Коли найкращий час сіяти капусту на розсаду чи у відкритий ґрунт

Якщо говорити про види капусти, які городник обирає для вирощування на ділянці, найбільш поширеною залишається звична нам білоголова. Однак усе частіше городники виділяють трохи місця і для капусти цвітної. Поширеною причиною, чому досі багато овочівників не ризикують культивувати цвітну капусту на ділянці, вважається вибагливість цієї культури до структури та родючості ґрунтів. Коренева система капусти розташовується близько до поверхні землі, тому реакція на пересихання та перегрів ґрунту у верхніх шарах дуже швидка. Та попри особливості вирощування цвітної капусти на присадибній ділянці цей овоч дуже корисний та дієтичний продукт. І якщо сира цвітна капуста припаде до смаку не всім, то у запеченому вигляді або у гарячій страві цей овоч має неперевершений смак. Коли найкращий час сіяти капусту на розсаду чи у відкритий ґрунт, коли пересаджувати розсаду на постійне місце та яка агротехніка цвітної капусти, спробуємо розібратися.

Прямий посів у ґрунт

Як вже зазначалося, цвітна капуста досить вибаглива до ґрунту, де зростає. Найкраще росте ця культура на легкому суглинному ґрунті з нейтральною кислотністю. На кислих ґрунтах капуста може пошкоджуватися килою. При прямому посіві насіння капусти ґрунт має бути добре підготовлений та зволожений, температура ґрунту має бути 6-8 °С. Добре, якщо ґрунт родючий та гарно утримує вологу. За недостатньої вологості та насиченості поживними речовинами листя капусти сформуються дрібні, а головки будуть рихлими.

Перед посівом готують грядки на глибину 2 см, зволожують їх та висівають насіння. Залежно від регіону це може бути як перша половина квітня, так і початок травня, тому радимо орієнтуватися за температурою ґрунту. Перевагою безрозсадного способу можна назвати те, що рослина сформує більш міцне коріння, а це допомагає рослинам під час короткочасної спеки влітку. Однак якщо бажаєте отримати врожай якомога раніше або вирощувати цвітну капусту в два обороти, краще обрати розсадний метод.

Щоб виростити гарну цвітну капусту, варто подбати і про насіннєвий матеріал. Придбане у спеціалізованому магазині насіння не потребує додаткового обробітку, а от сумнівної якості посівний матеріал краще знезаразити. Перед посівом насіння можна обробити препаратом Авангард Стимул. Це комплекс стимуляторів росту рослин, яке підвищує схожість насіння, прискорює ріст рослин та стимулює розвиток потужної кореневої системи. Насіння замочують на 3-4 години у такому розчині: 20-30 мл препарату на 500-700 мл води.

Особливості вирощування розсади цвітної капусти

Вирощувати розсаду цвітної капусти можна у відкритому та закритому ґрунті. Звісно, останній варіант більш прийнятний, оскільки дозволяє висівати насіння на розсаду вже наприкінці лютого, якщо це ранні сорти, та на початку квітня, якщо пізні. Розсадний спосіб виростити цю культуру досить поширений, адже в умовах прохолодного клімату північних та центральних областей за допомогою такого способу можна сміливо вирощувати пізні сорти і не боятися, що не вдасться отримати повноцінні головки.

Сіяти цвітну капусту на розсаду варто ще й тому, що під час такого способу вирощування насіння сходить краще, а значить витратити його доведеться менше.

Як і у випадку з прямим посівом у ґрунт, насіння потребує підготовки. Для початку витримайте його у сольовому розчині, щоб пусте насіння спливло. Його сміливо можна викинути, адже сходів таке насіння вже не дасть. Повне, яке залишилося на дні, добре промийте та знезаразьте. Для цього можна прогріти посівний матеріал у воді за температури не менше 50 °С або ж застосувати стимулятори росту, як під час прямого посіву у ґрунт. Окрім згаданого препарату Авангард Стимул можна також застосувати Авангард Гроу Аміно. Це добриво-антистресант, що також покращує схожість насіння та стимулює ріст сіянців. Насіння замочують на 3-4 години у розчині згідно з інструкцією препарату.

