Надивившись на асортимент капусти на прилавках, господарі також мріють про подібне різноманіття на городі. Щороку все більше людей хоче дізнатись про технологію вирощування капусти у відкритому ґрунті: цвітної, брюссельської чи пекінської. А втім, здебільшого не всі знають, як правильно вирощувати й звичайну білоголову капусту.
Давайте розберемося, що спільного та відмінного у різних видів капусти, та які краще вирощувати в наших умовах.

Вирощування капусти білоголової

Обираючи місце під капустяну грядку, надайте перевагу рівним ділянкам, без схилів. Не раджу також ділянки з піщаним ґрунтом, адже капуста доволі вологолюбна рослина, а піщаний ґрунт погано утримує вологу. Землю на ділянці під капусту восени підживіть таким чином: 10 кг перегною + склянка попелу на 1 кв. м. або навесні внесіть удвічі менше органіки + додайте мінеральні добрива (30 г суперфосфату, 50 г сірчанокислого калію та 50 г карбаміду.

При вирощуванні капусти у відкритому ґрунті важливу роль відіграє кислотність ґрунту. Капуста добре ростиме в нейтральному або слабколужному ґрунті (pH – 7–7,5). Якщо ґрунт кислий, треба восени чи навесні провести вапнування доломітовим борошном (35–50 кг на сотку при перекопуванні), інакше капуста хворітиме на килу та загниватиме.

Найкращими попередниками для капусти є горох, квасоля, морква, огірки та кабачки, картопля, помідори. Найгіршими – інші хрестоцвіті, тому й сидерати для капусти вибирайте з бобових (люпин, люцерна, еспарцет), а не гірчицю чи ріпак.

Як вирощувати розсаду капусти та доглядати за нею, читайте тут.

Через тиждень після посадки поливайте розсаду капусти орієнтовно один раз на два дні, не допускаючи заливання та пересихання ґрунту – по 8 л на 1 м. кв. Раз на тиждень прополюйте грядки на глибину 8 см, щоб позбутися бур’янів та спушити ґрунт. Через три тижні після висадки у город капусту треба підгорнути, а потім процедуру повторюють через 10 днів.

Мульчування капусти доцільне, якщо ділянка добре продувається вітром і швидко висихає. Найкраще мульчувати соломою, бо вона майже не впливає на кислотність ґрунту, а от хвоя та тирса підвищують його кислотність.

Підживлення капусти у городі починають через 10 днів після висадки розсади. Перше добриво – азотне. 25 г сечовини (або 10 г аміачної селітри) розчиніть у 10 л води на 1 кв. м і полийте грядки. Одночасно можна розсипати на листя та в міжряддях склянку попелу. Друге підживлення проводять через три тижні для ранніх сортів або на початку формування головок: у 10 л води розчиняють по 1 ч. ложці суперфосфату і карбаміду, удвічі більше – сульфату калію.

Найчастіше білоголова капуста потерпає від шкідників, які живляться листям. Це гусені капустяних совок та білянки, капустяні міль та попелиця, хрестоцвіті блішки, слимаки та равлики. У той час як личинки капустяної мухи (уражує також редис) прогризають корені та вкорочене стебло.

Частково від цих комах захищає опилювання попелом та обприскування відваром цибулиння з додаванням мила для кращого прилипання. Проте ефективність народних засобів не дуже велика.

Тому раджу через два тижні після висадки розсади на стадії 5–6 листків культури обприскати препаратом від шкідників Антиколорад Макс (1 мл на 3–5 л води на 1 сотку). Це необхідно, якщо корені розсади при посадці не замочували в інсектицидних протруйниках. На початку формування головок оберіть препарати Фас або Антигусінь + Самшит. Пізніше, до моменту появи другого покоління метеликів та молі знову застосуйте Антиколорад Макс або АТО Жук.

А про хвороби білоголової та цвітної капусти я розповім нижче.

Вирощування цвітної капусти

Цвітну капусту висаджуйте на сонячну ділянку у поживний пухкий нейтральний ґрунт. Найкращі попередники для неї: бобові, картопля, цибуля, часник, морква. Краще не саджати цвітну капусту після інших видів капусти, редису й редьки.

Догляд за цвітною капустою полягає в регулярному поливі – приблизно по 2 відра води на 1 кв. м. Вологість землі має сягати мінімум 80% (проте надмірний полив провокує бактеріоз). Також необхідне акуратне просапування, бо корінці рослинки розташовані близько до поверхні. Не зайвим буде також мульчування після підгортання. Частиною технології вирощування цвітної капусти є зв’язування листків над суцвіттям, щоб на нього не потрапляло сонце, інакше воно позеленіє та зупинить ріст.

Підживлюючи капусту, зробіть упор на фосфорних добривах і трохи менше на калійних. Якщо їх бракуватиме, цвітна капуста не сформує суцвіття. Перше підживлення проведіть через два тижні після висадки розсади у ґрунт, за цей час рослинки укоріняться та підуть в ріст. Для цього 1 л коров’яку розводять у 10 л води, додають мікродобрива, які містять бор, марганець, молібден, і поливають по 1 л під кущ. Через два тижні поливають добривом з іншим складом: у 10 л води додайте 50 г суперфосфату, по 20 г хлористого калію і сечовини. Таке підживлення повторюють через 14 днів. Загалом до зав’язування головок може бути 3–4 підживлення, не більше.

