Блог

Буряк

Блог
Хвороби буряків: як врятувати коренеплоди
Хвороби столового буряка доволі поширені. Інша справа, що відрізнити їхні ознаки для неспеціаліста досить важко. Зверніть увагу, якщо коренеплоди з якоїсь причини погано ростуть або гниють, напевно, причиною цього може бути церкоспороз буряків, фомоз чи інша грибкова хвороба.
Близько 80% хвороб буряка виникає через грибкові інфекції, чому сприяє вирощування буряків на важких глинистих ґрунтах із застоєм води та на бідний землі з дефіцитом мікроелементів. Поява ж плям на листі, викликаних вірусними захворюваннями, зазвичай діагностується в кожному четвертому випадку. У дощові роки втрати врожаю можуть сягати 50%.
Нижче в статті я розповім, як визначити хвороби буряків та як їх лікувати.
Провідний експерт
Детальніше

Буряк: як забезпечити сім'ю смачним і корисним коренеплодом

Столові буряки в Україні вирощують у одно-дворічній культурі, в перший рік отримуючи раннє бадилля і смачний м'ясистий коренеплід, а на другий – насіння. Червоний овоч збагачує раціон людини вітамінами, мінеральними речовинами і необхідними антиоксидантами. Не менш цінним є лікарське використання рослини – буряк очищує кров, протидіє розвитку пухлин, покращує обмінні процеси в організмі.

Невибаглива рослина вирощується повсюдно. Але дотримуючись правил агротехніки, можна отримати набагато більш високий урожай цінного овоча:

  • вчасно підгодовуючи культуру необхідними для формування плодів мікроелементами;
  • захищаючи коренеплоди від уражаючої дії хвороб і городніх шкідників.

Інтернет-магазин "Аптека Садівника" пропонує городникам необхідні для догляду за рослинами препарати, розроблені вітчизняними вченими з урахуванням кліматичних особливостей країни, різновидів ґрунту. Експерти компанії з радістю діляться знаннями, що допомагають збагатити харчування українців цінними і смачними плодами.

Як орієнтуватися в сортовому розмаїтті

Селекціонерами виведено безліч сортів і гібридів буряків. Вибираючи овоч для вирощування, варто враховувати характеристику плодів кожного певного виду. Більшість культурних коренеплодів повністю занурені в ґрунт. Над землею виситься до 3/4 кореневої м'ясистої частини. Це дозволяє не тільки легко виривати дозрілі плоди за збирання врожаю, а й використовувати для їжі в літній період більш стиглі та великі овочі.

З одного насіння можуть виростати 1-3 паростки. Цей фактор рекомендується враховувати при розрахунку відстані при посіві.

Форма плодів

Найбільш поширені рослини з круглими, плоско-округлими і циліндричними плодами. Щоб оцінити перевагу або недоліки кожного різновиду, варто вирощувати кілька сортів столового буряку.

Забарвлення коренеплодів

Колір м'ясистої частини овоча варіюється від червоних до темно-бордових відтінків. Усі плоди мають зональне розділення м'якоті, яка буває однотонною або контрастною. Багато городників віддають перевагу борщовому буряку з червоно-білими кільцями всередині. Забарвлення не впливає на смакові характеристики овоча.

Терміни дозрівання

Збереження вирощеного врожаю безпосередньо залежить від періоду настання технічної стиглості вибраного сорту. Всі рослини поділяються на ранні, середні та пізні за дозріванням види. Ранній збір коренеплодів настає через 80-110 днів після появи сходів. Овоч зберігає свою якість протягом 1-3 тижнів після збирання. Зберігати його рекомендується на нижній полиці холодильника або в прохолодному погребі (підвалі). Вирощують буряк для літнього споживання і переробки.

Середні (130 днів) та пізні (160-180 днів) види призначені для тривалого зберігання в осінній, зимовий, весняний періоди. Щоб безперервно наповнювати раціон корисним овочем, рекомендується вирощувати коренеплоди різних термінів дозрівання.

Застосування овоча

Буряк виростає вагою до 800-1000 грамів. М'ясистим плодам віддають перевагу для консервації, соління, приготування соку. Великі овочі у відвареному або сирому вигляді використовуються в зимовий період на салати. Варто зауважити, що краще зберігаються середнього розміру буряки, які відрізняються меншою кількістю нітратів.