Терміни посіву насіння цвітної капусти

Щоб зрозуміти, коли посіяти насіння для розсадного способу, треба враховувати вік розсади для пересадки на грядку. Для цвітної капусти, яка росте в касетах, вік становить 35 діб, тоді коли для горщечкової розсади — 45 діб. Не потрібно перетримувати розсаду, краще вже висадити трохи раніше, ніж пізніше. Переросла розсада дає не такий якісний та високий врожай. Також переросла розсада в майбутньому сформує маленьку головку.

Радимо під час вирощування розсади цвітної капусти орієнтуватися на рекомендації виробника посівного матеріалу. Часто на упаковці з насінням вказані допустимі терміни посіву насіння для вирощування у закритому ґрунті.

Догляд за розсадою: досвічування, полив, загартовування

Оскільки розсаду ми висівали наприкінці лютого або протягом березня, для повноцінного розвитку сіянці необхідно досвічувати фітолапмами або люмінесцентними лампами. Розташовують їх на відстані близько 50 см від ємностей із розсадою. Дефіцит світла негативно позначається на розвитку розсади, вона починає витягуватися, а ми вже зазначали, наскільки це шкідливо для майбутнього врожаю. Рослини мають бути забезпечені освітленням не менше, ніж 12 годин.

Умови вирощування цвітної капусти — це також про дотримання норм поливу. Поливають розсаду, що росте в домашніх умовах, раз на кілька днів. Важливо слідкувати, щоб земля не пересихала, але й не треба заливати рослини.

Під час росту розсади капуста цвітна досить вимоглива до родючості землі. На стадії розсади рослини погано переносять підвищеної концентрації солей, субстрат має бути пухкий та родючий. Крім того, в фазу 2 справжніх листочків рослини треба підгодувати. Для цього можна використати комплексні добрива, які включать основні елементи живлення. Також варто додати бор і молібден.

Перед тим, як пересадити розсаду на грядки, її потрібно загартувати. Не загартована капуста загине, навіть якщо температура повітря знизиться до 1 °С. Якщо ж розсаду добре загартували, у відкритому ґрунті вона витримає приморозки до -6 °С. У якості загартовування можна просто поступово знижувати температуру у приміщенні з розсадою. Під час вирощування розсади цієї культури не допускайте затримок у рості, інакше це може стати причиною стрілкування.

Часто фермери, які вирощують капусту на продаж, висаджують розсаду у кілька строків. Перший раз рано навесні, усі наступні — через 15-20 днів. Це допоможе отримувати врожай протягом усього літа та початку осені. Якщо ви культивуєте цю культуру виключно для власного споживання, можете так само висаджувати розсаду у кілька етапів.

Окрім вирощування у відкритому ґрунті капусту цвітну часто культивують у теплицях. Для цього важливо підібрати сорт, який підходить саме для закритого ґрунту. Однією з важливих умов є постійне провітрювання теплиці, щоб температура не була зависокою для цієї культури. Регулювати температуру у теплиці слід увесь час, але під час формування суцвіть — особливо.

Як вирощувати культуру у відкритому ґрунті

Ґрунт під посів цвітної капусти слід підготувати з осені, внести компост чи перегній. Органіка є дуже важливою для вирощування цього овоча, оскільки якість суцвіть та врожайність в цілому залежать від листків, які захищають головки. За умов оптимального внесення азотних добрив посилюється зростання цих листків, зовнішній вигляд головок, знижується загроза цвітушності. Якщо азоту було недостатньо, головки будуть пухкі і пласкі, а якщо перегодувати рослини цим елементом — дуже випуклі і важкі. Нестача фосфору найчастіше проявляється зміною кольору листя: воно із зеленого стає фіолетовим, а молоде листя — дрібнішає. За умови дефіциту калію на більш старому листі помітні стають хлоротичні плями. Цвітна капуста, вирощування якої у відкритому ґрунті має свої особливості, добре реагує на мікродобрива, зокрема, на внесення молібдену та бору.

