Блог

Кабачки

Блог
Хвороби кабачків: як захистити врожай
Вирощування кабачків, як і решти родичів гарбузових (баштанних культур), загалом доволі просте. Стебла і листя кабачків соковиті, плоди великі – урожай зазвичай буває рясний. Єдине, що засмучує городника, це те, що кабачки чутливі до деяких грибкових і бактеріальних хвороб.
Після затяжних дощів іноді жовтіє листя кабачків, вкривається білими плямами, розсада гине, а плоди зогнивають. Як розпізнати хвороби кабачків і як з ними боротися, я розповім далі у статті.
Про хвороби огірків – відомих родичів кабачків – можна прочитати тут.
Провідний експерт
Детальніше

Кабачки: вирощування і захист від хвороб

Основна цінність овочів — багатий мінерально-вітамінний склад, низька калорійність (27 ккал на 100 г продукту) і невибагливість при вирощуванні. Кабачок в Україні росте повсюдно. Для отримання смачних молодих плодів можна експлуатувати рослину з весни до заморозків — регулярний обрив зеленців стимулює появу нових утворень.

Інтернет-магазин "Аптека садівника" реалізує препарати, що допомагають отримати більший стабільний урожай овочевої культури за витрати найменших фізичних і матеріальних зусиль. Розроблені українською компанією "Укравіт" засоби захисту рослин враховують усі супутні фактори — кліматичні особливості країни, ґрунтовий склад, види шкідників, особливості захворювань. Виконуючи рекомендації виробника, можна уникнути значних втрат при вирощуванні кабачків.

Видовий асортимент

Теплолюбна рослина сімейства гарбузових належить до однорічної культури. Оптимальна температура для росту і плодоношення становить 15-25° C. За мінусової температури кабачок гине. Вченими виведено багато сортів і гібридів овочів — усі вони поділяються на кущову і плетисту форми. Найбільш популярні в невеликих господарствах кущові культури через значну економію місця на городі.

Плоди відрізняються забарвленням, габаритам, формою, часом дозрівання, областю використання. Виведено овочі однотонного — жовтого, білого, зеленого кольорів, плямистого або меланжевого забарвлення. Зустрічаються циліндрична, грушоподібна, кругла й інші форми. Маса варіюється від десятків грам до декількох кг. Сезон плодоношення настає на 35-45 день після появи сходів і триває до заморозків.

Сортове різноманіття

Вченими виведено безліч сортів і гібридів популярних овочів.

  1. Циліндричної форми цукіні ( "Цукеша", "Кавілі", "Іскандер") мають малу насіннєву камеру, ніжну м'якоть, шкірку, що не твердне. Вміст каротину в плодах більше, ніж у моркві.
  2. Круглий гібрид "М'ячик" ідеально підходить для порційного приготування страв.
  3. Серцевина оригінального гібрида "Спагеті" розпадається при варінні на тонкі довгі волокна, що нагадують вермішель.
  4. "Люфа" відрізняється жорстким каркасом всередині, який використовують для виготовлення натуральних мочалок.

Сортові рослини придатні для збору насіння, гібриди часто не повторюють свою якість у "потомстві". Також виведені партенокарпічні рослини, які родять незалежно від летючих запилювачів.

Підготовка ділянки до посадки овочів

Щоб отримати хороший урожай цукіні або інших кабачків, бажано підтримувати правильну сівозміну — дозволяється висадка кабачка на колишнє місце через 5-6 років. Кращими попередниками вважаються цибуля, горох, морква, пасльонові. Не варто садити після баштанних культур.

Осіння підготовка полягає в глибокому перекопуванні ділянки з внесенням органічних або мінеральних добрив.

Підготовлене насіння висівають у лунки на відстані 70 см по 1-3 насінини в кожну. Слабкі паростки видаляють, залишаючи міцні рослини. Для поліпшення результату можна додати стимулятор росту "Авангард Стимул".

Для вирощування овочу ідеально підходить суглинний або супіщаний легкий ґрунт. Вищій врожайності сприяє розміщення посадки на добре освітленій і прогрітій ділянці. Якщо ґрунтові води розташовані досить близько, рекомендується сіяти кабачок на високих грядках.

Підвищена кислотність ґрунту сприяє зниженню врожаю, плоди стають жорсткими. Попереджають втрату врожаю способом осіннього гіпсування або вапнування ділянки. Також навесні вносять деревну золу.

Способи вирощування

Для отримання більш раннього врожаю насіння висівають у теплиці або під плівку в парнику. Їх висаджують у торф'яні горщики, використовуючи готову ґрунтову суміш. Можна приготувати поживний субстрат самостійно, змішавши в рівній пропорції торф і перегній. Висадка саджанців проводиться прямо з горщиком — так максимально зберігається коренева система.

