Хвороби пасльонових культур

Хвороби пасльонових культур | Аптека Садівника
Провідний експерт

Поговоримо про найбільш поширені хвороби пасльонових культур, їхні симптоми та за яких умов вони з’являються.

Хвороби пасльонових культур | Аптека Садівника

Пасльонові культури — це безліч родів і видів плодових та декоративних рослин. І хоча батьківщиною їх вважаються тропіки та субтропіки Америки, деякі з них щороку успішно вирощуються на наших присадибних ділянках. Адже однією із найпоширеніших культур в Україні серед пасльонових вважається картопля. Практично кожен городник, який має хоча б невелику ділянку з грядками, намагається виростити на ній картоплю. Не менш поширені із плодових пасльонових і томати, а також баклажани і перець.

Агротехніка цих культур не надто складна, однак її важливо дотримуватися: вчасно поливати, вносити підживлення, розпушувати ґрунт, видаляти бур’яни. Адже здорові рослини, які повноцінно розвиваються, рідше хворіють, їх менше пошкоджують шкідники. Однак інколи навіть за достатнього догляду рослини можуть вражати грибкові захворювання. У таких випадках доводиться застосовувати дієві методи боротьби із захворюванням, зокрема, проводити обробки фунгіцидами. Та для початку варто поговорити про найбільш поширені хвороби пасльонових культур, їхні симптоми та за яких умов вони з’являються.

Найпоширеніші захворювання пасльонових культур

Як і інші овочеві культури, пасльонові можуть вражатися хворобами. Буває так, що городник вчасно вніс добрива, постійно видаляв бур’яни у міжряддях, поливав рослини, а захворювання все одно з’явилося. Щоб грибок активно розвивався в рослині, достатньо відповідних погодних умов. У такий період потрібно особливо ретельно оглядати рослини і за перших ознак захворювання відповідно діяти.

Фітофтороз

Певно, кожен городник хоча б раз у житті стикався із таким захворюванням картоплі та томатів як фітофтороз. Якщо не проводити регулярний огляд рослин та несвоєчасно виявити хворобу, вона почне стрімко розвиватися. Нехтуючи профілактичними заходами та використанням фунгіцидів від фітофтори, можна втратити до 70% врожаю картоплі та практично весь урожай томатів. Особлива небезпека цього захворювання в тому, що збудник легко переходить від одного виду культур до іншого. Тому при виявленні симптомів фітофторозу на картоплі, недостатньо провести обробку лише заражених рослин. Інші пасльонові культури, що ростуть на ділянці, теж потребують захисту.

Фітофтороз поширений по всій території України, особливо там, де є достатньо зволоження, адже саме за умов високої вологості повітря (не менше 76%) він і розвивається. Найбільш сприятлива для хвороби температура — 20–25 °С, а також тривалі дощі. Зазвичай пік захворювання припадає на другу половину літа, однак якщо весна була затяжною, холодною та дощовою, розвиток захворювання почнеться швидше. В рослині грибок починає розвиватися навіть за температури 1–3 °С, але не вище 30 °С.

фітофторозу.jpg

Як зрозуміти, що на картоплі розвивається фітофтороз? Проявлятися симптоми можуть практично на всіх частинах рослини: листі, стеблах, плодах і бульбах; рідше — на бутонах та ягодах. Спершу грибок вражає нижнє листя — на ньому з’являються розпливчасті плями бурого кольору, які швидко збільшуються. Поступово увесь листок стає бурим. Таке листя в’яне, чорніє та за сухої погоди засихає, а за дощової – гниє. Якщо вологість повітря висока, с нижнього боку листка помітний павутинний наліт навколо плями. На стеблах і черешках листків також помітні бурі продовгуваті плями. Уражені частини поступово засихають і відмирають. Якщо грибок уразив бульби картоплі, на них помітні вдавлені плями, спочатку вони сірого кольору, а потім стають бурі. Такі вражені частини бульби також засихають і відмирають.

Уражений посадковий матеріал не можна використовувати, інакше симптоми фітофторозу з’являться вже на проростках картоплі. Також не можна саджати картоплю на тих ділянках, де у минулому році хвороба була сильно розвинена.

Що стосується томатів, на них фітофтороз розвивається найчастіше у другій половині літа. Вражати хвороба може як томати відкритого ґрунту, так і у теплицях. Якщо для гриба складуються сприятливі умови розвитку, а господар не буде проводити ніяких заходів з боротьби, втрати врожаю складуть 90–100%. Як і на картоплі, на томатах фітофтороз вражає листя, стебла і плоди. Симптоми ураження схожі з картоплею: на листових пластинах з’являються бурого кольору плями, які стрімко збільшуються, а на стеблах помітні бурі смуги. Симптомами ураження плодів є коричневі плями. Вони розпливчаті, однак тверді на дотик. Вражені фітофторозом плоди томатів не можна пускати на переробку і вживати у свіжому вигляді. Тобто, якщо хвороба сильно поширилася на рослинах, можна залишитися взагалі без урожаю томатів.

