Обрізка смородини: правила для червоної та чорної смородини

Як правильно обрізати смородину | Аптека садівника
Провідний експерт

Для всіх ягідних кущів обрізка – це обов’язкова процедура! Без неї кущі старіють, а ягоди дрібніють. І якщо молодий кущ дає грона розміром ледь не з виноград, то старі мають вигляд, як баба-яга із покрученою ковінькою, та і ягоди у них завбільшки за просо.

Як правильно обрізати смородину | Аптека садівника

Якось я спілкувався зі своїм колегою з Чернігівщини, який обожнював смородину й чисто по-чоловічому жартував: «Хоч я і не у всіх справах майстер, але ось на смородині знаюся, дай бог кожному!».

Він вирощував безліч кущів чорної смородини різних сортів, а урожай продавав. І одним з головних успіхів високого врожаю смородини вважав обрізку, примовляючи, що старість нікого не прикрашає, тому регулярно оновлював старі кущі на нові, і обрізав за таким же принципом гілки.

Зрозуміло, своєчасна обрізка дуже потрібна будь-якому кущу або фруктовому дереву. Обрізаючи старі гілки 5–6 років, ви позбавляєте рослини від зайвої витрати сил на них, стимулюючи утворення нових приростів.

Тож давайте разом розберемося, як правильно обрізати смородину. Зверніть увагу, що правила обрізки чорної та червоної смородини відрізняються.

Обрізка чорної смородини

Кращий час для обрізки – кінець зими – початок весни до розпускання бруньок, коли не розпочався сокорух. Однак за необхідності обрізку проводять пізно влітку і практично всю осінь.

Чим старше гілка, тим більше від неї відходить густих і коротких (до 10 см) пагонів. Її легко впізнати за корою: на старих пагонах вона темно-сіра, іноді майже чорна. Кількість бруньок на них та їхня величина зазвичай менше тих, які ростуть на молодих гілках. Молоді гілки пружні, прямі, як вудки, з новими пагонами, які щорічно відростають.

Вирізаючи старі гілки, насамперед видаляйте сухі, уражені хворобами, поламані гілки, а також гілки, які мають безліч розгалужень. Згаданий вище чернігівський колега обрізав таким чином усі нижні гілки – разом до 6 пагонів на рік.

Щодо мене, то на молодих кущах я не обрізаю нижні пагони під корінь, а залишаю половину довжини – щоб не лягали на землю під вагою ягід.

Формування куща

Буває, що кущ довго не обрізався взагалі. Тоді за формою він нагадує віник з гілками, які стирчать назовні, і всередині якого досить проблематично зібрати урожай.

Як тоді правильно обрізати чорну смородину?

Виріжте всі старі гілки та кілька молодих найслабших, без приросту. При цьому залиште 5–7 найсильніших гілок другого-третього року із великими бруньками.

Головне правило обрізки: зрізайте завжди над тією брунькою, яка «дивиться» назовні куща: з неї виросте нова гілочка. Загалом на здоровому кущі смородини я залишаю 15–20 гілок.

Найбільшу врожайність дають саме двох-трирічні пагони.

Якщо більшість молодих пагонів на ваших кущах слабкі, тонкі та короткі, слід сильно вкоротити старі потужні гілки. За рік молоді пагони зміцняться та можуть збільшитися до метра-півтора! А на місці старих пагонів  наступного року виростуть нові, сильні.

Якщо ж у цьому році я бачу, що молоді пагони ростуть активно і кущ не має вигляд занадто густого, тоді старі гілки не чіпаю.

Часто можна помітити, як від кореня горизонтально росте сильний однорічний пагін, який через свої розміри практично лежить на землі. Якщо його прикопати землею, він дасть корінці і сформує новий кущик. Це один із способів смородини розмножуватися відводками. Щоправда, тоді не варто чекати в наступному році великого врожаю – кущ кине всі сили на ріст нового кущика. Тому, якщо ви не плануєте вирощувати ще один кущик, сміливо обрізайте таку гілку на третину: наступного року вона пустить бічні гілочки з квітами.

Після обрізки проводять профілактичну обробку всіх ягідних кущів – про те, чим та як обробляти, можна прочитати тут.

Як обрізати смородину червону (порічку)

Урожайність червоної смородини, порічки, не знижується з роками так сильно, як у чорної. Тож її можна вирощувати на одному місці й 15, і 20 років, якщо правильно обрізати та доглядати.

Весняна обрізка червоної (жовтої та білої) смородини  здебільшого необхідна лише для того, щоб прорідити гілки. Якщо кущ порічки занадто розрісся, утворивши 15–20 гілок, у майбутньому врожаю ягід буде набагато менше.

Особливість порічки полягає в тому, що більшість грон виростають на дворічних та більш дорослих гілках. Кущ, вкритий червоними ягодами, має вигляд святкового феєрверку. Натомість чорна смородина росте гронами більш рівномірно по всій довжині гілки. Тож обрізати гілки порічки «на зовнішню бруньку» не можна, бо з них виростуть нові гілки вшир, що погано вплине на врожай у наступному році.

Таке часто буває у початкових садоводів, які думають, що обрізка смородини однакова для чорної та червоної.

