Як тільки в саду розтане сніг і встановиться плюсова температура повітря, кущі чорної, білої, червоної смородини потребують профілактичної (лікувальної) обробки проти зимуючих шкідників, хвороботворних мікроорганізмів, грибкових спор. ТМ «Аптека Садівника» розроблено комплексну програму захисту смородини. Експерти інтернет-магазину пропонують унікальні препарати (інсектицидифунгіцидигербіциди), виготовлені в Україні для боротьби з поширеними захворюваннями культури, знищення бур’янів, припинення нашестя шкідливих комах.

Підготовка до весняної обробки

Багато шкідників та збудників грибкових хвороб легко переносять зимові морози та снігопади. До розпускання бруньок на чагарнику рекомендується провести обробку смородини навесні, використовуючи змішаний розчин ад'юванту з інсектицидними властивостями «Захват Ойл» та фунгіциду «Гарт». Комплекс препаратів активно ліквідує зимуючі колонії попелиці та кліщів. Разом із цим знищуються спори борошнистої роси.

Неможливо розраховувати на результативність навіть найякіснішої обробки, якщо проігнорувати попередні заходи:

●       Проводить санітарну обрізку підмерзлих, пошкоджених комахами гілок.

●       Очищення простору біля куща від торішніх рослинних залишків, які часто вибирають шкідники, як укриття від негоди.

●       Підв’язка нижніх гілок до кілочків, щоб зручніше обприскувати чагарник.

Обприскування куща хімічними препаратами краще проводити в суху безвітряну погоду. Якщо впродовж доби після процедури випадуть опади, потрібно повторити обробку.

Профілактичну обробку смородини навесні повторюють через 10–14 днів.

Графік обробки смородини

Не варто очікувати на видимі прояви захворювань, пошкодження рослини шкідниками. Краще проводити попереджувальні (профілактичні) обприскування смородини навесні, у період настання відповідних умов активування збудників грибкових хвороб, масового розмноження комах. Нашою компанією розроблено чіткий графік обробки смородини ранньою весною, дотримуючись якого садівники гарантовано отримують високий урожай корисних плодів. Терміни вивірені на підставі досліджень вчених біологів щодо поведінки комах шкідників у весняно-літній період. Завдяки ретельному вивченню кліматичних особливостей України виявлено оптимальні умови для зараження рослин грибковими хворобами, вірусами та іншими збудниками поширених хвороб.

Необхідно якомога раніше виконати першу обробку смородини навесні — шкідники прокидаються до розпускання листя на чагарнику. Важливо знищити осередки зараження раніше «прокидання» рослини та її цвітіння.

Не варто роздумувати та вибирати, чим обробити смородину навесні до розпускання бруньок. Надійно знищити зимуючих шкідників, обприскуванням кущів можна препаратом «Захват Ойл». Рекомендується ретельно змочувати гілки чагарнику, щоб засіб дістав комах, що ховаються в пошкоджених ділянках кори, різної фази розвитку.

Обробка від шкідників

Щоб ефективно протистояти ураженню плодового чагарнику шкідливими комахами, необхідно знати основні види «противника». Садівникам варто регулярно оглядати кущі ягідника, щоб не пропустити їх і вчасно виконати обробку смородини навесні від шкідників. Найбільших збитків завдають такі комахи:

  1. Гусениці склівки вигризають нутрощі пагонів, спускаючись до їхньої основи. Це сприяє в'яненню листя і відмирання пагонів. Рекомендується вирізати та знищити уражені гілки. Чагарник обприскують препаратами «Антиколорад Макс», «Жук OFF», «АТО Жук», «Гудвін», «Колібріс».
  2. Листова та галова попелиця вражає всі види смородини. Шкідник висмоктує клітинний сік із листя чагарнику. Внаслідок цього на верхній частині листя утворюються вишнево-червоні галли. Листя скручується і відмирає. Також ці шкідники можуть переносити вірусні захворювання. Для профілактики використовують розчин препарату "Захват Ойл". А ось чим обробити смородину навесні від колоній попелиці, вибирають із переліку інсектицидів "Антиколорад Макс", "Гудвін", "АТО Жук", "Колібріс". Препарати можна чергувати.
  3. Личинки чорносмородинного жовтого пильника вигризають отвори та об'їдають тканину листочків до головної жили. Для захисту від цих шкідників використовують перекопування ґрунту в міжряддях, а також обробку інсектицидами, такими як: "Антиколорад Макс", "Ато Жук", "Фас", "Колібріс".
  4. Ураження ягідника кліщем можна помітити по бруньках, що здулися, з яких не з’являється листя. Втрачений час для обробки смородини навесні від кліща обертається невиліковним захворюванням — махровість (безплідність). Якщо понад половина рослини вражені шкідником, кущ підлягає викорчовуванню та ліквідації.

Важко переоцінити важливість ранньовесняних профілактичних обробок чагарнику від шкідників, що зимують. Унаслідок цього значно зменшується ризик ураження рослини в літній період.

Обробка від хвороб

Спори грибків можуть зимувати в рослинних рештках та ґрунті під ягідними кущами. Тому важливо правильно вибрати препарати для обробки смородини навесні, які знешкоджують збудників хвороб до активації їх на бруньках, листках, ягодах рослин. Найбільшу небезпеку становлять такі ураження:

  1. При антракнозі спочатку на листі з'являються невеликі блискучі плями, які поступово зливаються, набуваючи бурого відтінку. Відсутність профілактичних заходів призводить до опадання листя, відмирання молодих стебел та різкого зменшення кількості врожаю.
  2. Борошниста роса проявляється білим нальотом усім частинах чагарника. Згодом наліт ущільнюється і стає коричневим, а пізніше взагалі чорним. Листя жовтіє і гофрується. Стебла припиняють рости, а ягоди залишаються маленькими та кислими. Для боротьби з ним виконують кілька обробок смородини навесні тавпродовж усього сезону фунгіцидами «Захисник», «Інферно», «Самшит».
  3. Іржа вражається тільки листя, на верхній частині якого з'являються хлоротичні плями, а на нижній – помаранчеві цятки досить швидко поширюються по всій листовій поверхні.
  4. Септоріоз проявляється на листі у вигляді круглих плям з темно-бурим обрамленням, а на ягодах – трохи вдавленими бурими плямами. На плодах симптоми проявляються перед дозріванням. Це захворювання викликає зниження врожайності культури у 1,5 рази, яке може не відновитися навіть на наступний рік.

Профілактична обробка кущів смородини навесні допомагає запобігти захворюванням грибкової природи.