На ділянці фітофтороз може з’явитися, якщо посіяти заражений посівний матеріал (чи посадити заражені бульби картоплі), також джерелом інфекції є рослинні рештки, які вчасно не прибрали з городу та не знищили.

Як бачите, фітофтороз пасльонових культур — це серйозне та поширене захворювання. Тому покладатися на випадок чи сподіватися, що хвороба мине сама — не варіант. За перших ознак розвитку хвороби треба рішуче діяти. І найкраще у такому випадку справляються фунгіциди. Як боротися із фітофторою на помідорах, картоплі та інших пасльонових? Про це поговоримо трохи згодом.

Альтернаріоз

На жаль, фітофтороз — не єдине захворювання, яке може вражати картоплю, томати, перець та інші пасльонові. Іще одна поширена хвороба цих культур — альтернаріоз або суха плямистість. Стикаються з таким захворюванням городники та фермери по всій території України, однак у південних областях воно найбільш поширене. Для того, щоб виник альтернаріоз картоплі або томатів, повинні скластися сприятливі погодні умови для цього. Оптимальна температура повітря для розвитку сухої плямистості картоплі — 26 °С, а також чергування сухої погоди с нічними дощами та росою. Альтернаріоз томатів розвивається при 22–26 °С та за наявності краплинної вологи протягом 2 годин.

Серйозна проблема сухої плямистості в тому, що городники часто приймають симптоми за дефіцит магнію, тому не поспішають проводити заходи з боротьби. А тим часом грибок активно розвивається, і в період масового розвитку втрати врожаю картоплі можуть сягати 60%. Тому варто більш детально поговорити про симптоми альтернаріозу томатів та інших пасльонових.

alternarioz..jpg

Хвороба вражає різні частини рослини: листя, стебла, черешки, плоди, інколи й бульби. Слід розрізняти дві форми сухої плямистості: ранню та пізню. Рання з’являється за 2–3 тижні до початку цвітіння в період бутонізації. Якщо картопля вражена ранньою сухою плямистістю, на листі з’являються округлі плями з концентричними колами. Вони можуть бути темно-сірого, темно-бурого або коричневого забарвлення з чорним нальотом. Листя у місці ураження відсихає та кришиться, якщо погода стоїть суха. Під час високої вологості уражені частинки загнивають. Якщо ураження відбувається на стеблах або черешках, зверніть увагу на продовгуваті темно–бурі плями — це і є альтернаріоз. На бульбах картоплі помітні вдавлені плями темно–сірого або темно–бурого кольору. Вони тверді й іноді покриті темним нальотом.

Якщо симптоми проявилися в кінці періоду цвітіння картоплі — це пізня суха плямистість. Вона супроводжується дрібними бурими плямами округлої форми з оксамитово–оливковим нальотом. Вражає вона спершу старе листя нижнього ярусу, поступово рухаючись догори. Краї ураженого листя скручуються догори. На черешках та стеблах пізня суха плямистість проявляється суцільними чорними плямами без концентричних кіл.

Симптоми ураження томатів, баклажан та перцю трохи схожі з картоплею. Спершу симптоми проявляються на нижніх листках і рухаються вгору. На листових пластинах з’являються плями коричневого кольору з концентричними колами та округлої форми. Кількість плям збільшується, якщо вологість повітря висока, при сильному ураженні плями зливаються і спричиняють відмирання листової пластини. Якщо альтернаріоз проявився на черешках та стеблах, на них з’являються видовжені плями з чорним нальотом. На плодах томатів чи перцю альтернаріоз проявляться біля плодоніжки. Якщо ви помітили вдавлені округлі плями темного забарвлення, які за вологої погоди покриваються оксамитовим нальотом — це альтернаріоз.

Переноситься збудник захворювання разом із зараженим посадковим чи посівним матеріалом, також джерелом інфекції являються рослинні рештки. Збудник захворювання спокійно переносить холодну зиму, а навесні патоген із заражених ділянок переноситься на посадки картоплі чи посіви томатів разом з вітром.

Ефективні засоби захисту пасльонових

Фітофтороз та альтернаріоз — небезпечні захворювання картоплі, томатів та інших пасльонових культур. Якщо хвороба стрімко розвивається, а погодні умови цьому сприяють, можна втратити якщо не весь врожай, то значну його частину. Тому діяти необхідно швидко та рішуче. І захистити помідори та картоплю від хвороб допоможуть фунгіциди. Деякі городники вважають, що хімічні засоби захисту шкодять плодам культури, їх потім небезпечно вживати в їжу. Однак сьогодні розробники ЗЗР пропонують ефективні засоби, які при цьому не шкодять плодам, отже безпечні для людей. Навпаки, якщо не застосувати фунгіциди на рослинах, які вражені захворюванням, плоди таких рослин будуть непридатні у їжу.

Ефективним фунгіцидом для томатів та картоплі є Тройсет. Це системний препарат, який застосовують проти фітофторозу та альтернаріозу за появи перших симптомів хвороб. Фунгіцид має захисну та лікувальну дію і може застосовуватися також для профілактичного обприскування рослин.

