Розсада капусти: від посіву до посадки у відкритий ґрунт

Королева столу – білоголова капуста – давно ділить трон з іншими смачними родичками, яких повно на прилавках. Яке ж воно, вирощування розсади капусти білоголової, цвітної, брюсельської, пекінської?
Чимало городників неодноразово пробували й покинули цю справу, залишивши її фермерам. Основна причина, звісно, погода. Капуста – рослина-водолюб, яка не любить спеку. Утворення головки напряму залежить від температури повітря.
Проте для дбайливого господаря немає задач без вирішення, тому я розповім, як сіяти розсаду різних видів.

Розсада капусти: підготовка ґрунту
Білоголова капуста як культура, вся сила якої в листі, потребує багато сил для вирощування вегетативної маси. Тому найкращі стартові добрива для неї – азотні, а ґрунт – угноєний. Розсада капусти потребує суміші з двох частин перегною та однієї частини дернової землі. Також не завадить склянка деревного попелу.
Такий субстрат підходить і для пророщування цвітної та пекінської, хоч їхнє підживлення згодом відрізнятиметься. А от під брюсельську ґрунт для сіянців готують із рівних частин дернової землі, піску та торфу.
Перед висівом насіння субстрат пролийте окропом чи знезаразьте у духовці за температури 180–200° С. Насіння капусти також продезінфікуйте – занурте його в нагріту до 50° С воду (важливо заміряти термометром і не перегріти) на 20 хвилин. Можна потримати в термосі. Після цієї процедури на декілька хвилин залийте його холодною водою або на добу покладіть в холодильник. Таке температурне загартування необхідне для профілактики грибкових хвороб та стійкішого імунітету.
Розсада капусти: терміни і спосіб висівання
Коли сіяти культуру та висаджувати у відкритий ґрунт, залежить від вегетаційного періоду обраного виду та сорту.
Я традиційно висіваю на сіянці ранню білоголову в першій половині березня, середньостиглу – у другій половині, а пізні сорти – з 1 до 15 квітня. За температури 20° С насіння проростає за 3 дні. Розсада такого виду капусти добре витримує пікірування, тому я висіваю її у спільну посудину.
Висівайте насіння надранніх сортів цвітної капусти в кінці лютого, середньостиглі – через два тижні, а пізні – до середини квітня. Через півтора місяці після появи сходів висаджуйте їх на городі. Зазвичай за температури 18–20° С насіння сходить за 3–4 дні. Розсада капусти цвітної, на відміну від білоголової, не любить маніпуляцій із відкритим коренем, тому краще сіяти насіння відразу в окремі стаканчики або торф’яні таблетки.
Розсада капусти пекінської, або петсай – найцікавіша у вирощуванні. Її сіють двічі: навесні, починаючи з кінця лютого, та у серпні, бо культура дає врожай лише за низьких температур – до 20° С. Сходитиме насіння 3–5 днів за температури від 4° С, проте повноцінно рослина розвивається за 15–20° С. Цей вид, як і цвітна, не любить пікірування. Її також сіють в окремі посудини.
Розсада капусти брюсельскької висівається вже напочатку березня. Вона може рости в загальному ящику, але краще уникнути пікірування і висіяти насіння в окремі стаканчики. Сходять сіянці за 4–6 днів також за низьких температур, проте для росту оптимальні 15–20° С.
Для висівання насінини заглиблюють у землю на величину їхнього розміру. Розмістіть їх на відстані 2–3 см. Але якщо місця замало, то після появи двох листочків слабші сіянці прорідіть. Насіння капусти дрібне, тому його достатньо присипати півсантиметровим шаром землі, зволожити з пульверизатора і накрити плівкою до сходів.
Білоголова капуста любить ґрунт, який здатен затримати вологу – не надто пухкий. Тому при її посіві можна злегка притиснути верхній шар ґрунту. Інші види капусти цього не потребують.
Розсада капусти: полив і підживлення
- Поливайте сіянці помірно раз на три дні водою кімнатної температури. Не допускайте пересихання ґрунту.
