Садимо баклажани у відкритий ґрунт

Щоб отримати рясний урожай плодів, садимо баклажани в ґрунт міцною розсадою у віці 50–65 днів. Усього рослині від появи сходів до збирання плодів потрібно 4–6 місяців. Оптимальні умови для плодоношення рослини:

  1. Температура навколишнього повітря може коливатися в межах 27–30°C. Насіння не проростає при нестачі тепла (нижче 13°C). Похолодання на 1–2 дні до 0°C тепла призводить до загибелі розсади. За спекотної погоди квітки та зав'язі обпадають.
  2. Необхідне освітлення при посадці баклажанів у ґрунт — сонячне світло впродовж 12 годин (короткий світловий день). Брак (8 годин) призводить до витягування пагонів, плоди не утворюються. При надлишку освітлення (18–24 години) бурхливо росте зелень, а квітів та плодів немає. Після цвітіння рослина не реагує на короткий світловий день.

На допомогу городникам нами розроблена комплексна програма захисних заходів для вирощування баклажанів у відкритому та закритому ґрунті.

У який час сіяти

Залежно від строку дозрівання овочів час посадки баклажанів на розсаду варіюється з лютого по квітень. Пізні сорти вимагають тривалішого періоду, скоростиглі можна висадити в парник або теплицю з настанням весни. Приблизний строк сівби виробник насіння вказує на упаковці. Багато городників орієнтуються за місячним календарем або народними прикметами.

Щоби самостійно розрахувати, коли саме виконати посів насіння баклажанів на розсаду, необхідно враховувати:

●       сходи культури за температури повітря 25–30°C з’являються на 8–10 день;

●       на упаковці зазначено технічний та біологічний строк дозрівання плодів;

●       вік розсади готової до висадження — приблизно 50-60 днів;

●       оптимальна температура повітря для розвитку культури 25–30°C тепла.

Оптимальний час посадки овочів на грядку — коли пройдуть заморозки, а ґрунт на глибині 10 см прогріється до +16°C.

Посадка баклажанів на розсаду

Формування дорослих рослин та врожайність культури залежить від правильно виконаного посіву баклажанів на розсаду. У момент висадки у відкритий ґрунт на сіянці вже ростуть 6–8 повноцінних зелених пружних листочків. Стебло виглядає товстим та міцним. Не можна допускати, щоби розсада переросла чи сповільнила розвиток. Вирощені в кімнаті або теплиці саджанці необхідно загартувати на свіжому повітрі. Ознака правильного загартування — рожево-бузковий колір стебла.

eggplant-gab1662ffa_1920.jpg

Підготовка ґрунту

Грядку для висадки розсади баклажан у ґрунт бажано підготувати за 2-3 тижні до заходу:

●       ґрунт рекомендується перекопати та удобрити мінеральними добривами;

●       видалити бур’яни, вибрати коріння та інші рештки;

●       накрити плівкою для гарного прогріву;

●       відповідна кислотність ґрунту — нейтральна.

Важливо не висаджувати сіянці на площу після пасльонових культур — загальні хвороби та шкідники значно зменшують урожай.

Схема посадки

Городники частіше вибирають дворядкову або шахову схему посадки баклажанів. У першому варіанті на грядку поміститься більше рослин. У другому випадку між рослинами залишається більше місця, грядка виходить уже (60–70 см). Схема посадки залежить від способу зрошення. 50+90∗35-40 см — таку схему застосовують за краплинного зрошення, кількість рослин — 360-410 рослин на 1 сотку. Також застосовують схему 70∗35-40 см, кількість рослин аналогічна.

Розраховуючи, на якій відстані саджати баклажани, необхідно передбачити площу живлення однієї рослини, можливість встановлення опорного кілочка. Довжина грядки може бути будь-якою.

Правильна посадка баклажанів у відкритий ґрунт

Оптимальна ширина грядки, що вказана за схемою вище, дозволяє доглядати овочами: полоти, розпушувати ґрунт, поливати теплою водою, обробляти від хвороб та шкідників, підживлювати добривами.

