Все більше господарів відмовляються від посадки картоплі на городі, віддаючи великі площі під врожайні сорти часнику. Наприклад, я знаю такі села на Вінниччині, звідки оптом часник здають різним скупникам.

Міркують так: з 1 кв. метра можна зібрати до 10 кг картоплі за оптовою ціною 3 грн за кілограм. Натомість з цієї ж площі – до 4 кг великоголового раннього часнику, який в оптовій закупці коштує від 30 грн за кілограм. Отже рентабельність різних сортів часнику у 4 рази вища за традиційну бульбу.

Напівдикі сорти часнику в городі не рідкість. Але якщо хочете отримати великі головки, раджу обирати озимі сорти часнику.

Підзимовий часник – до снігу

Часник найчастіше садять із зубчиків і набагато рідше із сіянців, насіння яких визріло в суцвіттях. Перевага озимого вирощування полягає в тому, що сорти дають більше урожаю, достигаючи при цьому набагато раніше. Підзимові сорти характеризуються підвищеною морозостійкістю, чому сприяє посадка в канавки з попелом та піском та щільне утрамбовування й мульчування. Садити їх можна до пізньої осені, навіть за пару тижнів до мінусової температури.

Озимі сорти часнику стрілкуються наступного року: випускають стрілки з цвітом. Їх треба зривати, якщо тільки ви не вирощуєте часник для насіння. До речі, обсмажені часникові стрілки смакують у стравах та консервації.

Любаша – найкращий озимий сорт часнику української селекції

Це великоплідний часник із 4–9 зубцями. При цьому середня вага голівки становить 100–120 грамів, а окремі рекордсмени сягають аж 300 г!

Сорт часнику Любаша має потужне листя й може вирости у висоту понад метр. Зазвичай утворює голівки білого кольору, іноді з рожевуватим відтінком на лушпинні. Переваги Любаші полягають також у ранньому достиганні, близько 120 днів: урожай можна збирати вже у кінці червня. В цей час зубці вже мають міцний гострий смак та сильний аромат. Завдяки цьому головки можуть зберігатися без проростання приблизно до січня-лютого.

Погодьтесь, це просто мрія кожного городника!

Посадити часник Любаша можна одним із трьох способів: із насіння, із дрібних зубчиків (наступне покоління після посіву насіння) та, власне, відразу з великих зрілих зубців.

Інші урожайні та стійкі сорти

Серед інших сортів виділяють Харківський фіолетовий часник. Він утворює 4–6 великих зубців, а достигає за 85 днів від посадки. При цьому після посадки здатен витримати у ґрунті 25-градусний мороз. На мою думку, цей сорт навіть краще за Любашу, бо довше зберігається. Приблизно такі самі характеристики має Донецький фіолетовий часник, тільки зубців він формує більше, 6–8. Ранній з 4–5 зубцями – Промінь. Сорт, який формує до 7 зубців, але при цьому довго зберігається – Парус.

Якщо хочеться посадити на городі справді екзотичний часник, обирайте сорти європейської селекції. Наприклад, існує чеський сорт Червоний Герцог, досить великий, який формує до 8 фіолетових зубців у білих лушпайках. При цьому він має дуже сильний приємний аромат.

Буває й такий часник, головки якого заважують 1–2,5 кг! Його називають Слоновим часником (рокамболь), і в такій головці може налічуватися до 20 зубців. Обидва сорти садять під зиму, а збирають у червні.

Весняний часник зберігатиметься рік

Яровий часник садять ранньої весни, щойно просохне ґрунт. Його садять зрілими зубцями. Яровий часник достигає на кілька тижнів пізніше за озимий, ближче до серпня. Такі сорти не викидають стрілок, проте формують набагато більше зубців у головці. Перевага цих сортів у тому, що головки у них великі, а зубці не сидять тісно один біля одного, тому їх легко чистити.

Один з найбільш урожайних українських сортів ярового часнику – Сакський (до 13 зубців) та Гуляйпільський, або Український білий (до 10 зубців).

Тож часник, хоч і дуже звична і необхідна для нас культура, теж має чим здивувати: своїм смаком та розмірами. Залишається тільки садити й збирати дорогоцінний врожай!