Влітку, коли погодні умови стають оптимальними, виникає загроза появи мілдью – несправжньої борошнистої роси винограду. Це одна із найпоширеніших і найнебезпечніших хвороб, що у вологі роки завдає виноградникам великої шкоди, бо ягоди, уражені мілдью, непридатні для вживання і виготовлення вина.

Мілдью винограду вражає більшість європейських сортів і небагато з них умовно стійкі. Дуже часто ця хвороба є справжньою грозою виноградарів. Насправді,  грибкові хвороби найкраще піддаються лікуванню, тому б я так не переживав. Дбайливому виноградарю з умілими руками хвороби винограду, мілдью зокрема, не страшні.

Ознаки мілдью винограду

Спори грибка зимують в опалому листі й активізуються вже за температури 8–10 °С. За температури 20 °С, особливо якщо листя винограду вологі понад 4 годин, ризик розвитку хвороби дуже високий.

Збудник уражує всі зелені частини рослини по мірі їх утворення: листки, грона, вусики, пагони. Особливо сильно уражуються молоді листки, суцвіття та ягоди. Навесні на молодих листках зверху з’являються блідо-зелені або жовтуваті плями розміром 2–3 см, які згодом стають маслянистими і буріють. З нижнього боку листка у місцях плям утворюється білий пухнастий наліт – це спороношення збудника хвороби. Цей наліт не стирається. Восени він стає коричневим і зовсім не схожий на наліт мілдью. Крім того, він може з’явитися восени цілком раптово без виникнення маслянистих плям – це залежить від вологості. У посушливу погоду він не утворюється.

На дорослих листках мілдью винограду викликає утворення невеликих кутастих плям (до 6 мм у діаметрі). Листя засихає й опадає. Старі листки стійкіші до хвороби, але восени вони втрачають цю відносну стійкість. На зелених пагонах хвороба проявляється у вигляді продовгуватих, буруватих, трохи вдавлених плям. У вологу погоду плями вкриваються білим нальотом. Якщо рослина сильно уражена, в неї засихають пагони, вусики стають ламкими, а якщо є надмірна вологість – загнивають. Квіти й бутони відмирають, на квітконіжках утворюються буруваті, трохи вдавлені плями, які згодом вкриваються білуватим нальотом. Грона уражуються у різні строки, зазвичай  найнебезпечніші періоди – до і після цвітіння.

Ягоди, уражені мілдью, набувають темно-шоколадного кольору із синюватим відтінком біля плодоніжки. Зазвичай легше уражаються незрілі ягоди (до 3 мм в діаметрі). Коли ягоди досягають розміру горошини, гриб ззовні вже не помітний. Ягоди набувають синього відтінку, потім буріють і зморщуються. Їх ще називають шкірястими ягодами, які не придатні для вживання.

Якщо погода влітку дощова, а лоза сильно загущена, важливо проводити профілактичну й лікувальну обробку, бо інфекція може повертатись до 8 разів за сезон. Також сприяє розвитку мілдью надлишок азотних і нестача калійних добрив.

Детальніше про підживлення винограду можна прочитати тут. 

Мілдью: лікування

Чим обробити виноград від мілдью? Якщо ця хвороба у вашому винограднику вперше, то обприскувати слід за появи білого нальоту на листках знизу чи пагонах. Якщо на вашій ділянці ви вже стикались з цим грибком, профілактику розпочинайте за температури 8 °С після дощів або ж за появи перших листків (3–4) у травні. За дощової весни обприскувати потрібно 2–3 рази до цвітіння. Якщо ж весна була суха, захист винограду починають після цвітіння (під кінець формування зав’язі). Цей етап догляду пропускати не можна.

Для весняних обприскувань підходить 1% бордоська рідина (100 г мідного купоросу та 100–150 г негашеного вапна на 10 л води). Після цвітіння добре обробити колоїдною сіркою (обпилення чи обприскування розчином (50 г на 10 л води), яка водночас захистить і від оїдіуму (борошнистої роси винограду).

Захистити виноград можна розпочати народними методами, якщо виноградників у вас небагато. Зазвичай з таких засобів використовують сироватку, попіл, марганцівку. Раз на тиждень обприскують молочною сироваткою (1 л на 9 л води), яка містить молочнокислі бактерії, що пригнічують ріст грибів. Також раз на 10 днів обробляють настоєм попелу (200 г попелу на 10 л води) та розчином марганцівки.

Препарати від мілдью

Приступаючи до обробки лози, обирайте системні препарати, які контролюють мілдью винограду та оїдіум, антракноз та інші хвороби. Такі препарати краще поєднувати із засобами захисту від шкідників та проводити обприскування за схемою. Саме дотримання графіку обробок винограду комбінацією препаратів гарантує, що кущі будуть здорові та даруватимуть відмінний урожай.

Якщо ви не знайшли в себе в саду ознак мілдью винограду, вистачить двох обробок на рік: після цвітіння та після збору урожаю. Якщо ж ви помітили білий наліт на пагонах і жовті блискучі плями на листках, доведеться обробити кущі до 8 разів.

 - По сплячих бруньках навесні – комбінацією Захват Ойл 2% розчин + Гарт 30 г на 10 л води.

 - Під час появи суцвіть – Цілитель 25–30 г + Фас 2–2,5 мл на 5–8 л води.

 - Перед цвітінням – Антигусінь4 мл + Самшит 3 мл на 5–8 л води + Тандем 10–15 мл на кожні 10 л води.

 - Після цвітіння – Антикліщ Про 7–10 мл + Цілитель 25–30 г на 8–10 л води.

Наступні обробки робіть із перервою не менше 10–14 днів.

 - Під час росту ягід Антиколорад Макс 2–2,5 мл + Страж 3 мл на 5–8 л води.

 - Під час росту ягід Антикліщ Про 7–10 мл + Цілитель 25-30 г на 5-8 л води + Захват Ойл 40 мл на 8–10 л води.

 - У період формування ягід – Гарт 30 г + Колібріс 3–5 мл на 5–8 л води.

 - У період дозрівання (за 30 днів до збору урожаю) – Захисник 15–20 мл + Цілитель 25–30 г на 5–8 л води + прилипач Тандем 10–15 мл на кожні 10 л води.

 - Після збору урожаю восени – Захват Ойл 40 мл + залізний купорос 500 г на 10 л води.

Нехай вас не лякає кількість обприскувань – я раджу робити їх за необхідності, щоб врятувати кущі. Догляд за виноградником – це ціле мистецтво, головне не нехтувати правилами вирощування цієї культури й чудовий урожай соковитих смачних ягід вам забезпечений!