Блог

Бобові

Блог
Сорти квасолі: яку квасолю краще вирощувати?
«Які цікаві сорти квасолі посіяти?» – так міркує господиня на початку сезону, зайшовши до магазину насіння. А на полицях красується й червона квасоля, і біла, і строката, і різнобарвна стручкова… Від такої різноманітності просто голова йде обертом! Тим більше, що дрібна біла добре розварюється, червона смакує у борщі, а велика ряба та стручкова найкраще підходить для консервації.
Провідний експерт
Детальніше
Блог
Вирощування квасолі: поради фахівця
Коли висівати квасолю так, щоб зібрати врожай вже в середині літа? Як правильно доглядати за квасолею, щоб отримати щедрий урожай та насіння без жучків і цвілі? Більшість господарів не замислюється про тонкощі вирощування квасолі, адже більшості вистачає 2–3 кг насіння на рік.  
Однак якщо ви плануєте отримати високий урожай, важливо пам’ятати про особливості вирощування квасолі, про які я розповім вам нижче.
Провідний експерт
Детальніше

Усе про боби

Клас дводольні, до якого належать боби, об'єднує понад 20 тисяч різновидів рослин: чагарники, дерева, трави. Культивуються тільки кілька видів трав'янистої рослинності. Насіння по одному або декілька одразу розташовані в плодах бобів, що складаються з двох стулок. Після дозрівання стулки розкриваються, насіння випадає на землю, даючи по весні початок новій рослині. За харчовою цінністю бобові прирівнюються до м'ясної продукції (до 40% білка, до 60% жирів).

Сучасні лікарі-дієтологи відзначають, що страви з бобових у раціоні здорової людини мають становити до 10%. Для шлунка продукти вважаються важкими, тому літнім людям необхідно контролювати обсяг спожитої їжі. Також варто консультуватися з лікарем людям із хворим серцем, жовчним міхуром, органами шлунково-кишкового тракту.

Невибагливість при вирощуванні — одна з основних причин поширення культури у світі. Забезпечуючи правильний догляд за рослинами, можна досягти збільшення врожайності овочів, вищого вмісту корисних речовин. Експерти інтернет-магазину "Аптека садівника" підказують, як правильно підгодовувати, поливати, висаджувати рослини. Захисні та профілактичні заходи проти шкідників, хвороб, бур'янів допомагають примножити і зберегти вирощений урожай.

Різновиди бобових культур

Третя частина всіх рослин на планеті – бобові. У харчуванні людини ці продукти займають друге місце після злакових культур. Бобові, що культивуються в Україні, нечисленні – список налічує всього кілька найменувань.

Квасоля

В Америці культура оброблялася ще древніми індіанцями понад 70 століть тому. Квасоля відрізняється за такими параметрами:

- смак та параметри бобів (зернова, напівцукрова і спаржева);

- формат росту (кущова, в’юнка);

- забарвлення зерен (біла, червона, чорна, зелена, синя, плямиста);

- довжина стручка (від декількох см до 1-2 метрів);

- час дозрівання (раннє, середнє, пізнє).

Селекціонерами виведено багато сортів овоча, більшість із яких обробляються в нашій країні.

Боби

Батьківщиною бобів вважається Середземномор'я. Незаслужено забутий овоч сьогодні знову на піку попиту. Недостигле зерно відрізняється ніжною консистенцією, приємним смаком, багатством корисних речовин. Холодостійка рослина витримує нетривалі заморозки.

Арахіс

Бобову рослину родом із Бразилії багато хто вважає різновидом горіхів. Культура віддає перевагу легким за складом родючим ґрунтам. Народна назва рослини – земляний горіх. Щоб насіння повністю визріли, кущі високо підгортають. Стручки встромляються в ґрунт і спіють під землею. Викопують урожай восени, як картоплю. Очищені від землі боби сушать. Зберігати продукт краще в бобах.

Соя

Виходець із Китаю та Індії – цю бобову культуру тільки на початку 20 століття почали вирощувати в Україні. Соя багата білком, що перевищує за обсягом багато видів м'яса. Можна використовувати зерна для отримання понад 50 видів продукції, зокрема молока і сиру. Небезпеку для людини представляє переробка генно-модифікованих рослин.

Стебло сої, залежно від сортової приналежності, виростає близько 60-100 см завдовжки. Всі частини рослини опушені. У бобі розташовано 1-5 насінин.

