних різновидів, рекомендую виділити ділянки городу й посадити різні сорти картоплі, щоб обрати для себе найсмачніший «другий хліб».

Супутні товари
АС-Кольд Дуо

Пакування

162.00 грн
АС-Селектив

Пакування

214.00 грн
Антисапа

Пакування

35.00 грн
Гудвін + Авангард Гроу Аміно

Пакування

13.00 грн
Ато Жук + Авангард Стимул

Пакування

11.00 грн
Цілитель

Пакування

48.00 грн
Антиколорад Макс + Тандем

Пакування

9.00 грн
Також вам може бути цікаво:
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Посів перцю на розсаду
Розсада перцю солодкого починається з вибору насіння.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Хвороби пасльонових культур
Поговоримо про найбільш поширені хвороби пасльонових культур, їхні симптоми та за яких умов вони з’являються.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Все про хвороби розсади перцю і дорослих рослин

Вирощування перцю потребує певних знань для отримання щедрого урожаю й дуже важливо знати основні хвороби розсади перцю, щоб бути озброєними при їхній появі. Хвороби перцю, на жаль, не рідкість на наших городах, але вони зовсім не є вироком.

Найчастіше грядки уражують грибкові хвороби перців, розвитку яких цілком можна запобігти профілактикою. Сприятливі умови розвитку грибків: висока вологість, низька температура вночі, брак калію, погана вентиляція через загущеність посадок. Нижче спробуємо розібратись у симптомах і лікуванні хвороб.

Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Висадка перцю: як підготуватися городнику
Правильна висадка перцю у відкритий ґрунт передбачає дотримання певних правил. Теплолюбний перець має свої вподобання до ґрунту, освітлення, температури, поливу… Висадка розсади перцю у відкритий ґрунт без їх дотримання означатиме більш пізній розвиток й іноді втрати урожаю.
Посадка перцю на розсаду має бути прив’язана до термінів висаджування рослин на город чи теплицю. Тож давайте за порядком про те, як правильно посадити перець.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Шкідники перцю та як з ними боротися

Шкідники солодкого перцю часто полюбляють цю південну культуру. Попелиця на перці, павутинний кліщ, білокрилка, колорадський жук, гусені – лише невеликий перелік шкідників, яких можна побачити на цій культурі. Шкідники на перці завдають великі збитки урожаю, призводячи до засихання та загибелі рослин.

Нижче в статті спробуємо розібратись, з якими шкідниками доведеться стикнутись на грядках із перцем та які найбільш ефективні народні та професійні засоби боротьби з ними.

Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Вирощування розсади перцю вдома: правила посіву та догляду
Навесні прокидається не лише природа, а й азарт господарів до вирощування розсади! Багатьом хочеться посіяти насіння перців у домашніх умовах, щоб потім зібрати рекордний врожай солодких соковитих плодів на городі. Коли мене запитують, як сіяти розсаду перцю удома, я відповідаю – майже так само, як і томатів, не набагато складніше! Перець – помідорний родич, лише більш чутливий до інфекцій у ґрунті. Тому треба запастися знаннями про хвороби перцю, вчасно попереджати і лікувати свої рослини, аби за декілька місяців тішитись урожаєм і більше не боятися труднощів вирощування цієї культури.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Підготовка насіння перцю до висіву
Купувати гарний болгарський перець на базарі дорого, а ось виростити свій – саме задоволення. Тож зібравши гідний урожай перцю на своєму городі, як втриматися від спокуси вибрати з найгарніших перчин насіння для посіву наступного року? Тут є свої тонкощі, адже домашнє насіння вразливіше до хвороб і шкідників, ніж куповане.
Давайте разом розберемося, які є секрети у передпосівній підготовці перцю.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Перець болгарський: вирощування та догляд
Чому одне з найбільш поширених запитань до мене – як виростити болгарський перець у домашніх умовах і як правильно доглядати за ним на городі? Справа в тому, що той перець, який ми любимо їсти в салатах та консервувати в банки – великий, червоний, м’ясистий, солодкий і соковитий – на базарі коштує недешево. От і намагаються господарі переплюнути фермерів та отримати якісний врожай солодкого перцю в масштабі дрібних плантацій.
Тож розповідаю – виростити перець цілком посильна праця!
Нагадаю, як виростити розсаду солодкого перцю, я писав раніше тут.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Пікірування перцю: як виконати процедуру правильно
Перець на розсаду висівають у січні — лютому. Рослина має тривалий період вегетації, теплого сезону в наших широтах не вистачає для вирощування культури від посіву насіння до збирання врожаю у відкритому ґрунті. У квартирі проблематично виділити місце для посіву кількох десятків рослин в окремі стаканчики ємністю 200–300 мл кожен. Тому насіння висівають у компактні скриньки або по кілька штук у торф’яні горщики.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Система захисту перцю солодкого та баклажана
З цього відео ви дізнаєтеся, як захистити культурні рослини від шкідників, хвороб і бур'янів.