Цвітна капуста, як і білоголова, часто хворіє на килу (на коренях утворюються здуття та нарости). Також її вражає несправжня борошниста роса (сірі та руді плями на нижньому боці листа), яка призводить до затримки розвитку рослини. Від фузаріозу листя жовтіє, а потім обпадає. Альтернаріоз дає темні, майже чорні плями на листі, а від мокрої гнилі вигнивають ділянки на стеблах та головках.

Раджу обприскати розсаду цвітної капусти 1% бордоською рідиноючерез 2 тижні після висадки в ґрунт, а ще краще – препаратами Енергодар або Цілитель, які одночасно захищають від більшості грибкових хвороб.

Шкідники цвітної капусти такі ж, як у білоголової та інших хрестоцвітих, тому скористайтесь засобами для обробки від комах-шкідників, які згадані вище.

Вирощування брюссельської капусти

Брюссельська капуста вимоглива до кислотності ґрунту так само, як білоголова. Ділянку готують з осені з таким самим підживленням і обов’язковим вапнуванням. Найкращі попередники: бобові, помідори, огірки. Ці ж культури можна посадити в міжряддях брюссельської капусти, бо вона дуже повільно росте.

Відмінність у догляді за цією капустою – вона не потребує підгортання, бо на нижній частині стебла ростуть маленькі качанчики. Також капусту поливають та просапують: за сезон (приблизно 5–6 місяців просто неба) поливають до 10 разів залежно від погоди, виливаючи на 1 кв. м. 3–4 відра води.

Підживлення зазвичай не потрібне, якщо ділянка була підготовлена правильно. Щоб поліпшити формування головок, стебла поливають добривом за місяць до збору врожаю: в 10 л води розчиняють по 1 ст. ложці сірчанокислого калію та суперфосфату. Цього добрива має вистачити на 7–10 рослинок. Перед підживленням обов’язково добре поливають грядку. Через день-два зрізають листя та відщипують верхівки, щоб поживні речовини йшли на всі качанчики. Загалом їх має бути не менше 50 штук на стеблі. Якщо капусту не підживлювати, головки будуть дрібними, пухкими всередині, гірше зберігатимуться.

Брюссельську капусту обожнюють шкідники. Ті самі блішки й гусені, які пошкоджують всі хрестоцвіті культури, також оселяються на цій капусті. Якщо опилювання попелом та обприскування настоєм лушпиння цибулі не дало результату, почніть обробку препаратами, які згадані в розділі для білоголової капусти. Те саме стосується і грибкових хвороб (кили, гнилі, несправжньої борошнистої роси, плямистостей).

Технологія вирощування пекінської капусти

Найкоротший термін вегетації у пекінської капусти (петсай) – до 2,5 місяців. Її ділять на головкові та листяні сорти, які у нас здебільшого кришать у вітамінні салати, а в Азії тушкують та маринують.

Землю під пекінську капусту підживлюють так само, як для білоголової та цвітної. Кислотність та попередники – ті самі. Через вибагливість до температури (не любить надто високу) пекінську капусту вирощують навесні або восени, висіваючи розсаду в березні та липні.

Висаджену в квітні-травні розсаду перші два тижні притіняють, щоб скоротити світловий день до 12 годин. Якщо світловий день буде довшим, капуста почне цвісти та не утворить головок. Також стрілкуванню сприяє температура вище 25 °С, тоді як найбільш комфортний діапазон для неї – 14–20 °С. Зазвичай розсаду пекінської капусти не загартовують.

Рядки пекінки просапують після кожного поливу, щоб не допустити утворення земляної кірки. Поливають теплою водою один раз на кілька днів так, щоб пролити землю на глибину 20 см.

Через два тижні капусту підгортають, а також підживлюють двічі з інтервалом 10–14 днів. Перший раз у 10 л води розчиніть 30 г сечовини, другий – 2 л коров’яку. Цього добрива вистачить на 2–3 кв. м посадок.

Пекінську капусту полюбляють хрестоцвіті блішки, гусені метеликів, слимаки, попелиця. Для боротьби з ними можна спробувати народні засоби: опилювання попелом, полив настоєм цибулиння чи відваром гірких трав (тютюну, полину, чистотілу). Втім, ранні сорти можна зривати вже за 25–30 днів після висадки розсади, тому за дотримання сівозміни є всі шанси, що шкідники не встигнуть активізуватися.

При появі хвороб, згаданих вище для інших видів капусти, та шкідників, важливо припинити обробку препаратами за місяць до збору врожаю – тобто практично одразу після висадки розсади.

Навесні хочеться спробувати виростити практично все. Чому б не спробувати виростити різні види капусти? Головне зважайте на особливості догляду за кожним видом капусти та регулярно турбуйтеся про свої рослинки, як це передбачено агротехнікою. Впевнений, капуста порадує урожаєм і додасть сил та ентузіазму на наступні сезони.