Час обрізування порічок збігається з часом обрізки чорної смородини.

Зазвичай у березні я видаляю під корінь слабкі та старі, темні пагони, гілки середнього віку не чіпаю. Восени ж здебільшого проводжу санітарну обрізку, обрізуючи під корінь поламані, пошкоджені та всохлі за літо гілки.

Як правильно вирощувати смородину – червону та чорну – читайте тут.

Пам’ятайте, що своєчасна правильна обрізка чорної смородини й порічки – один із безперечних складників великого врожаю. Також уважно стежте за домашньою живністю, не давайте козам або гусям під'їдати кущі – вони нічим не погребують, але можуть здорово зашкодити молодим гілкам і квітковим брунькам. З любов'ю доглядаючи за своїми рослинами, ви зможете оцінити всі ваші старання під час збору багатого врожаю чудових смородинових ягід!

Супутні товари
Страж

Пакування

12.00 грн
Антихрущ

Пакування

16.00 грн
Гудвін

Пакування

203.00 грн
Захисник

Пакування

26.00 грн
Авангард NPK+M/E Плодово-ягідні

Пакування

8.50 грн
Антигусінь + Самшит

Пакування

15.00 грн
Колібріс + Страж

Пакування

28.00 грн
Антиколорад Макс

Пакування

33.00 грн
Також вам може бути цікаво:
Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Сорти абрикосів: обираємо південне чудо
Без жовто-помаранчевих солодких абрикосів важко уявити собі українське літо: вони без проблем ростуть у більшості регіонах. Користь цих фруктів важко переоцінити – чого вартий лише великий вміст калію та заліза!
Які ж дерева абрикосів посадити в саду? Як орієнтуватися в сортах? Які сорти абрикосів ранні, а які пізні? В цій статті я розповім про різні сорти абрикоса, щоб можна було обрати по одному з різних категорій і без проблем забезпечити собі ціле абрикосове літо!
Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Обрізка абрикоса двічі на рік: навіщо обрізати навесні та восени
Як правильно обрізати абрикос потрібно знати для того, щоб дерево залишалось здоровим та довгі роки рясно плодоносило. Тому весняна обрізка абрикоса так само важлива, як і осіння. А деколи необхідно вкоротити гілки й улітку. Дерево це росте майже у кожному садку, а от догляд за абрикосом часто неправильний. Всі з дитинства любили під’їдати на корі «мармелад» із застиглого соку. А от те, що такі «сльози» виснажують дерево, воно хворіє, про це господарі не замислюються. Важливо пам’ятати, що обрізати абрикос необхідно лише після початку сокоруху, а не до – це відрізняє його від всіх інших дерев. І так само осіння обрізка абрикоса проводиться до того, як листя остаточно обсиплеться.
Обрізати абрикос корисно для того, щоб регулювати урожай. Це одне з небагатьох дерев, яке намагається виростити до стану стиглості кожен плід. Тому часто після рясного цвітіння можна помітити безліч дрібних абрикосиків. Після обрізки плодів буде менше, але зате вони будуть набагато більше за розміром.
Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Моніліоз абрикоса
Грибкове ураження моніліозу абрикоса викликається збудником Monilia cinerea. Захворювання досить поширене в регіонах України, де навесні тривалий час тримається прохолодна погода з дощем. Першими уражаються квіти культури, на яких буріють пелюстки. Цвітіння дерева починається при температурі повітря від +10 °С, комфортною температурою для поширення хвороби вважається прохолодна дощова погода в період цвітіння культур. Спори переносяться з уражених частин та рослинних решток, в яких зберігалася грибниця.
Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Як підготувати плодові дерева до зими
Підготовка дерев до зими включає цілу низку заходів
Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Захист культур від попелиці
Ми розберемося які бувають види попелиці, а також розповімо про способи боротьби зі шкідником.

Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Як захистити врожай від шкідників
На шляху до здорового та багатого врожаю городникам та садівникам доводиться докладати чимало зусиль.
Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Зберігання фруктів: правила і секрети садівників

Умови зберігання фруктів чітко визначені у промислових сховищах, бо в домашніх умовах дотриматися їх непросто. Тим не менш, необхідно знати технологію зберігання фруктів та оптимальну температуру, за якої урожай зберігатиметься довше.

Нижче в статті я розповім, як правильно зберігати яблука, груші, айву, виноград, сливи.

Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Підживлення дерев навесні та восени: обираємо добрива
Підживлення плодових дерев актуально для саджанця трьох-чотирьох років. До цього часу запас поживних речовин, закладених при посадці дерева, вичерпується. І що ближче до початку плодоношення, то важливіше підживлення дерев. Нижче у статті я розповім, як правильно підживлювати дерева, коли це треба робити та які обрати добрива для плодових дерев.
Лікуємо хвороби абрикосових дерев | Аптека садівника
Все про крапельний полив саду: автоматичний полив дерев і газону
Автоматичний полив саду – унікальне за простотою та користю рішення для економії сил, часу та води. Крапельне зрошення рослин водою під корінь удвічі економить витрату води, до того ж регулярність зволоження –  запорука хорошого здоров’я рослин. Нижче в статті я розповім про переваги, які має крапельний полив для дерев та як його можна облаштувати.