Як вивести осот польовий: коріння цього бур'яну проникає на глибину 3-4 м, а зі зрізаних залишків росте нова рослина, зараз ми розберемося як це можна зробити.

Навесні, посіявши на городі овочі, у квітнику різноманітні однорічні та багаторічні квіти, а на присадибній ділянці газон, кожен господар з нетерпінням очікує появи перших сходів культурних рослин. А натомість спостерігає, як першими сходять його злісні суперники – бур’яни. Ох і мороки завдають ці рослини щороку. Оскільки бур’яни ростуть швидко, вони конкурують із культурними рослинами за поживні речовини у ґрунті, воду, сонячне проміння. І часто виграють у цій боротьбі у незміцнілих культурних рослин. Бур’яни у газоні чи просто на присадибній ділянці псують зовнішній її вигляд, проростаючи у щілинах асфальту чи між тротуарними плитками. Тому не дивина, що господарі намагаються усілякими способами позбутися цих небажаних «мешканців» городу та саду.

Осот часто дошкуляє культурним рослинам на городі. І якщо осот городній – це однорічна рослина із не дуже розвиненою кореневою системою, то осот польовий – проблема значно більша. Позбутися першого можна за допомогою регулярного прополювання грядок, пошкоджуючи коріння рослини. А от як вивести осот польовий – питання складніше. Коріння цього бур’яну проникає на глибину 3-4 м, а зі зрізаних решток виростає нова рослина. Однак не потрібно завчасно опускати руки. Позбутися осоту польового хоч і важче, однак можливо. І сьогодні ми спробуємо розібратися, як це можна зробити.

Чим небезпечний осот на ділянці

Осот польовий поширений у всіх регіонах України і по праву вважається одним із найбільш небезпечних бур’янів. Це багаторічна рослина, яка полюбляє ділянки з азотовмісним ґрунтом, та ґрунтам з великою кількістю вологи. Справа в тому, що осот польовий засмічує фактично всі культури, а також часто зустрічається на парах. Осот польовий нерідко зустріти у посівах багаторічних трав, овочевих, зернових культурах, садах.

Осот рожевий польовий активно росте не лише на городі чи в саду, а й на узбіччі доріг, пасовищах, присадибних ділянках та на землях, що не обробляються. Це пряма гілляста рослина, що має стебло, покрите волосками. Ці дрібні волосинки можуть викликати подразнення шкіри та очей у тварин і людей. Осот жовтий польовий також засмічує поля та пасовища, сади й городи. Осот польовий може проростати вже при температурі 6 °C. Цвіте рослина майже все літо, а плодоносить – з липня по жовтень.

Варто зазначити, що осот польовий, як і все, що росте на землі, має своє призначення. Наприклад, квітки рослини яскравого жовтого кольору приваблюють бджіл, тож цей бур’ян є медоносом. Досить рідко, але все ж таки осот використовують у кулінарії поряд із кульбабою та кропивою. Листя рослини вимочують у ропі і додають у салати. Використовують цю рослину і у народній медицині: листя осоту товчуть і прикладають до ран, щоб зупинити кровотечу. Однак це не відміняє того факту, що осот польовий – небажаний гість на городі або в саду. Боротьбу з осотом на городі та присадибній ділянці потрібно вести, як тільки ви помітили цей бур’ян. І основні дії потрібно направити на послаблення кореневої системи.

Профілактична боротьба з бур’яном

- Як ми вже зазначили, усі роботи повинні бути спрямовані насамперед на виснаження підземної частини рослини, тобто коріння. Відразу після того, як з’явилися сходи рослини, їх потрібно видаляти, вириваючи з коренем. Навіть якщо вам не вдається видалити корінь повністю, він буде пошкоджений, а значить і рослина ослабне.

- Не нехтуйте глибокою перекопкою ділянки перед посівами та посадками культурних рослин. Під час перекопки видаляйте коріння бур’янів.

- Занадто засмічену ділянку осотом можна рік потримати під паром і тільки потім засаджувати.

На жаль, рослина ця дуже живуча, тож профілактика не дасть 100% виведення з ділянки. Тому знищення осоту гербіцидами – це більш дієвий спосіб очистити город чи присадибну ділянку від небажаної рослинності.