Посадку баклажанів на розсаду проводять у ємності наповнені на ¾ ґрунтом. Ґрунтову суміш необхідно полити водою, залишивши на 10–15 хвилин для вбирання. У кожне відділення рекомендується викласти по 1–2 насінини, засипати торфом (шаром 0,5 см) і ще раз зволожити. Щоби підвищити вологість у зоні проростання насіння, усі посіви накривають плівкою й поміщають у тепле місце до появи сходів. Варто враховувати, що оптимальна температура для посадки розсади баклажанів підтримується на рівні 19–23°C тепла.

Насіння пропадає в землі, не даючи сходів, якщо спостерігається зниження температури до 10–15°C. З появою масових паростків плівку знімають. Рослинам потрібне додаткове освітлення із 7 години ранку до 19 вечора. Щоби захистити рослину від поширених шкідників та грибкових уражень, перед посадкою замочують кореневу систему в розчині препаратів «АС-Селектив» + «Авангард Комплекс Картопля» на 3–4 години.

shutterstock_76689592.jpg

Пікірування

Баклажанна культура дуже болісно реагує на пошкодження коренів. Рекомендується вирощувати розсаду в торф’яних горщиках, таблетках або касетах, щоби пікірувати рослину з грудкою землі. У стадії 2–4 справжніх листків саджаємо баклажани в ґрунт під укриття із плівки або в парник. Глибина посадки — під сім’ядольні листки. Можна пересадити сіянці у велику тару розміром 10х10 см. На дно обов’язково покласти дренаж, щоби вода при поливі не застоювалася.

Яка потрібна тара для посіву насіння на розсаду

Культура довго хворіє, якщо під час пересадки порушена коренева система. Краще посів баклажанів на розсаду виконувати відразу у велику за обсягом тару або в ємність, звідки можна вийняти рослину з грудкою землі (стаканчики та пігулки з торфу, касети). Найчастіше використовують спеціальну ґрунтосуміш, придбану в магазинах. Також можна приготувати субстрат самостійно із 3 частин перегною, 4 частин торфу, 1 частини піску. Додавши деревну золу й садову землю, одержують пухкий родючий ґрунт нейтральної кислотності. Суміш для посадки баклажан на розсаду бажано знезаразити, знищуючи личинок шкідливих комах, споригрибків.

Передпосівна обробка насіння

Купувати насіння рекомендується в перевірених продавців. Перед посівом бажано відбракувати старе та непридатне насіння, замочивши продукт у підсоленій воді. Насіння, що спливли, не придатні для посіву. Перед посадкою насіння баклажанів на розсаду рекомендується на 3–4 години замочити насіннєвий матеріал у розчині препарату «Авангард Стимул». У результаті підвищується схожість культури, розвивається сильна коренева система, рослина рясно цвіте та плодоносить.

Особливості посадки в теплиці

Для посадки баклажанів у теплиці потрібен пухкий, родючий, знезаражений від шкідників та захворювань ґрунт нейтральної кислотності. Надає пухкості додавання в ґрунт торфу, піску, тирси, перегною. Знезаражують ґрунтосуміш обприскуванням препарату «Антихрущ». Коріння розсади можна на 3–4 години замочити в бінарному комплекті «АС-Селектив + Авангард Комплекс Картопля». Залишок розчину розбавляють у 10 л води та ретельно проливають поверхню ґрунту. При посадці баклажанів розсадою в теплиці викопують лунки глибиною 10–15 см із відстанню між рослинами 40 см. Для високорослих сортів варто передбачити опори. Висаджують сіянці за стрічковою чи шаховою схемою. Подальший догляд полягає у своєчасному поливі (1,5 літра на кущ), підтримці комфортного температурного режиму, регулярному підживленні добривом у хелатній формі, профілактикою грибкових захворювань.