Найкращим попередником для цвітної капусти, яка росте у відкритому ґрунті, вважаються бобові і ячмінь. У південних регіонах України вирощувати культуру можна двічі. У весняні місяці — як ущільнювач для моркви, буряка, томатів. А восени — після викопки ранніх сортів картоплі чи моркви, а також після огірків, цибулі.

Посадку цвітної капусти у відкритий ґрунт проводять так: розміщення 70*35 см на південному чи південно-західному схилі, якщо хочемо отримати ранній врожай. Для більш пізнього можна обрати північний бік. Підготуйте ямки відповідного розміру та зволожте їх, далі переваліть розсаду із грудкою землі, присипте і злегка ущільніть.

Перед посадкою розсади посадкову яму можна обробити інсектицидом Антихрущ. Цей препарат контролює ґрунтових шкідників, таких як личинки хрущів, дротяники, ведмедка. Лунки потрібно рівномірно обприскати таким розчином: на 5 л води 10 мл препарату. Цього розчину вистачить на 1 сотку грядок. Також в інсектициді можна замочити кореневу систему розсади на 1-2 години перед тим, як пересадити на грядку. На літр води додають 10 мл препарату.

Умови вирощування цвітної капусти не те щоб занадто складні, та найкраще рослини ростуть та повноцінно розвиваються за температури повітря 18-22 °С. Якщо температура буде вищою 25 °С, а вологість відносно низкою, головки будуть жовтіти та передчасно розсипатися. Ранні та пізні сорти культури погано переносять посуху та спеку, тоді як середньостиглі — найбільш стійкі.

Основний догляд за рослинами після пересаджування включає розпушування ґрунту, затінені головок, боротьбу з хворобами та шкідниками.

Під час вирощування цвітної капусти в закритому ґрунті як на стадії розсади, так і дорослі рослини можуть хворіти на чорну ніжку (залежно від збудника). Перезволоження ґрунту, перепади температур, загущені посіви, погана вентиляція — усе це причини появи хвороби. Рослинні рештки та ґрунт, де зберігаються спори збудників, стають джерелами розповсюдження інфекції. Тому важливо дотримуватися умов вирощування розсади та після висадки на постійне місце провести полив рослин  препаратом Енергодар (3 мл на 2 л води на 1м2).

Кила також може вражати як розсаду, так і дорослі рослини. На кореневій системі утворюються нарости, які перешкоджають надходженню води і поживних речовин через коріння. Спори грибка зберігають життєздатність у ґрунті 6-7 років. Уражена розсада також є джерелом розповсюдження хвороби. Тому якщо ви садите цвітну капусту на грядку, перед висадкою ґрунт можна обробити фунгіцидом Фундазим із розрахунку 10-15 г препарату на 10 л води. Цього вистачить для обробки 20 м.кв.

Оскільки культура ця вологолюбна, потрібно не забувати і про полив. Нестача вологи у ґрунті сповільнює розвиток рослин, головки починають утворюватися передчасно. Надмірна кількість води може викликати хвороби капусти.

Незадовго до збору врожаю головки потрібно прикривати листям, щоб захистити від прямих сонячних променів і запобігти цвітушності. Можна надламати 2-3 листка над головкою капусти або зв’язати листя над суцвіттям у пучок.

Посадка капусти влітку

Вирощування цвітної капусти для збору врожаю восени, починається в липні. У такому випадку її також висівають на розсаду. Оскільки розсаду другого обороту вирощуємо у спекотну літню погоду, пересаджувати її на постійне місце треба ввечері. Перед пересадкою потрібно добре зволожити ґрунт.

Для такого вирощування радимо висівати насіння в касети. Така розсада добре переносить пересадку і приживається практично без втрат. Враховуйте, що не всі сорти та гібриди підходять для культивування у літньо-осінній період. Обирайте такі, що добре переносять посуху та високі температури повітря.

Вирощування цвітної капусти у відкритому ґрунті може здатися складним і кропітким завданням, особливо для тих, хто вирішив виростити цю культуру вперше. Так, цвітна капуста потребує більш ретельного підходу, ніж білоголова. Однак врахувавши всі особливості посівів на грядку та на розсаду, дотримуючись термінів посівів і посадок, вам вдасться отримати чудовий врожай смачної та корисної овочевої культури