Професійні засоби проти осоту польового

Гербіциди – препарати, що створені для контролю бур’янів. Застосовувати такі засоби можна як для зниження небажаної рослинності, що вже росте на ділянці, так і для запобігання її появі. Правильно підібравши препарат та застосувавши його у потрібний час, можна майже повністю уникнути ручної праці (прополки). Та спершу варто трохи розібратися, які є види гербіцидів і в чому їхня різниця.

Гербіциди від осоту можуть бути суцільної дії. Такі препарати знищують всю рослинність на момент обприскування. Вони впливають як на вегетативні органи рослини, так і на підземну частину, запобігаючи їх повторному проростанню. 

У якості ефективного гербіциду суцільної дії проти осоту польового варто згадати Гліфовіт Екстра. Цей препарат знищує понад 300 видів злакових і дводольних бур’янів, зокрема і осот рожевий. Застосовувати Гліфовіт Екстра можна на парах та ділянках, що призначені для вирощування зернових культур, картоплі навесні, за 2 тижні до висівання чи посадки культур, або восени, після збору врожаю. Також препарат застосовують на ділянках, що не призначені для вирощування сільськогосподарських культур: узбіччя доріг, доріжки на присадибній ділянці тощо. Проводити обробку радимо під час сприятливих погодних умов: відсутність сильного вітру, опадів та роси. Температура повітря повинна бути не вища 25 °C. Два тижні після обприскування не варто проводити обробіток землі. Застосовуйте гербіцид, коли на рослинах буде достатньо листової маси, щоб препарат швидше поглинався. Вже після одного обприскування ви зможете забути про осот на ділянці на весь сезон. А разом з ним і про інші, не менш небезпечні бур’яни.

Антибур’ян – гербіцид суцільної дії, що знищує більш як 300 видів бур’янів, зокрема і осот рожевий. Обприскувати гербіцидом можна землі після збору врожаю або до посіву культур. Також застосовують препарат на ділянках, які не призначені для вирощування сільськогосподарських культур та при підготовці ділянки до посадок хвойних чи листяних дерев. Обприскування потрібно проводити на початку інтенсивного росту бур’янів. Два тижні після застосування препарату не можна обробляти землю.

Високоефективний гербіцид проти коренепаросткових видів бур’янів, до яких належить і осот, є також Мастак. Посіви буряків можна обробляти препаратом за появи 1-3 пар справжніх листків культури, а капусту – після висадки розсади. Також можливі обробки препаратом Мастак газонної трави та суниці садової. Гербіцид швидко проникає в бур'ян через листя та переміщується до кореневої системи. Для знищення осоту обприскування варто проводити у фазу 4-6 листків за сприятливих погодних умов. Інші бур’яни – у фазі сім'ядолей – пари справжніх листочків. Приготувавши розчин, використовуйте його одразу ж і не залишайте на тривале зберігання. Від 7 до 10 днів після обприскування не рекомендується проводити розпушування ґрунту.

Післясходові гербіциди застосовуються під час вегетації культурних рослин і бур’янів, враховуючи фази їхнього розвитку. Зазвичай такі препарати знищують пророслі види бур’янів і не розраховані на контроль нових сходів.

Оскільки осот засмічує посіви не лише зернових чи овочевих культур, зустріти його можна і у газонній траві. Для боротьби з бур’янами у злакових газонних травах можна застосувати гербіцид Гольф. За допомогою однієї обробки можна захистити газон на увесь сезон. Обробку потрібно проводити по нескошеній траві і потім не косити ще 3 доби. Найкраще застосовувати гербіцид ранньою весною разом із фунгіцидом Фундазим та інсектицидами Гудвін або Фас. Застосовувати гербіцид найкраще на ранніх стадіях росту бур’янів.

Готувати робочий розчин для обробки гербіцидами потрібно безпосередньо перед обприскуванням. Норма витрати робочого розчину залежить від засміченості ділянки бур’янами, але всі вони прописані виробником на упаковці. Тому перед застосуванням хімічних препаратів потрібно вивчити інструкцію та дотримуватися вказаних у ній рекомендацій.

