Посадили часник за всіма правилами, а вже у травні-червні молоде листя жовтіє і в’яне? Слід розібратися, причина криється в неправильному догляді чи рослину вразила хвороба. У будь-якому випадку варто знати, як врятувати майбутній урожай часнику.

Неінфекційне пожовтіння листя

Якщо молоді листочки часнику пожовтіли навесні, а вночі за кілька днів до цього були заморозки – то ось і причина, рослина просто замерзла.

В такому разі нічого робити не треба, хіба що замульчувати, і часник згодом випустить нове листя.

Також може виявитися, що листя жовтіє, бо ґрунт слабо підживлений і рослині не вистачає азоту. Тоді вносять 20–30 г аміачної селітри на 1 кв. м. і рясно поливають. Або розчиняють у відрі води по 5 г аміачної селітри та сульфату калію й удвічі більше суперфосфату – і поливають цим добривом грядки.

Третя причина – перезволоження. Земля настільки волога, що корені не можуть нормально дихати. Тут допоможе неглибоке просапування землі.

Якщо в середині літа листя часнику жовтіє знизу стебла – саме час викопувати голівки, бо вони дозріли.

Хвороби часнику та методи їх контролювання

Часник – ліки не лише для людини, але й для рослин на городі. Проте сам він доволі вразливий до грибків, особливо при неправильному догляді – коли дуже перегодована добривами земля або поєднується мокра земля та холодні ночі. Також можлива причина, чому хворіє часник – надмірна закисленість ґрунту, зменшити яку можна внесенням кальцієвої селітри або вапна.

Іржа. Цей грибок буває як на часнику, так і на цибулі, тому їх не можна садити один після одного. Коли спори потрапляють на листя, з’являються оранжеві чи коричневі цятки-бульки на тлі жовтих плямок. Згодом цятки чорніють, листя через деякий час жовтіє й засихає. Іржу часто ігнорують, не вважаючи її небезпечною хворобою, адже вона не знищує рослину, але шкодить розміру голівок та зубців (вони стануть удвічі менше).

Зупинити поширення грибка допоможе зрізування вражених листків. А як профілактику можна застосувати 1% бордоську рідину або ж вітчизняні препарати Гарт або Захисник.

Несправжня борошниста роса (пероноспороз). Небезпечний грибок, який здатен знищити велику частину урожаю. Проявляється хвороба жовтими, коричнюватими плямами, які розпливаються на листі. Згодом листки скручуються і засихають. Якщо роса тримається на листі більше 11 годин на добу, а денна температура не перевищує 20 °С, інфекція може розвитися за три дні. Тому бажано не поливати часник по листю, особливо ввечері. Суха спекотна погода призупиняє ріст плям, а повторні дощі запускають хворобу по другому колу.

Для профілактики й лікування за перших ознак хвороби варто застосовувати препарати Гарт (20–25 г на 5–8 л води на 1сотку) або Цілитель (25–30 г на 5 л води). Ними обробляють 3–4 рази за сезон із перервою в 10–14 днів.

Фузаріоз часнику. Листя починає жовтіти з верхівок, тоді як сама хвороба дуже сильно уражує головки часнику, викликаючи їхнє загнивання. Хвороба шириться від денця до зубців, на корінцях видно рожевий наліт. Стебло під землею набуває фіолетового або пурпурового відтінку. Найкращі умови для розвитку грибка – близько 30 °С, рясний полив або дощі. Інколи хворобу виявляють вже під час зберігання голівок, тоді зубці стають м’якими та швидко згнивають. Для профілактики раджу обробляти посадки часнику препаратами Гарт (20–25 г на 5–8 л води), Захисник (14–16 мл на 5 л води) або Фундазим (10 г на 5 л води).

Біла гниль денця

За прохолодної погоди хвороба часто вражає часник, що росте на важких ґрунтах. Якщо фузаріоз проявляється на сформованих головках, то біла гниль не дає їм і трохи вирости. Раннє пожовтіння та всихання листя – ознаки цього грибка, який селиться на денці головки. Також перші симптоми помітні уже на перших трьох листках часнику, а лише за кілька днів рослина може загинути. При викопуванні хворої рослини на корінцях можна побачити білий пух. Щоб не допустити появу цього захворювання у себе на городі, важливо відбирати посадковий матеріал тільки із непошкоджених здорових голівок, а також за появи перших листків обробити грядку згаданими вище препаратами.

Напевне, немає господаря, який ніколи не стикався з хворобами рослин. І як добре, що нині можна знайти інформацію про лікування хвороб, а також  придбати сильні вітчизняні препарати, які допоможуть швидко й безпечно позбутися будь-яких інфекцій на городі.