Коли листя винограду стає тьмяним і вкривається плямами, ймовірна причина – хвороби винограду, з яких оїдіум відомий найбільше. Інша назва – борошниста роса винограду, що проявляється білим нальотом на листі. Це дуже поширена грибкова хвороба, настільки, що її можна вважати найбільшим ворогом виноградарів.

Із моменту появи оїдіуму в Європі пройшло вже півтора століття, але селекціонери досі працюють над створенням стійких до нього сортів. Проте навіть при виявленні хвороби на винограді не варто впадати у відчай, адже вихід є завжди.

Оїдіум: опис хвороби

Спори оїдіуму зимують у землі й поширюються вітром. Навесні вони осідають на бруньках, де й можуть мати сприятливі умови для розвитку. Найбільша загроза його виникнення підстерігає в загущених кущах, де давно не проводилась обрізка й листя росте надто густо.

Перша ознака хвороби (пам’ятайте, що оїдіум дуже заразний!) – це зупинення росту пагонів, скручування листя і поява білого нальоту. Уражені частини рослини всихають, і без лікування лоза може загинути.

Якщо холодні ночі (від +5°С) і висока вологість, оїдіум може проявитися ще до цвітіння. В цьому разі грибок уразить суцвіття, тож про врожай годі й мріяти. Масове зараження (від +25°С) проявляється в поширенні білого борошнистого нальоту з обох боків листка, всиханні ягід (і розтріскуванні напівстиглих). При цьому грона будуть наче оброблені вапном.

Зазвичай вистачає двох тижнів сприятливих умов, щоб здорова рослина заразилась. Нижче в статті я поділюсь, як захистити виноград від оїдіуму.

Оїдіум: контроль народними методами

Як захистити виноград та контролювати оїдіум? Боротьба з оїдіумом буде ефективною, якщо ви застосуєте сірку. Такі, досі одним із найдієвіших засобів від оїдіуму винограду вважається обробка винограду колоїдною сіркою (за температури від 18°С). Можна не лише обприскувати розчином сірки з розрахунку 50 г на 10 л води, а й обпилювати порошком по листю.

Загалом за сезон потрібно зробити чотири обробки – по першому листю, перед цвітінням, під час наливання грон та після збору урожаю.

Також ефективне застосування традиційної для садоводів бордоської суміші. До набрякання бруньок обробіть лози 3% бордоською рідиною (300 г мідного купоросу і стільки ж негашеного вапна) лозу, а пізніше, через 2–3 тижні – 1% розчином.

Також добре діє з народних методів сироватка (1 л молочної сироватки на 9 л води). Можна попросити її в сусідів, які тримають корову, або ж зробити самостійно з молока, головне, що сироватка знадобиться протягом всього літа, адже обробляти доведеться не рідше, ніж раз на тиждень і поновлювати обробку щоразу після дощу.

Фунгіциди для контролю оїдіуму у виноградниках

Фунгіциди (препарати, що використовують для захисту рослин від хвороб) можуть містити сірку, але найчастіше це спеціально розроблені речовини від різноманітних грибків. Захист винограду від оїдіуму має включати і заходи проти шкідників, щоб одночасно оздоровити лозу.

Нижче представляю препарати від оїдіуму винограду та інших хвороб винограду, які я застосовую:

 - За появи перших листочків обприскую комбінацією Антиколорад Макс, 2,5 мл + Страж, 3 мл на 5–8 л води.

 - В період появи суцвіть обробляю препаратами Фас, 2,5 мл + Цілитель, 25 г на 5–8 л води.

 - Перед цвітінням – сумішшю Антигусінь, 4 мл + Самшит, 3 мл на 5–8 л води + прилипач Тандем, 10–15 мл на 10 л води.

 - Після цвітіння – Антикліщ Про, 10 мл + Цілитель, 25 г на 8–10 л води.

 - Під час росту ягід – згадана вище комбінація через 10–14 днів.

 - Під час дозрівання ягід – комбінацією протигрибкових препаратів Захисник, 15 мл + Цілитель, 25 мл на 5–8 л води + прилипач Тандем на кожні 10 л води.

Зважаючи на агресивність оїдіуму, за сезон доводиться робити 6–7 обприскувань. Проте правильний догляд за лозою, щоденний огляд та за необхідності обробка вбереже ваш виноград від грибків.