Розсадне вирощування коренеплоду

Виростити більш ранню продукцію дозволяє розсадний метод. У молодих рослин споживають не тільки м'ясистий низ, але і бадилля. Зелень відрізняється підвищеним вмістом мінералів і вітамінів. До їжі йде сире або після термічної обробки листя.

Підготовка ділянки

Бажано підготувати площу в парнику або теплиці з осені. Необхідно скопати ґрунт на штик лопати. Варто заздалегідь перевірити кислотність ґрунту. Якщо коефіцієнт вище 8, потрібно провести ряд меліоративних заходів: внесення гіпсу. Рекомендується внести органічні добрива — гній, перегній.

Весняні передпосівні клопоти полягають у розпушуванні ґрунту на глибину 10-15 см, підгодівлі мінеральними засобами. Внесення гною або перегною провокує передчасне цвітіння, коли замість коренеплоду виростає насіннєва стрілка.

Обробка насіння

Щоб прискорити проростання насіннєвого матеріалу і убезпечити сіянці від поширених хвороб, застосовують знезараження, загартування, замочування в живильному розчині. Для профілактики від хвороб достатньо замочити насіння на 30 хвилин у трохи рожевому розчині марганцівки. Процедура загартовування передбачає короткочасне прогрівання в нагрітій до 50°C воді, а потім потрібне охолоджування на нижній полиці холодильника протягом 8-12 годин. 

Замочування насіння за 1-2 дні до посадки прискорює появу дружних сходів.

Метод "по-старому" можна замінити одноразовою обробкою посадкового матеріалу комплектом препарату "АС-СЕЛЕКТИВ" і мікродобрива "Авангард Овочеві". У результаті:

  • вегетуючі рослини буряка отримують довготривалий захист від хвороб і шкідників;
  • підвищується імунітет, стійкість до стресів;
  • відзначається підвищення врожайності.

Час посіву

Рекомендується висівати бурякове насіння до споруд закритого ґрунту в березні-квітні. Комфортна температура в укритті підтримується в межах 14-18 градусів тепла. У борозенки глибиною 2 см необхідно розкласти підготовлене насіння, рясно поливаючи грядки. Можна розмістити по 1-2 насінини в одноразові стаканчики з торфу.

Чи потрібна пікіровка

Після появи 2-3 справжніх листочків бадилля, рослини розсаджують прямо в ґрунт. Важливо не чекати, поки почне збільшуватися коренеплід. Якщо подовжений "хвостик" упирається в дно посадкової ємності, буряк виростає деформованим, потворної форми.

Коли висаджувати сіянці в город

Оптимальний вік сіянців становить 3-4 тижні. Розсаду висаджують на відкриту грядку, коли встановлюється стабільно тепла погода — вище за 18 градусів тепла, а ґрунт прогріється не менше 10-12С°.

Ранній врожай у теплиці

Використання теплиці для вирощування буряка дозволяє отримати молоді коренеплоди на місяць раніше звичайного врожаю. Оптимальний період — лютий, березень. Збирання врожаю намічається на травень, червень відповідно. Під час осінньої підготовки площі під перекопування вносять перегній із розрахунку піввідра субстрату на 1 квадратний метр площі. Ґрунт повинен бути пухким, помірно вологим, нейтральної або слабо-лужної кислотності. Слід надавати перевагу розсипчастій суглінці, чорнозему. Навесні комплекс мінеральних добрив вноситься одночасно, безпосередньо перед посівом насіння. Кращими попередниками вважаються томати, цибуля, огірки та бобові рослини, які не мають з буряком спільних шкідників і хвороб.

Які сорти підходять

Використовуються тільки рослини раннього терміну дозрівання з вегетаційним періодом 80-110 днів. Селекціонерами виведені спеціальні сорти для тепличного вирощування — рослини досить стійкі до холоду та появи передчасного цвітіння. Також висівають ранній цукровий буряк десертного смаку.

