Незаслужено забуті бобові культури знову мають попит в Україні. Види бобових культур, що вирощуються в нашій країні, налічують десятки сортів та найменувань. Плоди містять цінні для раціону людини білки, які засвоюються організмом краще за м’ясні продукти. Бадилля кормових рослин підвищує продуктивність м’ясного та молочного тваринництва. Зелень і коріння сидератів покращують структуру та родючість ґрунту. Зернобобові рослини, мета вирощування — зерно, що найчастіше використовуються в їжу людиною. Бобовий список складається із сочевиці, арахісу, квасолі, сої, бобів, нуту та гороху, які успішно вирощуються городниками на присадибних ділянках.

Вирощування корисних продуктів на городі залежить від наступних чинників: родючість ґрунту, показник кислотності, рослини попередники, погодні умови, наявність сезонних захворювань, чисельність комах шкідників. Як регулярно отримувати високий урожай, використовуючи препарати ТМ «Аптека Садівника», консультують наші
агрономи експерти.

Класифікація бобових культур залежно від терміну дозрівання

За терміном дозрівання всі види бобових культур поділяються на ранні, середні та пізньостиглі. Ранні овочі дозрівають на 60–65 день після появи масових сходів. Через 70–90 діб починається збирання середньостиглих овочів. Пізні культури готові до вживання через 95–110 днів від появи паростків.

Можна висаджувати скоростиглі бобові конвеєрним способом, висіваючи рослини через кожні 2 тижні. Також вигідно вирощувати бобові культури з різними термінами дозрівання, щоби максимально розтягнути період плодоношення.

Усі види бобів вимагають стандартний догляд: прополювання бур’янів, розпушування землі, полив, підживлення, боротьба із хворобами та шкідливими комахами. Арахісу додатково потрібно підгортання, оскільки стручки з бобами дозрівають у землі.

Зернові бобові культури

Весь посадковий матеріал зі списку бобових, які вирощуються українськими городниками, можна придбати в продуктових магазинах, вибираючи продукт, що сподобався на смак. Квасолю, арахіс, сою та інші культури можна замочити та висаджувати на своїй ділянці, коли настане відповідний час. Оптимальний період, коли температура на глибині заробки насіння не опускається нижче +15°C. Виняток становить горох, паростки якого можуть витримувати невеликі заморозки. Овоч сіють раніше, як тільки настають теплі дні.

Велике насіння сіють на глибину 4–6 см, а дрібне — приблизно 2-3 см. Грядки бажано прокатати катком, зменшуючи випаровування вологи. Бобові культури віддають перевагу розсипчастому ґрунту слабокислої або нейтральної реакції. Між рослинами залишають 10–20 см, міжряддя — 40 см. Для витких культур обов’язково готують опори.

Квасоля

У нашій країні вирощують кущову й кучеряву квасолю. У їжу вживають зерно або недозрілі бобові лопатки овочевого різновиду бобової культури. Рослини поділяються на 3 різновиди. Зернова (лущильна) квасоля відрізняється жорстким внутрішнім шаром на бобах. Плоди характеризуються різним забарвленням шкірки: біла, червона, зелена, жовта, багатобарвна. Сорти: Грибівська, Золотиста, Рубін, Балада, Шоколадниця.

Напівцукрові види в молодому віці не мають жорсткої оболонки, що формується при дозріванні. М’ясисті лопатки з ніжними зернами тушкують, консервують, заморожують. Сорти: Блаухільде, Секунда, Індіана. Цукрову квасолю називають спаржевою за схожий на оригінальний овоч смак. Довгі боби без жорсткої перетинки будь-якої миті дозрівання. Зерна відрізняються невеликим розміром. Квасоля сортів Карамель, Фатіма, Жовта, Пантера, Переможець, Зелена використовується для приготування перших та других страв, заморожування, маринування. Обрив товарних бобів стимулює нову хвилю цвітіння та формування плодів.

bean-plant-g8cc6874d4_1920.jpg

Горох

Культурний горох вважається скоростиглим овочем. У спеку горох припиняє рости. У борозну глибиною 3–4 см розкладають горошини на відстань 8–10 см. По краях рядка встановлюють опори для натягування сітки або шпагату. Різновид бобових чіпляється за шпалеру вусиками, зберігаючи вертикальне положення. Прийом полегшує догляд за горохом та збирання врожаю. Збирання молодого зеленого горошку починається на 13–15 день після цвітіння культури. Регулярна процедура підвищує врожайність рослини. Сухе зерно при правильному зберіганні не втрачає поживної цінності понад 12 років.

