Осіння й весняна обрізка винограду: як формувати лозу

Блог
Провідний експерт

Обрізка винограду (виноградної лози) необхідна для двох цілей: покращення плодоношення та розрідження гілок. А пасинкування винограду необхідне для поліпшення кількості та якості плодів. Якщо виноград ростиме, як йому заманеться, він пустить соки на листя й верхівку, а в нижній частині не утворить грон або вони будуть дрібними. Правильна обрізка винограду восени або навесні та видалення пагонів стане запорукою того, що на нижніх рукавах (основних гілках) ягоди будуть великого розміру, а їх смак значно покращиться.

Блог

Декілька порад виноградарям-початківцям:

  • Лоза не має перевищувати 180 см.
  • Найкраща товщина лози – 6–12 мм.
  • Пагони, тонші за 5 мм і грубіші за 12 мм – зрізують.
  • При весняній обрізці надріз робіть таким чином, щоб сік стікав з протилежного боку від бруньки.
  • Пеньок, який залишають над брунькою, має дорівнювати 3 см.
  • Що грубіша лоза, то більше бруньок слід залишити. Товщина лози в міліметрах дорівнює потрібній кількості бруньок (5 мм – 5 вічок, 12 мм – 12–13 бруньок).
  • Зрізуйте все листя, що затіняє грона.

Виноградний кущ на штамбі формується 5–6 років. Штамбовий виноград на зиму не укривають. Безштамбову лозу восени знімають, кладуть на землю та вкривають. У який спосіб формувати кущ, залежить від морозостійкості сорту.

Детальніше про те, як вирощувати виноград та доглядати за ним протягом року, читайте тут.

Весняна обрізка винограду

Формувати лозу можна як навесні, так і восени. Принцип обрізки схожий на формуванням крони дерева – важливо вибрати найбільш життєздатну центральну лозу і на ній вирощувати плодоносні гілки.

Ранньою весною за температури 5 °С зрізають жируючі пагони (по-іншому їх називають вовчки або порослеві пагони), вертикальні торішні пагони. Також видаляють усі поламані та всохлі гілочки. Весняна обрізка винограду скоріше підходить примхливим сортам, які бояться вимерзання.

Як і у дерев, після обрізки проводять обробку винограду.

Також навесні зрізають усі пагони, які торік відплодоносили, залишаючи пеньки по 0,5 см.

Якщо є підозра, що лоза вимерзла, перевірте бруньки. Якщо вони зелені всередині, значить живі, якщо коричневі – вимерзли. Якщо лоза підмерзла, залиште більше вічок на живих пагонах. Навіть при великих втратах гілок пасинки й вовчки найбільш витривалі взимку. Їх залишають, щоб компенсувати загиблі частини лози.

Розрідження проведіть після цвітіння. Зі стебел, на яких утворюються грона, зріжте кілька (до 10) нижніх листків.

Пасинкування винограду – це обрізка цьогорічних пагонів, які ростуть у пазухах листя. Пасинки зріжте, залишаючи 1–2 листочки в основі, інакше за літо пасинок матиме власні гілочки, які тягнутимуть соки з усієї рослини.

Ближче до осені проводять ще один вид обрізки – чеканку (карбування). Для цього верхівки пагонів прищипують на 20 см, щоб більше поживних речовин пішло в грона.

Обрізка винограду восени

Осіння обрізка винограду – основна, зрізи після неї краще заживуть за зиму. Зазвичай до обрізки беруться після перших заморозків, коли обпаде листя і стануть більш помітними молоді зелені та визрілі коричневі пагони.

У перший рік восени в лози без гілок зрізають верхівку так, щоб залишилось 3–4 бруньки. Наступного року з неї виростуть дві бічних пагони – їх треба буде восени разом із верхівкою вкоротити до 2 бруньок. На третій рік на лозі буде 6 гілок – знову вкоротіть їх так, щоб залишилося 3–4 бруньки на свіжих приростах, при цьому більш старі частини пагонів будуть із здерев’янілою корою. На четвертий рік знову вкоротіть лише зелені прирости, залишаючи 4 бруньки. Сенс цієї обрізки в тому, що таким чином формуються рукави – міцні бокові лози (схожі на скелетні гілки дерев).

Під час обрізки бокового пагону до 2–3 бруньок із нього утворюється сучок заміщення. Він дає декілька пагонів, які зазвичай обрізають, а один залишають на плодоношення.

Під час вкорочення пагонів слід залишати пеньок до 3 см над брунькою.

Якщо з одного місця ростуть 2–3 пагони, залиште найміцніший. На рукавах, як і на скелетних гілках дерев, залишають по 3–4 цьогорічні лози, тоді як минулорічні, які вже відплодоносили, обрізають.

Звісно, не всім із першого разу вдається обрізати та сформувати лозу в найкращий спосіб. Детальні поради щодо різних схем обрізки винограду можна знайти в спеціальній літературі. Слідуючи принципам догляду й обрізки винограду, вашою нагородою стане ароматний і корисний урожай налитих ягід.

