Комахи-шкідники влаштовуються на зимівлю в тріщинах кори, між лусочками бруньок, в сухих гронах винограду. Укриття рослини захисним матеріалом від зимових морозів створює комфортні умови для захисту від холоду шкідливих комах практично в будь-якій стадії розвитку. Також добре зберігаються спори грибків.

Навіщо проводять обробку винограду восени

Після збору врожаю та опадання листя проводять обробку винограду восени від хвороб та шкідників. Обприскують із двох сторін лозу та прикущову поверхню ґрунту дієвими препаратами профілактичного та винищувального напряму. Ефективно знищуються зимуючі стадії шкідників та збудників хвороб.

Застосовують обробку винограду восени від оїдіуму, антракнозу, сірої гнилі. Попереджають появу та розвиток мілдью.

ТМ «Аптека Садівника» пропонує придбати інноваційні засоби захисту рослин, розроблені українськими вченими, з максимальним урахуванням місцевих особливостей вирощування винограду. Тут же можна отримати грамотну консультацію з питань обробки винограду восени та правильного догляду за культурою.

Коли проводити обробку винограду восени

Важко передбачити певний термін, коли виконується осіння обробка винограду. Відповідний час розраховують за сукупністю зовнішніх ознак. Чагарникмає підготуватися до зимівлі: на лозі не залишається живого листя, гілки повністю визріли, бруньки закрилися. Щоби даремно не витрачати робочий розчин, рекомендується виконати обрізку куща. Здорові живці можна використовувати для розмноження.

Обприскування винограду восени фунгіцидами, інсектицидами, акарицидами проводиться комплексно. Якщо спостерігаються симптоми грибкового ураження, обробку проводять через 10–12 днів після збирання врожаю. Попередньо треба зрізати та утилізувати уражене листя, гілки, грона.

Чим бризкати виноград восени

Вибираючи придатні для обприскування культури препарати, необхідно враховувати, що народні засоби використовуються лише для профілактики. Для лікування розроблено спеціальні речовини високої ефективності. Тільки, застосовуючи комплексну систему захисту виноградникавпродовж усього терміну вегетації, можна отримати здорові рослини та високі врожаї.

Препарати

Перед зимівлею ефективна обробка культури залізним купоросом із додаванням засобу «Захват Ойл». Для лікування та профілактики використовують фунгіциди «Гарт».

Бордоська суміш

Бордоську суміш можна приготувати самостійно, змішавши розчин мідного купоросу з приготовленим вапняним молочком. Отриманий препарат відрізняється слабокислою чи нейтральною реакцією. Засіб ефективно «працює» проти збудників мілдью та оїдіуму. Одночасно збільшується стійкість виноградника проти холодної погоди.

Сечовина

Обробка винограду восени сечовиною концентрації 3% здатна знищити більшість шкідників винограду практично на будь-якій стадії розвитку. Розчин карбаміду використовують перед самим укриттям чагарнику на зиму. Для профілактичного обприскування здорових ліан дозування зменшують у 3 рази.

Мідний купорос

Для осіннього обприскування використовують дозування 3–5 % речовини. Обробкою знищується грибкова інфекція на лозі та поверхні землі. Для зручності гілки збирають пучком, ретельно оббризкуючи розчином. Щоби ліки не змилися дощем, додають прилипач «Тандем». Також для цього можна використовувати мильний розчин.

Залізний купорос

Сіль заліза та сірчаної кислоти ефективно використовуються для обробки винограду восени. Розчин речовини з водою (3–5 %) успішно застосовують для лікування та профілактики борошнистої та несправжньої борошнистої роси (оїдіум та мілдью),запобігання появи лишайників. Обприскування проводять після обпадання листя та обрізки. Рекомендується утилізувати рослинні залишки та бур’яни під кущами, щоби ретельно обробити поверхню ґрунту.

Сода та марганцівка

Запобігає появі та розвитку борошнистої роси обробка рослин харчовою содою. Як прилипач можна використовувати рідку рослинну олію  Для приготування розчину інгредієнти відміряють 1 столовою ложкою на 10 літрів рідини.

Обробка йодом (2–3 мл на 10 літрів води) допомагає позбавитися загрози появи різної гнилі на ягодах рослини. знезаражувальним ефектом на спори та міцелій грибків відрізняється розчин марганцівки (5 г на відро води). Якщо додати 10 г порошку борної кислоти, суміш придатна для підживлення винограду.

Осіннє обприскування винограду протигрибковими препаратамизапобігає зараженню чагарнику небезпечними хворобами (мілдью, оїдіум, антракноз та ін.), знищує шкідників, що зимують, та їх личинок. Та краще за все використовувати надійні, перевірені та професійні препарати для обробки рослин.

Як правильно провести обприскування винограду

Від правильності проведення заходу залежить ефект лікування та профілактики. Обприскування проводять у суху безвітряну погоду. Щоб убезпечити себе під час обробки виноградної лози восени, необхідно використовувати засоби захисту в індивідуальному порядку: окуляри, маску, спецодяг. Робочий розчин застосовують відразу після приготування. У процесі роботи рекомендується регулярно збовтувати вміст обприскувача.

Порядок осінньої обробки винограду:

 - Необхідно ретельно очистити пристовбурний простір від бур’янів та залишків листя, плодів. З виноградногостовбура рекомендується видалити бруд та нарости лишайників. Ґрунт біля винограду варто розпушити.

 - Підготовлену суміш використовують одразу, інакше ефективність розчину знижується.

 - На дорослу рослину потрібно 3–5 літри «ліків». Необхідно запобігти стіканню препарату, додавши прилипач або мильний розчин.

 - Після обприскування винограду восени сильнодіючими хімічними препаратами на ділянку можна виходити через 7 днів.

 - Залишок розчину можна вилити під корінь рослини, якщо немає заборони в інструкції.

Обробка винограду на зиму

Здоровим ліанам без видимих ​​ознак ураження грибковою інфекцією потрібна осіння обробка винограду перед укриттям на зиму. Мета заходу — захист чагарнику від збудників хвороб та шкідників, що зимують на лозі, поверхні ґрунту. Урожай уже зібраний, листя опало, тому не варто побоюватися опіку листя, псування ягід унаслідок обприскування.

Коли середня температура опускається до 2–4°C, необхідно виконати фунгіцидну обробку винограду перед укриттям. Якщо сховати рослину передчасно, у теплі можуть прокинутися бруньки, що дуже небажано. При тривалій відлизі необхідно провітрити укриття, щоби не зіпріла коренева шийка культури.

Щоби постійно отримувати високий урожай культури, варто регулярно проводити обробку винограду на зиму проти шкідників, що зимують і грибкових збудників.