Наполовину прискорює появу сходів передпосівна підготовка. Необхідно відібрати найбільше насіння і помістити його у підсолену воду (1 чайна ложка на літрову банку рідини). Рекомендується видалити всі ті, що спливуть. Відібраний посівний матеріал поміщають до мішечку з натуральної тканини і замочують у нагрітій до 20-22°С воді з додаванням добрива з функціями стимулятора росту "Авангард Гроу Аміно".  Після процедури насіння промивають чистою водою і підсушують до сипучого стану.

Особливості догляду

Посів проводиться в борозенки глибиною 1-2 см або лунки на вільному від інших рослин місці. На квадратний метр площі потрібно близько 2 г насіння. Допускається сусідство з капустяним представниками, цибулею, томатами і огірками.

Догляд полягає у розпушуванні ґрунту, видаленні бур'янів, своєчасному поливі, не допускаючи пересихання верхнього шару ґрунту. За появи двох справжніх листочків посіви рекомендується прорідити, залишаючи між розсадою буряка 8-15 см, залежно від крупності плодів. Акуратне витягання "зайвих" пагонів дозволяє пересадити їх на нове місце без пошкодження. Для кращого росту саджанці варто злегка підгорнути.

Час збирання

Вживають в їжу коренеплоди, діаметр який сягнув не менше 3-5 см. Також придатне для поповнення вітамінного раціону молоде бадилля. Не варто обривати більше половини ніжних листочків, щоб не викликати збій живлення рослини. З ніжної зелені готують салати, перші страви. Збирання проводять вибірково, по мірі дозрівання і за виникнення потреби. Тепличний урожай не годиться для тривалого зберігання. Плоди зберігають зовнішній вигляд і поживну цінність протягом 1-2 тижнів у холодильнику.

Нюанси посіву буряка у відкритий ґрунт

Рослина відноситься до любителів довгого світлового дня, тому для посіву культури вибирають найбільш освітлені ділянки. В тіні і півтіні буйно розростається розетка бадилля, залишаючи недорозвинений коренеплід жорстким і несмачним. Вологолюбний буряк не любить застою вологи, який провокує розмноження шкідливих грибків, бактерій, гнилі. Оптимальний варіант — розсипчастий дренований ґрунт, насичений корисними мікроелементами. Для отримання 100 кг солодкої червоної м'якоті витрачається 270 г азоту, 120 г фосфору, 300 г калію.

Обробка ґрунту

Не завжди виходить підготувати ділянку під буряк з осені. Варто запам'ятати — на органічну підгодівлю навесні рослина відгукується деформованими плодами, буйною масою бадилля. Також надмірне насичення мінеральними речовинами добрив призводить до цвітіння замість розвитку коренеплоду, насичення плодової частини нітратами. В результаті вирощений урожай не може зберігатися довго. Краще нейтральний за кислотністю склад ґрунту. Відхилення в будь-яку сторону відгукуються зниженням кількості та якості продукції.

Для пророщування достатньо підвищення температури повітря до 3-5 градусів, але за таких умов паростки з'являються через 25-30 днів після посіву. Затримка загрожує стрілкуванням рослини, а значить втратою значної частини врожаю. Оптимальні умови для розвитку буряка: температура повітря 15-20°С тепла, а ґрунту — 10-12 градусів.

Рослині потрібна аерація ґрунту, тому рекомендується часто рихлити ділянку, видаляючи бур'яни. Потреба вологи відзначається на етапі сходів і нарощуванні червоної кореневої м'якоті. Після формування коренеплоду у буряка розвивається досить сильна коренева система, здатна самостійно задовольнити потребу у воді.

Підготовка насіннєвого матеріалу

Залежно від погодних умов, насіння можна замочувати перед посівом або використовувати сухий матеріал. Не рекомендується висівати пророщене насіння буряка за жаркої сухої погоди — насіння просто засохне, не встигнувши дати сходи. Якщо земля волога, попереднє замочування прискорює появу дружних паростків. Глибина посіву змінюється від 2 до 4 см, залежно від щільності ґрунту.

Перед посадкою бажано перевірити посадковий матеріал на схожість. Відкалібровані за розміром кістянки потрібно помістити в підсолену воду і видалити спливлі фракції.

Для захисту молодих рослин від хвороб і профільних шкідників, насіння протравлюють у розчині препарату "Матадор".