У відкритий ґрунт висаджують 30-35 денні рослини. Потрібно підживлення двічі: за появи сходів і через 20 днів. Краще застосовувати комплексне добриво "Авангард Р Овочеві", в якому представлені необхідні для росту і розвитку рослини мікро і макроелементи. Дія препарату посилюється стимулятором "Авангард Стимул".

Насіння висівають на відкритій ділянці в травні-червні, коли повністю мине загроза весняних заморозків. Бажано, щоб ґрунт прогрівся до температури 15°C. У холодному ґрунті пророщування насіння затримується. Пролежавши тривалий час у вологій землі, насіння псується і сходів можна не дочекатися.

За сприятливих умов паростки з'являються на 7-10 день.

Догляд

Кабачкам потрібен регулярний і рясний полив. Бажано під кожен кущ виливати 8-10 літрів води кожні 10-12 днів, якщо встановилася спекотна, посушлива погода. Особливо важливо постачання вологою під час цвітіння і плодоношення. Не рекомендується використовувати холодну воду, щоб не спровокувати гниття бадилля. Краще підігріти рідину в місткості вдень на сонячному місці.

Між кущами цукіні й іншими гібридами необхідно прополювати та рихлити землю, не чекаючи на утворення ґрунтової кірки. Коренева система розташовується неглибоко і вимагає постійного доступу кисню.

Підживлення

Щоб отримати рясний і смачний урожай, необхідно підгодовувати кабачки органічними та мінеральними добривами. Навіть жирний чорнозем з плином часу виснажує свої запаси. Неправильно підібрані препарати можуть стимулювати зростання гички без утворення плодових зав'язей.

За зовнішнім виглядом плодів можна визначити, яких елементів недостає:

  • нестача молібдену та бору позначається затримкою росту рослини;
  • дефіцит калію сприяє некрозу листя, воно стає дрібним та ввігнутим донизу;
  • деформація листя та міжжилковий хлороз утворюються за нестачі кальцію.

Можна заповнити недолік поживних речовин народними способами, застосовуючи настій пташиного посліду, деревної золи, бур'янів, гною. Але приготування розчинів вимагає досить багато часу, підготовка робочої рідини пов'язана з появою неприємного запаху, потрібен одночасний рясний полив. Неправильно розраховане співвідношення води й органіки може призвести до зворотного ефекту — надмірний розвиток зеленого бадилля.

Набагато ефективніше скористатися препаратами, які пропонує компанія "Аптека Садівника". Засоби групи "Авангард" повністю забезпечують рослини кабачків необхідним набором поживних елементів. Додавання стимулятора росту "Авангард Стимул" допомагає підвищити врожайність на 10-15%.

Поширені захворювання

Неправильний догляд за посадками кабачків провокує виникнення грибкових захворювань:

  1. Надмірні поливи, недотримання сівозміни та занадто густе розміщення рослин — сприятливе середовище для розвитку вершинного бактеріозу. Плоди жовтіють, набуваючи склоподібного вигляду, опадають, покриваються бурими плямами. Уражені кущі підлягають знищенню.
  2. Після поливу холодною водою на листках з обох боків з’являється білий, або рожево-сірий наліт. З часом на ньому утворюються темні крапки. Спори грибка поширюються вітром. Уражений кабачок або його листя рекомендується видалити та без зволікання провести обробку здорової частини.
  3. Перезволоження призводить до пероноспорозу, що загрожує втратою врожаю. На верхньому боці листків утворюються кутасті жовті плями, які згодом стають коричневими та поступово збільшуються в розмірах і зливаються. У місцях плям з нижнього боку листків з’являється сірувато-фіолетовий наліт.
  4. Через порушення сівозміни, поливів у спеку, розвивається антракноз кабачків — на листках і стеблах утворюються вдавлені плями з цвілевим нальотом. Плоди кривляться і стають гіркими.
  5. Нестача кальцію, підвищена кислотність ґрунту, неякісне прибирання торішніх залишків рослин призводять до виникнення захворювань огірковою мозаїкою, фузаріозом, різною гниллю.

Задля запобігання захворювань рекомендується проводити регулярне обприскування засобами "Захисник", "Цілитель", "Енергодар" від утворень 3-4 справжніх листків до цвітіння з інтервалом у 1,5-2 тижні. Необхідно дотримуватися дозування за рекомендацією виробника. Під час плодоношення можна використовувати препарат "Захисник" при обірваних зеленцях.

Торгова марка "Аптека Садівника" пропонує інноваційні препарати, що стимулюють ріст овочевої культури, збільшують якість і кількість плодів, забезпечують повноцінний захист від хвороб і шкідників.