- Розсада капусти потребує довгого світлового дня, а отже знадобиться досвічування лампами (щонайменше 13 годин), провітрювання та загартовування щодня по 15 хвилин. На підвіконні не завадить час від часу відкривати кватирку, щоб знизити температуру.
- Якщо у приміщенні більше 22° С, цвітна капуста не утворить суцвіть, пекінська почне гіркнути, а брюсельська затримається в розвитку.
- Розсада капусти білоголової може бути підживлена вже через тиждень після пікірування, коли рослина розвинула 2 справжніх листки. На 1 л води розчиніть 4 г суперфосфату, 2 г аміачної селітри та 1 г сульфату калію. Через два тижні концентрацію добрива подвійте. Коли на розсаді виросте 6 листків, концентрацію калію збільшіть до 8 г.
- Розсада капусти цвітної потребує такого самого живлення, що і білоголової. Крім того, варто подбати, щоб у комплексному добриві були мікроелементи молібден і бор. Без них рослина не сформує їстівне суцвіття та хворітиме.
- Пекінську капусту через 10 днів після сходів підживіть сечовиною – 3 г добрива розчиніть в 1 л води.
- Розсаду капусти брюсельської підживіть після появи двох листків – на 1 л води розчиніть 2 г сечовини, по 1 г суперфосфату та калійного добрива. Наступного разу через 10–14 днів підживіть вже у півтора рази більшою концентрацією.
Детальніше про правильний догляд за капустою на грядці читайте тут.
Розсада капусти: хвороби
Якщо ви віддаєте перевагу народним способам профілактики хвороб, то через тиждень після появи сходів розсаду капусти полийте ґрунт слабким розчином марганцівки із розрахунку 3 г порошку на 10 л води або 1% розчином мідного купоросу. Це убезпечить сіянці від чорної ніжки – загнивання і почорніння кореневої шийки, яке поширюється на корінь та нижню частину сіянця.
Для профілактики чорної ніжки та несправжньої борошнистої роси (появи жовтих плям на листі) я використовую доступний та простий у використанні препарат Енергодар. На 10-літрове відро води розчиніть 15 мл препарату і полийте цим розчином розсаду за тиждень до посадки у відкритий ґрунт.
Жодна профілактика не потрібна тільки пекінській капусті – вона не хворіє завдяки короткому терміну вегетації.
Розсада капусти: пікірування і пересадка у відкритий ґрунт
- Пікіруйте сіянці білоголової капусти один або два рази – у фазі двох і чотирьох листків.
- Брюсельську капусту пересаджуйте у більшу ємність, коли виростуть 2–3 листки. Оскільки розсада капусти має невеликі корінці, то вистачить невеличких стаканчиків.
- У відкритий ґрунт розсада капусти висаджується тоді, коли з’являються 6 листків. Я так завжди роблю. Не перетримайте – це важливо! Бо у перерослих рослин не формуватимуться головки.
- Для висаджування обирайте сонячні ділянки, на яких минулого року не росли хрестоцвіті. Хороші попередники для всіх видів капусти – зернові та бобові. Детальніше про закони та призначення сівозміни читайте тут.
- Якщо капустяна грядка розміщена в тіні, рослини посилено розвиватимуть листки, проте головки формуватимуться слабо.
- Залишайте 50–60 см між стеблами розсади капусти з 50 см у міжряддях. Лише пекінська капуста потребує менше місця – 30 см між кущами.
Звісно, можна вирощувати на городі і звичну, не дуже вибагливу білоголову капусту, якою ми запасаємося на зиму. Взимку квашена хрустка капустинка – справжній заряд бадьорості та вітамінів за відсутності свіжих огірків та помідорів! Та завзятим городникам раджу не відмовляти собі у задоволенні виростити таку смачну й корисну цвітну чи брюсельську! А вже пекінську варто виростити лише для того, щоб здивувати гостей салатом із неї влітку, а не у зимовий сезон, коли вона купами лежить на прилавках.