Найкращі "сусіди"

Вирощування столових буряків на невеликій ділянці часто проводиться змішаним способом. Вчені з'ясували, що під час росту рослина виділяє речовини, які служать натуральним стимулятором для багатьох овочів. Складність вибору сусідів і попередників полягає у створенні сприятливих умов для кількох культур. Наприклад, однакове живлення за способом і асортиментом потрібно моркві і червоному буряку. І хоча рослини оздоровлюючи впливають один на одного, навіть за витримки необхідної відстані між рядами, вони — суперники.

Кращими попередниками вважаються зелені і пряні трави, пасльонові і баштанні культури, різні види хрестоцвітних, крім гірчиці. Погані сусіди — "родичі" по сімейству: цукровий та кормовий буряк, мангольд.

Сусідство з кущовим різновидом квасолі дуже корисно обом рослинам. Можна ущільнити посадки цибулею і часником. Добре росте коренеплід близько суниці. Овоч відмінно уживається з кореневою формою селери, капустою кольрабі.

Умови сівозміни

Не рекомендується повертати посадку буряка на колишнє місце раніше, ніж через 3-4 роки. В іншому випадку ґрунт зберігає сліди захворювань, яким піддається культура. На ділянці зберігаються колонії профільних комах шкідників, які в обмежений період часу можуть істотно зіпсувати урожай.

На малій площі присадибної ділянки городники застосовують різні способи вирощування червоного коренеплоду. Двох-рядковий метод посіву буряка дозволяє змінювати рядки овоча з міжряддями. Посадкою буряка у вигляді бордюрної культури економиться місце. Змішання ароматів сусідніх рослин збивають з пантелику шкідників, які шукають "жертву" за запахом.

Подзимовий посів буряка

Пізньоосінній посів буряка поповнює вітамінний стіл у період до дозрівання основної маси овоча. Відзначається кілька переваг такого вибору:

- Насіння гартуються природним способом.
- Можна з користю застосувати матеріал з терміном придатності, що закінчується в поточному році.
- Рослини менше пошкоджуються шкідниками та хворобами.
- Урожай дозріває приблизно на місяць раніше, незалежно від примх погоди.
- Садівник перекладає на осінь частину весняного навантаження.

Істотний недолік — коренеплоди не підлягають тривалому зберіганню.

Час заходу

Посів столового буряку проводиться з наближенням мінусової температури навколишнього повітря до -5°С. Передчасно посіяна культура може прорости і загинути за осінньої відлиги "бабиного літа". За народними прикметами, коли опаде листя вишні, пора робити підзимові посіви.

Яке насіння вибрати

Для подзимового посіву варто підбирати рослини, стійкі до похолодання, які не піддаються цвітусі. Необхідно відкалібрувати найбільші насіння, збільшивши їх кількість порівняно з весняною посадкою на 20-50%. Частина рослин загине у процесі природного відбору.

Сходи буряка, які з'явилися навесні, необхідно двічі прорідити. У фазі двох листочків рекомендується залишити між сіянцями 5-6 см. Акуратно витягнуті з землі паростки можна одразу пересадити на нове місце, де вони добре приживаються при рясному поливі і короткочасному затіненні. Наступну процедуру проводять за утворення 4-6 справжніх листочків. Між рослинами рекомендується залишити відстань, рівну діаметру сортового коренеплоду.

Підготовка ґрунту

Готувати ділянку рекомендується заздалегідь, не чекаючи на затвердіння ґрунту при морозах. Необхідно ретельно видалити залишки культурних рослин і бур'янів. На кожен квадратний метр площі вносять по 1,5 відра перегнилого гною, одній літровій банці деревної золи. Ґрунт слід перекопати на штик лопати (25-30 см). Висаджувати озимий буряк бажано на високих грядках, які витримають розмив талими водами. Потрібно заздалегідь прокреслити борозенки, відступивши від краю грядки на 5-6 см. Глибину витримати порядку 6-10 см. Оптимальна ширина між рядками — 20-25 см.

Рекомендується підготувати поживний склад сухого ґрунту для укриття посівів. Суміш з рівних частин садового ґрунту, піску і перегною бажано зберігати в сухому приміщенні, оберігаючи від замерзання. Також необхідно заготовити суху крихту торфу для мульчування посадки буряка.