Боротьба з бур’яном осот польовий складна і тривала, оскільки це багаторічна рослина із розвиненою кореневою системою. Однак застосувавши ефективні гербіциди проти бур’яну, можна на весь сезон забути про прополювання та сапання на городі, в саду чи квітнику.

Інші способи позбутися бур’яну на ділянці

Гербіциди – це найбільш дієвий спосіб позбутися злісних бур’янів на ділянці. Однак деякі городники з різних причин не використовують хімічні засоби. Тому існують і альтернативні способи боротьби з небажаною рослинністю. Як позбутися осоту народними способами – розповімо нижче. Та спершу зазначимо, що такі методи не можуть гарантувати 100% результату.

- На першому місці серед народних порад щодо боротьби з осотом є гас. Рекомендується проводити обробку буде обережно, щоб не зашкодити культурним рослинам. Після обробки гасом рослини швидко гинуть.

- Деякі досвідчені дачники також радять висаджувати по периметру грядки однорічні квіти жоржини Веселі хлоп’ята. За їхніми спостереженнями осот «не дружить» із цими квітами.

Якщо ділянка, де росте осот, невелика, городники найчастіше вдаються до прополювання. Вивести осот з городу таким чином можна лише в тому випадку, якщо прополювати його регулярно. Видаляти рослини потрібно одразу ж, як осот з’явився на ділянці. Процедуру доведеться проводити кожні 2-3 тижні, адже частина кореня рослини відновлюється приблизно за 12-15 днів. Такий спосіб дуже обтяжливий, адже забирає купу часу й сил. Однак він не потребує ніяких фінансових вкладень.

Не слід забувати і про сидеральні культури. Їх можна висівати не лише для покращення родючості ґрунту, а й для пригнічення росту бур’янів. Посійте люпин, люцерну, жито, горох чи інші сидерати, дочекайтеся, поки вони проростуть, накрийте картоном і залиште пріти до весни. Такий парник не дасть бур’янам вижити, а ваша ділянка ще й отримає додаткове підживлення. Якщо ділянка, де росте осот, пустує, сіяти сидерати можна не лише на зиму, а й протягом усього сезону.

Щоб пригнітити зростання бур’янів на ділянці, зокрема й осоту, дачники вдаються і до мульчування. У якості мульчі можна використати скошену газонну траву. Її укладають товстим шаром, щоб вона стримувала ріст бур’янів. Крім того, трава у якості мульчі перегниває і таким чином живить землю. Викладати траву рекомендується поступово, шар за шаром. Викладена мульча відразу товстим шаром може легко спресуватися і загнити після першого ж дощу.

У якості укривного матеріалу проти проростання бур’янів використовують чорну плівку. Вона не пропускає світло, яке необхідне бур’янам для зростання, а значить стримує їхній розвиток. Попередньо потрібно зробити у плівці отвори для культурних рослин і укрити нею землю. Однак безпосередньо перед укриттям все одно рекомендується прополоти ділянку.

Комплексний підхід

Оскільки осот – це трава, якої досить складно позбутися, варто підходити до проблеми комплексно. Восени, після збору врожаю варто провести перекопування землі. Перекопування слід проводити якомога глибше. Потім бур’ян потрібно зібрати і винести за межі городу. Рихлити ґрунт після цього не потрібно, щоб насіння, яке розкидав осот, не пішло в землю і не вкоренилося. Залишившись на поверхні землі, воно примерзне під час заморозків.

Навесні ж, до початку сівби, варто застосувати гербіциди суцільної дії. Вони здатні знищити бур’ян, який вижив після перекопування, до того ж, препарати захищають від різних видів бур’янів, як однорічних, так і багаторічних. Протягом всього сезону можна також застосовувати інші способи боротьби з осотом польовим: мульчування, прополювання, посів сидератів.

Вивести осот з ділянки на думку деяких городників неможливо. Вони вирішують миритися із таким непроханим гостем на городі чи в саду. Однак якщо не контролювати такий злісний бур’ян, як осот, з часом він розростеться на всій ділянці, засмітить її і заважатиме нормальному розвитку культурних рослин. Тому боротьбу з ним важливо починати вчасно і не дозволяти активно розмножуватися. Які способи боротьби при цьому використовувати – вирішувати лише вам. Сподіваємося, наші поради допоможуть вам нарешті позбутися осоту та очистити ділянку.