Збирання картоплі в Україні зазвичай заведено проводити в останні вихідні серпня, коли вся рідня з’їжджається допомагати в села та на дачі. Залежно від сорту та погоди деякі господарі нерідко вирішують, коли копати картоплю: в кінці вересня чи у жовтні? І на врожай не нарікають. То коли викопувати картоплю, щоб бульби були максимально великі, дозрілі, але не почали гнити в землі? Давайте спробуємо розібратись нижче в статті, коли проводити прибирання картоплі.

Що робити, якщо бадилля зелене

Поки стебла і листки картоплі зелені, інтенсивно проходить процес фотосинтезу, бульби ростуть. Зазвичай максимальний приріст картоплин спостерігається доти, поки не починають жовтіти, в’янути й сохнути нижні листки. Власне, це і є причиною, чому фітофтороз так сильно впливає на урожайність культури. Але за сприятливої погоди та ретельного догляду картоплиння може бути зеленим і до кінця серпня. Але ж ви пам’ятаєте, що садили свою картопельку в середині квітня і за всіма ознаками настав час збирати врожай. Що ж робити?

Насамперед треба викопати один кущ і подивитися, наскільки картоплина виросла й наскільки цупка на бульбах шкірка.

Інший варіант – просто потягніть кущ картоплі руками, не викопуючи лопатою. Якщо бульби дозрілі, вони залишаться в землі.

Якщо бадилля зелене, а картопля за термінами вегетації вже має дозріти, треба зрізати бадилля за один-два тижні до викопування бульб. Або провести десикацію – зневоднення тканин рослин шляхом обробки їх хімічними препаратами. Як десикант для картоплі можна використати дикват дибромід. Якщо в цей період погода волога, ґрунт у міжряддях потрібно спушити. Так на картоплинах затвердіє шкірка.

Якщо бадилля посохло і вилягло

Найпізніші сорти картоплі можна викопувати до середини вересня (в бабине літо), а жовтень підходить тільки для збору бульб пізніх строків посадки.

Влітку в дощову погоду часто буває, що через хвороби стебла картоплі рано всихають і вилягають. Дехто з городників залишає картоплю в землі, свято вірячи, що так бульби продовжують рости, однак це не зовсім так. Коли бадилля засихає, шкірка на бульбах грубшає (зазвичай протягом двох тижнів). Після цього картоплини можуть почати гнити.

Якщо у вересні вдарили заморозки і ще зелене бадилля постраждало, картоплю слід терміново викопати, бо інакше стебла почнуть витягувати поживні речовини із бульб.

Збір картоплі мотоблоком

Як викопувати картоплю мотоблоком? Це просто: ваша техніка має бути обладнана картоплекопачем, який викопує бульбу, обтрушує її від землі та рослинних решток та скидає на землю. Після цього урожай збирають вручну.

Картоплекопач налаштовують на глибину кущів. Спершу прокопують кілька метрів картоплі та зупиняють мотоблок. Варто передивитись, чи всі картоплини цілі. Якщо є підрізані, налаштуйте лемеші на більшу глибину.

При викопуванні картоплі ведіть мотоблок через ряд, інакше колеса можуть пошкодити викопані бульби, особливо, якщо рядки не дуже рівні.

Купуючи картоплекопалку, можна обрати тип з елеватором, завдяки якому частина землі просіюється. Є моделі з вібраційною «лапою» або решіткою, в яких вся земля просівається, наче через сито. Тоді картоплини висипаються на поверхню чистими.

Наостанок порада для початківців. Щоб картопля заживила механічні ранки, треба потримати її день-два на світлі, а потім помістити тижні на два в сухе темне приміщення. За цей час шкірка остаточно загрубіє, а зрізи обсохнуть. Після цього можна закладати картоплю на зберігання в погріб.

Вчасний збір картоплі гарантує не лише максимальний урожай, але й якісне його зберігання до наступного сезону.