Ще один ефективний засіб проти фітофторозу та альтернаріозу картоплі й томатів — Цілитель. Препарат надійно захищає культурні насадження навіть за несприятливих погодних умов і проникає у необроблені частини рослин. Використовується препарат Цілитель у якості профілактики, коли симптоми хвороб ще не помітні, однак погодні умови сприятливі для розвитку захворювання. Наступні обробки проводять з інтервалом 10–14 діб — чим вищий ризик розвитку хвороби, тим менший інтервал між обробками.

Який би препарат ви не обрали, пам’ятайте про основні правила застосування фунгіцидів. Проводити обробку краще у вечірні або ранішні години, коли температура повітря не піднялася вище 25 °С. Обробляйте рослини рівномірно, щоб розчин покрив листя та стебла.

Також не забувайте загальні правила користування хімічними засобами захисту:

  • Для початку ознайомтеся з інструкцією та строго дотримуйтеся дозування.

  • Під час обробки не можна вживати їжу, напої та курити.

  • Обробку проводьте у захисному одязі, взутті, масці та рукавичках.

  • Після закінчення робіт потрібно ретельно помити руки, а краще прийняти душ.

  • Дотримуйтеся строку виходу на оброблені ділянки (вони вказані в інструкції препаратів).

Профілактичні заходи захисту

Коли захворювання вразило рослини, слід негайно приступати до рішучих дій та проводити обробку засобами захисту. Однак щоб знизити ризик появи хвороб томатів чи картоплі на ділянці, не можна забувати і про профілактичні заходи. Вони не складні, однак ними не варто нехтувати. Навпаки — лише комплексний підхід до проблеми здатен максимально захистити рослини від захворювань, щоб городник отримав здоровий та рясний врожай плодів.

Що входить до профілактичних заходів захисту пасльонових від хвороб:

  • Вибір стійких до фітофторозу та альтернаріозу сортів. Так, ранні сорти картоплі швидше вражаються альтернаріозом, однак втрати врожаю у них менші. Серед сортів томатів, стійких до фітофторозу, виділяють такі: Помаранчевий гігант, Маленький принц, Промінь, а також гібриди: Віртуоз f1, та Спартак f1.

  • Обирайте лише здоровий посадковий/посівний матеріал. Так, при покупці насіння чи розсади томатів, перцю, баклажан, а також посадкових бульб обирайте лише сертифікований матеріал. Тоді можете бути впевненими, що він здоровий.

  • Дотримання сівозміни. Важливий етап під час вирощування будь-якої культури. Повертати на попереднє місце вирощування картоплю слід через 3–4 роки. Це особливо важливо, якщо на ділянці було зафіксоване захворювання пасльонових. Також не забувайте, що вирощувати різні культури пасльонових поряд не рекомендується. Це підвищує ризик зараження від однієї культури іншою. Тому важливо планувати посадки та посіви на ділянці заздалегідь. У якості попередника обирайте зернобобові або хрестоцвіті культури.

  • Знищуйте рослинні залишки і бадилля після збору врожаю, адже це є джерелом інфекції наступного сезону. Також після збору врожаю потрібно оглянути бульби картоплі, які підуть на зберігання. Якщо виявили уражені бульбоплоди, одразу їх знищуйте, щоб вони не заразили здорові екземпляри.

  • Уважно оглядайте рослини протягом усього періоду вегетації. Особливо, якщо погодні умови сприятливі для розвитку хвороб. Якщо ідуть затяжні дощі, різка зміна температура вдень та вночі, у цей період потрібно особливо уважно слідкувати за рослинами. Вчасно помітивши перші ознаки ураження, буде легше позбутися хвороби.

  • Дотримуйтеся агротехніки культур: вчасно поливайте та вносьте добрива. Однак пам’ятайте, що дефіцит живлення так само шкідливий, як і його надлишок.

  • Підбирайте фунгіциди для обробки пасльонових культур, які повноцінно працюють проти фітофторозу чи альтернаріозу.

  • Дотримуйтеся схем посадок та посівів культур, щоб не загустити їх. Це забезпечить гарне провітрювання рослин. Також слід дотримуватися строків і норм посіву та посадки.

  • Врожай краще збирати в суху погоду, плоди потрібно знімати до випадання холодної роси.

  • Якщо вирощуєте томати у теплиці, регулярно провітрюйте її, стежте, щоб повітря всередині було сухе. Виявивши ознаки захворювання, потрібно замінити верхній шар ґрунту, а рослини обробити фунгіцидами.

Хвороби томатів, картоплі та інших пасльонових — не рідкість на присадибній ділянці. Навіть якщо ви всі роботи з догляду проводите вчасно, за сприятливих погодних умов хвороба стрімко розвивається та поширюється. Щоб не жалкувати за втраченим врожаєм, який ви так довго та тяжко вирощували, проводьте вчасні обробки засобами захисту рослин. Препарати діють швидко та ефективно, зупиняють розвиток захворювання. А разом із дотриманням профілактичних заходів під час вегетації ви зможете надійно захистити рослини і як результат — отримати здорові, якісні плоди. Сподіваємося, наші поради допоможуть вам у вирощуванні пасльонових культур.