Сочевиця

Існує кілька сортів рослини, плоди якої добре засвоюються організмом людини. Час приготування страв варіюється від 10 до 30 хвилин. Зріле і недостигле насіння класифікується за кольором. Найціннішими вважаються коричневі плоди з горіховим ароматом. Зростає сочевиця на будь-яких видах ґрунту. Батьківщина – Південно-Східна Азія. Відповідні умови для зростання і розвитку — теплий клімат.

Горох

Однорічна холодостійка рослина родом із давньої Палестини відома понад 8 тисяч років. Горох відрізняється витким стеблом різної висоти. У міжвузлях листочків для додаткової підтримки ростуть чіпкі вусики з кінцями, що закручуються. Вживається в їжу сухе і недостигле (зелений горошок) зерно, молоді лопатки цукрової різновиди (без жорсткої внутрішньої оболонки).

Менш поширеним видом бобових вважається нут. Культуру вирощують для приготування багатьох національних страв у країнах Близького Сходу. Стебла заввишки до 70 см покриті жорсткими волосками. У стручку дозріває 1-2 горошини. Стулки самостійно не розкриваються. Рослина невибаглива до умов вирощування, стійка до спеки, посухи і морозів.

Як садити боби у відкритий ґрунт

Кращі попередники для бобових культур на городі — картопля, кукурудза, капуста, баштанні рослини. Насіння проростає за температури від +3 до 10°С залежно від різновиду, але розвивається культура краще в теплих умовах. Перед тим як садити боби, рекомендується попередньо обробити насіння протруйником "АС-Селектив", замочивши матеріал у розчині на 2 години. Препарат захищає культуру від підземних шкідників і профільних захворювань. Отримання врожаю можна прискорити, якщо виконувати посів культури пророщеним насінням.

Посадка бобів проводиться за схемою одно або дворядним способом. Витримують відстань між рядами в 20-25 см, проміжок між ними змінюється (45-60 см) залежно від висоти і об’єму куща. Рослини віддалені один від одної на 15-20 см. Глибина посіву залежить від різновиду ґрунту і особливостей культури. На піщаному ґрунті насіння заглиблюють на 7,5 см, для глинистого ґрунту достатньо 4-5 см.

Якщо настання весняного тепла затягнулося, а також у північних регіонах країни, доцільно вирощувати бобові, особливо арахіс, через розсаду. Пророщені насіння в квітні висаджують в окремі горщики з розсипчастою ґрунтовою сумішшю. Після встановлення стабільної теплої погоди рослини висаджують на город, намагаючись не пошкодити корінці. Рослини рясно поливають.

Як вирощувати боби

Усі бобові при вирощуванні потребують гарного освітлення. Виняток становить квасоля – культура короткого дня. Зацвітає рослина раніше "родичів", утворюючи більший урожай зерна.

Незважаючи на відмінності, догляд за бобовими культурами приблизно однаковий:

- усі види бобів в Україні встигають дозріти за період весна-осінь;

- для вирощування бобів придатні будь-які види ґрунту, але краще овочі розвиваються на повітропроникних супіщаних ґрунтах і          суглинках із нейтральною кислотністю;рослини потребують регулярних поливів, але не люблять застою води;

- до цвітіння, після якого на коренях утворюються бульби з азотом, овочі потребують підгодівлі комплексними добривами;

- не рекомендується при вирощуванні бобових вносити свіжу органіку;

- прибирання недозрілих лопаток і зерна проводиться в кілька термінів, стимулюючи формування нових стручків;

- під курчаві стебла необхідно ставити опору або вирощувати поруч кукурудзу, соняшник.

Потрібно регулярно видаляти бур'яни, рихлити землю, поливати рослини при тривалій посусі.

Шкідники і як із ними боротися

Численні шкідники бобових овочів пошкоджують зелену частину рослин, підгризають коріння, просвердлюють ходи в зерні. В результаті в'яне зелена частина культур, гинуть молоді сходи, стає непридатним до їжі зерно. Фахівці Укравіт розробили низку препаратів, обробка якими ефективно знищує шкідників, попереджаючи їх повторну появу. Наприклад, "Антиколорад Макс", "Антиколорад Макс + Тандем" ефективно протистоять гороховій зернівці, плодожерці, різним видам довгоносиків, трипсів, колоніям попелиці на посадках бобових рослин.

При обприскуванні можна включити в робочий розчин фунгіциди: "Захисник" від білої і сірої гнилі квасолі, "Гарт" попереджає бактеріальне ураження рослин.