Як правильно організувати догляд

Щоб виростити червоний коренеплід з ніжною солодкою м'якоттю, необхідно протягом усього періоду росту рослини доглядати за посадками:

- Проріджування сіянців звільняє місце для росту плодів.
- Знищення бур'янів дає паросткам буряка перевагу в освітленні і постачанні живленням і вологою.
- Своєчасні підживлення мінеральними препаратами і органікою наповнює рослини життєвою енергією.
- Полив забезпечує формування м'ясистого кореня.
- Розпушування міжрядь постачає культуру киснем.

Розпушування ґрунту

Неприпустимо утворення ґрунтової кірки між сіянцями буряка, особливо поки не сформувалося потовщення кореня. Молодим рослинам перегороджується доступ кисню до кореневої системи. Щоб не пошкодити ніжні корінці, не варто рихлити ґрунт глибше 5-6 см.

Боротьба з бур'янами

Великої шкоди ніжним сіянцям завдають бур'яни, які конкурують з культурами за живлення і водне постачання. Особливо важливо видаляти багаторічники, що розмножуються вегетативно і насінням. Пирій здатний за короткий час освоїти родючий шар ґрунту товщиною понад 30 см. У результаті бурякам не залишається місця для зростання і живлення. Методи протидії полягають у ручній вибірці бур'янів у період вегетації рослини або передпосівній обробці ділянки гербіцидами "Гліфовіт Екстра", "Антибур'ян" за 2 тижні до посіву культури.

Норми поливу

Потреба рослини у волозі змінюється в різні етапи розвитку. Найбільш актуальна проблема під час сходів і формування кореневого потовщення. Рекомендується активувати полив після проріджування паростків, за потреби повторюючи процедуру кожні 10 днів. Норма води розраховується на квадратний метр площі — 10-15 літрів. Буряк потребує збільшення дозування, коли зростає маса коренеплоду. Нестача вологи позначається на жорсткості плодів.

Бажано припинити поливальні заходи за 2-3 тижні до збирання врожаю.

Чим краще підгодувати овоч

У буряка, в процесі росту коренеплоду, підвищується потреба в мінеральних речовинах. Нестача живлення негативно впливає на зовнішній вигляд і смакові характеристики продукції. Є багато способів того, як задовольнити підвищений апетит овочевої культури. Кожен садівник вибирає найбільш доступний і менш клопіткий варіант.

Ознаки мінерального виснаження

Нестачу живлення видно за зовнішністю столового коренеплоду.

  • Азотисте голодування виражається в хлорозі від світло-зеленого до жовтого кольору починаючи з нижнього листя. Молоді рослини припиняють розвиток, плоди залишаються маленького розміру, відрізняються жорсткістю м'якоті і відсутністю солодкого смаку.
  • Борний дефіцит провокує відмирання точки росту. Бадилля в'яне і відмирає.
  • За недоліку міді листя буряка набувають темно-зеленого або фіолетового відтінку. Пізніше відбувається їх в'янення.
  • На листочках з'являються крайові та міжжилкові опіки за недостатнього постачання овочу калієм, а за нестачі заліза на листках з'являється плямистість світло-зеленого кольору.

Брак мінерального живлення значно знижує врожайність культури. Несмачні і жорсткі вцілілі коренеплоди практично не придатні до їжі.

Народні секрети

Народна мудрість зберігає багато рецептів того, як підгодувати городню рослинність. Усі методи засновані на використанні диких і культурних рослин, відходи життєдіяльності тварин, птахів, людини.

Відро курячого посліду змішують із водою у пропорції 1:3. Ємність необхідно виставити на сонячне місце для бродіння. Для прискорення дозрівання потрібно часто перемішувати склад. Добриво вважається готовим після завершення утворення піни. Для кореневого підживлення достатньо розмішати стакан концентрату в 10 літрах води.

Азотно-калієву суміш готують із золи листяних дерев або трави — 1 стакан порошку розводять у 8-10 літрах води.

У більшості випадків городник самостійно готує добрива без особливих матеріальних витрат. Але приготування розчинів вимагає чималих зусиль, часу. При цьому застосування таких засобів відрізняється короткочасним ефектом, тому в підсумку людина практично усе дозвілля присвячує турботам про врожай.

