Найпоширеніші шкідники ягідних кущів – попелиці. Мене часто запитують, чому її так важко вивести та який метод найбільш ефективний. Боротьба з попелицею на смородині хоч і тривала, проте при комплексному підході ефективна.

Нижче в статті я розповім, як можна зарадити пошкодженню кущів та втраті ягід.

Попелиця на смородині: що треба знати

Смородину пошкоджує кілька видів попелиць – велика смородинова зеленого кольору, дрібна зелена аґрусова, листкова галова. Всі вони активізуються навесні, коли з’являється молоденька зелень. Попелиця належить до сисних шкідників, адже висмоктує сік, спричиняючи скручування, пожовтіння та в’янення гілочок і листя. Попелиця на смородині та порічці може залишати здуття на листках – гали, в яких живе шкідник. Чим молодші кущі смородини і порічки, на які напала попелиця, тим більший ризик, що вони від неї засохнуть. Липкий наліт від виділень попелиці є чудовим середовищем для розвитку грибків і вірусів.

Попелиці відкладають яйця на корі смородини, а вже навесні з них вилуплюються цілі колонії шкідників. Окрім смородини вона відкладає також яйця на бур’янах. Загалом за літо може відродитись до 20 поколінь шкідників.

Тому так важливо обробляти кущі від попелиць навесні й восени, щоб знищити відкладені яйця та зменшити кількість шкідників. Також важливо вчасно виполювати й знищувати бур’яни на ділянках.

Контроль чисельності попелиць на смородині

Коли з’являється попелиця на смородині, «чим обробляти?» – буде найпершим запитанням. Арсенал засобів від неї доволі великий і порад щодо того, як захистити смородину від попелиці народними засобами можна знайти багато, про що мова піде трохи нижче. Окрім народних способів є також препарати від попелиці на смородині.

Пам’ятайте, який би метод контролю ви не обрали, однієї обробки смородини не вистачить, щоб раз та назавжди позбутися неї.

Як варіант можна спробувати полити кущі смородини окропом. Не лякайтеся, ви не зашкодите рослинам, бо це робиться рано навесні, ледве зійде сніг, до початку сокоруху в рослині. На два дорослих кущі візьміть відро щойно закип’яченої води й перелийте її в металеву лійку. Поки ви донесете її до кущів, вода охолоне до потрібних 90 °С. Звісно, можна лити невеличкими порціями, просто біля кущів. Полити треба кожну гілочку, щоб знищити яйця попелиці та кліщів. Щоб гаряча вода, яка стікатиме, не попекла корені рослин, накрийте землю біля кущів зверху цупкою плівкою, руберойдом, шифером. Таке прогрівання заодно розбудить кущики, і вони швидше підуть у ріст.

Більше про обробку ягідних кущів можна прочитати у цій статті.

Народні засоби контролю попелиці на смородині

Також від попелиці та для підвищення імунітету я раджу обприскати кущі смородини і порічки сечовиною (карбамідом). Розчиніть 500 г цього добрива у теплій воді та ретельно обприскайте гілочки. Смородина віддячить вас щедрим урожаєм, а попелиць буде значно менше.

Пізніше листки, заселені колонією попелиць, можна обробити мильним розчином (два бруски господарського мила потріть і розчиніть у 10 л води) або попелом – 300 г деревного попелу залийте окропом, витримайте добу, помішуючи час від часу. Тоді потріть у відро ще півбруска господарського мила.

Декому із садівників допомагають від попелиці настої гірких трав (200 г трави чистотілу або тютюну витримати добу в 10 л води). Моя сусідка всю зиму збирала шкірки з цитрусів і сушила, щоб потім робити розчин для обприскування смородини від попелиці (200 г сухих шкірок на 2 л окропу витримати добу).

Добре себе зарекомендували кока-кола й пепсі-кола. Солодкий напій розведіть навпіл водою і обприскайте листя зі шкідниками.

Зменшити кількість попелиці можна обприскуванням оцтом – на 10 л води налийте 5 столових ложок оцту, потріть 50 г господарського мила.

Непоганий результат від шкідників дає й нашатирний спирт (2 ст. ложки на 10 л води + 50 г господарського мила).

А от обприскування кальцинованою содою (10 ст. ложок на 10 л води) я раджу застосовувати у крайніх випадках, бо цей розчин може обпекти листочки смородини.

Препарати для контролю чисельності попелиці

Звісно, ефективність народних засобів нижча, ніж у професійних препаратів. Це пояснюється низькою концентрацією речовин, а також тим, що зазвичай народні засоби – контактні, тобто вони діють лише в місце стикання комахи з речовиною. Цього важко добитися, якщо листочки вже скручені, тому частина шкідників після такої обробки виживе. Тому якщо більша частина ваших рослин сильно заражена, я рекомендую обприскувати препаратами тривалої дії. І найкраще поєднувати препарати від шкідників із препаратами для контролю хвороб.

Тому я обробляю свої кущі смородини та порічки такими комбінаціями препаратів:

 - Ранньою весною після процедури обприскування кущів окропом за температури від 5 °С обробляю препаратами Захват Ойл 200 мл + Гарт30 г на 10 л води.

 - У період цвітіння смородини обприскую комплексом препаратів Фас 2 мл + Захисник 12 мл на 5 л води.

 - Після цвітіння, через 10–14 днів пілся першої обробки – обприскування препаратом АТО Жук 3 мл + Авангард Стимул 10 мл на 6–10 л води.

 - У період формування ягід обприскуйте комбінацією препаратів Антигусінь 4 мл + Самшит 3 мл на 5–8 л води.

 - Після збору ягід не зайвою буде обробка препаратами Антиколорад Макс 2 мл + Фундазим 10 г на 5–8 л води на 1 сотку.

 - Окрім перелічених варіантів обробки важливим буде також виведення мурах з ділянки, які сприяють поширенню попелиці. Розкладіть на мурашиних стежках принаду Антимураха від ТМ «Аптека Садівника» і вже через кілька тижнів ви й думати забудете про них.

Боротьба із попелицею буде ефективною, якщо вчасно оглядати рослини, видаляти хворі гілочки, обробляти профілактично й лікувати уражену смородину. Нехай ваша смородина не знає, що таке попелиця, й дарує вам чудові врожаї!