Суниці лісові були здавна відомі як джерело вітамінів та цілющих властивостей. Із плином часу над суницею чаклували селекціонери й вивели такі сорти суниці садової, які тішать урожаєм до самої осені. Такі ягоди ще називають альпійською суницею.
Нині більшість сортів суниці безвусі – не утворюють вусів, проте дає відмінний урожай. Розмножують суницю поділом кущів, живцями (окремими ріжками) та розсадою, вирощеною з вусиків. При вирощуванні суниці з насіння рослина починає плодоносити на перший рік. Суниця добре плодоносить на сонячних ділянках при якісному поливі. Як і полуниця, ця рослина не витримує тривалої посухи через поверхневе розміщення коренів. Кущі віддають врожай 3–4 роки поспіль, потім грядки слід оновлювати.
Нижче в статті я розповім про найсмачніші сорти суниці, яку просто вирощувати, а з урожаю можна варити варення або перетирати із цукром і заморожувати.

Суниця садова: сорти на будь-який смак

Обрати сорт суниці, який плодоноситиме все літо, зараз нескладно, бо альпійські сорти плодоносять увесь сезон до пізньої осені. Селекціонери вивели також ремонтантні сорти суниць, які дають декілька урожаїв за сезон.

Руяна – ремонтантний сорт, який плодоносить із червня до вересня. Ягоди червоні, щільні, з ароматом лісової суниці, масою до 10 г. Квітконоси високі, кущі не утворюють вусів. Сорт витримує посуху, затінення, морози, стійкий до хвороб і шкідників.

Барон Солемахер – один із найпопулярніших сортів садової суниці. Ягоди червоні, солодкі, з ароматом лісової суниці, масою 4 г. Сорт безвусий, високоврожайний, витримує морози, стійкий до хвороб.

Пори року – суниця ремонтантна, яка плодоносить двічі: у червні та серпні-вересні. Квітконоси невисокі, ягоди червоні, солодкі, ароматні, масою 4–7 г. Сорт потребує поливу, витримує морози до 25 °С.

Олександрія – безвусий сорт, який цінують за невибагливість. Ягоди червоні, дуже солодкі та ароматні, масою 6–8 г. Сорт витримує морози, посуху, не вражається хворобами і шкідниками. При вирощуванні у горщику плодоносить безперервно.

Лісова казка – сорт дуже подібний до лісових суниць. Ягоди червоні, масою 4–6 г, дуже солодкі, із сильним ароматом. Сорт стійкий до грибкових хвороб, витримує морози.

Вересневий сюрприз – високоврожайний сорт. Ягоди червоні, солодкі, великі, масою 12–16 г. Сорт посухостійкий, витримує морози, стійкий до хвороб.

Альпійський гігант – рання великоплідна суниця для грядок і горщиків. Достигає в кінці травня і плодоносить до морозів. Ягоди червоні, великі, солодкі, масою 15–20 г. Сорт добре витримує посуху, мороз, стійкий до грибкових хвороб.

Білі сорти суниці садової

Біла (жовта) суниця за смаком та користю не поступається червоній, але має дуже важливу перевагу: на її ягоди не розвивається алергія через відсутність червоного пігменту.

Сорти такої суниці також плодоносять із кінця травня до початку заморозків. А при ретельному поливі та підживленні літній липневий період відпочинку скорочується. Нижче я опишу основні сорти:

Білий лотос – японський сорт, придатний для вирощування в саду та кімнаті. Ягоди солодкі, медові на смак. Маса ягід – 8–10 г. Стійка до плямистостей, сірої гнилі, борошнистої роси.

Вайт соул – білоплідний сорт із біло-кремовими ягодами масою 3–4 г. Ягоди солодкі, з ананасним ароматом. Кущі високорослі. Сорт витримує посуху, стійкий до хвороб.

Золотинка – сорт із великими продовгуватими білими ягодами масою 8–11 г. Ягоди дуже солодкі, ароматні. Кущ безвусий.

Жовте диво – сорт із жовтими ягодами масою 2–4 г. Дуже солодкі, на смак нагадують лісову суницю, із легким ананасним ароматом. Кущ не утворює вусів. Сорт не боїться морозів, стійкий до гнилей.

Завдяки появі різних сортів альпійська суниця в Україні стала дуже популярною – її вирощують на продаж у промислових масштабах. Ринок збуту – від ресторанів та супермаркетів до виробництва йогуртів. Заробляти можна також, вирощуючи розсаду суниці.

Втім, з якою б метою ви не вирощували цю ягідку, вона завжди вас віддячить щедрим урожаєм. А за дбайливого догляду її врожаєм можна смакувати весь теплий сезон.