Поради професіоналів

Інтернет-магазин "Аптека Садівника" пропонує мінеральне добриво "Авангард Овочеві" для буряка, виготовлене у хелатній формі. Життєво важливі мікроелементи протягом 1-5 годин потрапляють до клітин рослини, активуючи обмінні процеси. Достатньо обприскувати посіви 1 раз на 10-15 днів, щоб ніколи не стикатися з дефіцитом мікроелементів.

Як захистити урожай столового буряка від шкідників і хвороб

Великої шкоди посадкам завдають городні шкідники, дорослі особини і личинки яких живляться ніжним бадиллям і солодкими коренеплодами.

- Напад бурякових блошок і довгоносиків небезпечний для молодих рослин. Комахи ушкоджують листові пластини, виїдають точку росту буряків у фазі 2-6 справжніх листків. Жучки довгоносика перегризають стебло рослини біля основи під або над рівнем ґрунту.
- Бурякова муха і міль названі "мінуючими", адже личинки, що вийшли з відкладених яєць, прогризають ходи в листі овоча. При цьому не порушується поверхнева оболонка.
- Всеїдна тля харчується солодким соком рослини, викликаючи скручування листя.
- Підгризаючі совки забираються в середину коренеплоду, вигризаючи досить великі порожнини.

Небезпечні хвороби

Грибкові захворювання, що уражають бадилля і м'якоть столового овоча, можуть зіпсувати велику частину врожаю, якщо проблему ігнорувати.

  1. Молоді сіянці вражає коренеїд, пошкодження від якого нагадують діяльність довгоносика.
  2. Початок підступного пероноспорозу складно помітити недосвідченому городнику — сіро-фіолетовий наліт з'являється на нижньому боці листя.
  3. Церкоспороз уражає бадилля. Продірявлені листи схожі на наслідки "роботи" комах.
  4. Кагатна гниль і фомоз знищують уже зібраний урожай в погребі (підвалі).

За явних ознак грибкового ураження необхідна обробка рослини бордоською рідиною.

Що робити

Складно самостійно ідентифікувати вид шкідника — комахи і личинки мають малі розміри. При цьому пошкодження від комах часто схожі на наслідки грибкових захворювань. Набагато простіше і ефективніше не допустити ураження за допомогою профілактичних заходів і правильного догляду за культурою.

Необхідно вчасно проріджувати сіянці, видаляти бур'яни, рихлити ґрунт, організувати полив, достатній для вегетації. Рекомендується обробити насіння перед посадкою протравлювачем "Матадор" із додаванням стимулятора росту "Авангард Стимул". У період розвитку рослини бажано регулярно підгодовувати буряк мікроелементами в доступній формі. Добрива групи "Авангард" повністю задовольняють поживну потребу столового коренеплоду.

Обробка посадок у період масового розмноження шкідників інсектицидами в комплекті з фунгіцидами гарантує отримання повноцінного врожаю. Кращими препаратами по праву вважаються "Антигусінь" і "Самшит", "Фас" і "Цілитель".

Збирання і зберігання буряка

Вирощений урожай треба вчасно зібрати і помістити до сховища з хорошою вентиляцією. Головна умова — встигнути до заморозків, адже підморожені плоди загнивають.

Сигналом до збирання служить пожовтіння і вилягання нижнього листя. Діаметр дозрілих коренеплодів — від 5 см. Буряк висмикують із землі вручну або підкопують вилами, лопатою, намагаючись не поранити. Овочі повинні 2-4 години обсохнути на городі. Потім проводиться очищення від землі і обрізка бадилля. Раніше процедуру виробляли методом скручування: захопивши всю зелень у кулак, прокручували пучок до відриву. Сьогодні під час обрізання деякі залишають черешки по 1,5-2 см, інші обрізають зелень повністю, треті видаляють усю верхню частину з паростками.

Добре зберігається овоч насипом поверх картоплі, вбираючи вологу, яка виділяється. Оптимальна температура — від 0 до +2°C. Для профілактики грибкового ураження рекомендується обробити стіни вапном. Плоди можна припудрити крейдою.