Також вам може бути цікаво:
Блог
Сорти винограду в Україні: як обрати кращу лозу
Вирощування винограду – особлива наука, одна з найскладніших для садівників-початківців. Проте й ті, хто лише вчиться доглядати за лозою, й ті, хто в цій справі вже майстер, прагнуть мати в саду кращі сорти винограду.
Блог
Мілдью винограду: розпізнати і перемогти
Влітку, коли погодні умови стають оптимальними, виникає загроза появи мілдью – несправжньої борошнистої роси винограду. Це одна із найпоширеніших і найнебезпечніших хвороб, що у вологі роки завдає виноградникам великої шкоди, бо ягоди, уражені мілдью, непридатні для вживання і виготовлення вина.
Блог
Антракноз винограду: захистіть лозу від виноградної віспи
Після тривалих дощів я завжди із завмиранням серця оглядаю виноградники, бо висадила більше десятка хороших сортів. Не хочеться, щоб через погодні умови або недогляд рослини захворіли. Одна з найпідступніших хвороб – антракноз винограду, або виноградна віспа.
Нижче у статті я розповім, як її можна визначити та що можна зробити, щоб інфекція не знищила кущі та врожай.
Блог
Як контролювати оїдіум – одну із найнебезпечніших хвороб винограду
Коли листя винограду стає тьмяним і вкривається плямами, ймовірна причина – хвороби винограду, з яких оїдіум відомий найбільше. Інша назва – борошниста роса винограду, що проявляється білим нальотом на листі. Це дуже поширена грибкова хвороба, настільки, що її можна вважати найбільшим ворогом виноградарів.
Блог
Шкідники винограду: як позбутися небезпечних шкідників
Виноград – це чудова культура з відмінними смачними ягодами, що є окрасою всього саду. Але окрім краси та безсумнівної користі цієї культури, дачникам часто докучають шкідники винограду: попелиця, кліщі, червці, листовійки та довгоносики – загалом близько півсотні видів. Оскільки неспецифічних шкідників (тобто таких, які люблять не лише виноград, а й інші культури) у винограду багато, стає дуже важливою весняна обробка винограду від шкідників і хвороб.
Давайте розберемося, які саме шкідники пошкоджують виноградну лозу та як позбутися непроханих гостей.
Блог
Хвороби винограду
Хвороби винограду і їх лікування турбують виноградаря з перших років після посадки лози. Що різноманітніші погодні умови, то більше сюрпризів у проявах хвороб. Візьми здогадайся, що то за білий наліт на винограді чи плями на листі. Хвороби оїдіум та мілдью виноградарі знають не з чуток, а от менш поширені хлороз винограду та альтернаріоз на лозі можуть налякати не лише своїм виглядом, але й невідомістю, як із ними боротися.
Нижче у статті я розповім, які інфекції трапляються на лозі та як їм зарадити.
Блог
Підживлення винограду: чим удобрити лозу навесні та восени
Без підживлення винограду не буде налитих солодких соком грон, які є винагородою господарю за його труди. Добрива регулюють ріст листя, пагонів та квітів. Нижче я розповім, яку роль відіграють різні види підживлення винограду: нітроамофоскою, курячим послідом, попілом.
Використовуючи добриво для винограду, пам’ятайте, що забагато азоту викликає надмірний ріст листя та пагонів замість квітів та плодів. Калійні добрива потрібні для достигання плодів та поліпшення морозостійкості. Також калій поліпшує утворення цукрів – завдяки йому ягоди стануть солодшими. Фосфор відповідає за зміцнення імунітету та визрівання грон.
Блог
Полив винограду: коли і скільки води лити
Чимало садівників, які садять лозу, часто забувають про полив винограду. Це пояснюється тим, що корені культури розміщені доволі глибоко, тому рослина добре витримує посуху і зовні не одразу покаже ознаки нестачі води. Згодна, лоза просто так не всохне. Але й від нестачі вологи вона гірше ростиме, а це, звичайно ж, вплине на врожай.
Нижче я розповім, навіщо потрібен полив винограду навесні, як поливати саджанця, та в яких випадках крапельний полив винограду найкращий.
Блог
Вирощування винограду: догляд від А до Я
Вирощування винограду – вищий пілотаж у садівництві. Щоб отримати гідний врожай, слід вивчити всі особливості вирощування цієї культури. Коли ви навчитеся, як вирощувати виноград, наскільки складний чи навпаки, простий догляд за виноградом, можете сміливо вважати себе садівником із великої літери! Виноградарство – дуже вдячна справа, адже за умілого підходу лози радуватимуть вас гронами щонайменше в кілограм ваги. Отже, почнемо вивчення цієї відповідальної та захопливої справи!
Блог
Весняна обробка винограду – перший крок до щедрого врожаю
Кожен садівник добре знає, що виплекати лозу, яка з року в рік стабільно тішитиме наливними гронами – це вищий пілотаж у садівництві. Адже якою б великою не була любов господаря до своєї рослини, виноград украй вразливий до різного роду хвороб, що в лічені дні поширюються листям, зав’яззю та ягодами. І як би садівник не намагався врятувати своє, з таким трудом та любов’ю вирощене дитя після весняних та літніх дощів, пошесть бере гору й зводить нанівець усі зусилля отримати якісний врожай. Тож щороку виноградарі втрачають від 30 до 50% очікуваних ягід, якщо вчасно не потурбувалися про захист насаджень.
Блог
Посадка винограду: основні правила
Побачивши саджанці винограду в продажу, важко втриматися від покупки, дивлячись на фото стиглих ягід. Багато хто сумнівається, що справиться із такою складною культурою. Найперше перед садівником постає питання, як садити виноград та коли садити. Сама посадка винограду нескладна, важливо правильно вибрати саджанець.