Менш поширені види бобових, сочевиця, боби, нут, арахіс, соя, мають низку чудових якостей. Високий вміст білка, що легко засвоюється, за кількістю суперничає з м’ясними продуктами. Досить давно овочі вживаються для харчування. Рослини можна обробляти в Україні, поповнюючи свій раціон смачними та корисними стравами.

Кормові бобові культури

Годування домашніх тварин та птиці кормовими бобовими культурами покращує якість продукції (м’ясо, яйця, молоко), зменшує собівартість продуктів тваринництва та птахівництва. Трава й сіно, багате на легкозасвоювані білки, допомагає за короткий період наростити м’язову та жирову масу, збільшити удій молока (без шкоди жирності), отримувати більшу кількість яєць високої якості, виростити здорове потомство.

Види бобових рослин поділяються на багаторічні та однорічні культури. Серед багаторічників виділяються кілька видів конюшини:

●       повзучий сорт (Вік 70, Зміна, Ювілейний);

●       луговий (Ранній, Марс, Вік, Тера);

●       гібридний (Маяк, Первенець, Марусинський).

Також до багаторічних культур належать трави вика, лядвенець рогатий, люпин, еспарцет та люцерна сортів Лада, Знахідка, Селена.

Список бобових однорічників: люцерна посівна та бразильська, десмодіум кручений, соя яванська, центрозема опушена. Рослини відрізняються швидким зростанням, нарощуванням об’єму зеленої маси, що використовуються при силосуванні та виробництві трав’яного борошна. Коренева система кормових трав розташовується в родючому шарі ґрунту. Розташовані на коренях бульби з азотом збагачують ґрунт живленням, підвищуючи врожайність наступних культур.

Сорти бобових рослин кормового та харчового призначення вимагають однакового догляду, тому що уражаються одними й тими ж хворобами, шкідниками. Найбільшу шкоду завдають комахи: різні види попелиць, довгоносики, трипси, горохова плодожерка та зернівка. Для захисту культури обприскують розчином інсектициду «Антиколорад Макс». Щоби рідина не стікала, додають прилипач «Тандем». Залежно выд виду уражаються антракнозом, кореневою гниллю, борошнистою росою, пероноспорозом. Профілактичні заходи:

●       обов’язкова сівозміна рослин на колишню ділянку через 3–4 роки;

●       стежити, щоби рослини вільно росли на добре провітрюваному та освітленому місці;

●       вчасно підгодовувати культури мікродобривом «Авангард NPK+M/E Овочеві»;

●       рекомендується вирощувати сорти, стійкі до основних захворювань.

У робочий розчин можна додати фунгіциди Гарт, Захисник від поширених інфекцій грибкового початку.

Рідкісні бобові культури та новинки селекції

За кліматичними особливостями в Україні можна вирощувати види бобових сортів Західноєвропейського класу. Селекціонерами виведені такі різновиди овочів:

  1. Білоруські боби овочевого напрямку відрізняються середнім строком дозрівання. Перші м’ясисті плоди, багаті на білок і вуглеводи, можна збирати через 70 днів після сходів. У середині стулок завдовжки 9–12 см міститься 3–6 зерен. Врожайність культури 0,5 кг із квадратного метра площі.
  2. Середньоранній сорт Рожевий Фламінго утворює до 15 стручків завдовжки 7 см із насінням яскраво-рожевого кольору. Обрізання верхівок у період цвітіння стимулює швидке визрівання плодів.
  3. Культура бобових Віндзорські Білі характеризується підвищеною стійкістю до весняних короткочасних заморозків. Калорійні плоди багаті на вітамін А, відрізняються приємним смаком. На рослині висотою 100–120 см формується численний урожай у стручках із 2–3 зернятками.
  4. Висота овочевих бобів Патіо всього 30–40 см. Соковиті цукрові плоди раннього строку дозрівання можна використовувати в їжу через 2 місяці після появи сходів. Рослини часто використовують, як оригінальний бордюр.

Усі бобові добре ростуть на родючих ґрунтах нейтральної кислотності. На кислому ґрунті уповільнюється зростання та дозрівання плодів, які стають жорсткими та несмачними.