Обрізка смородини: правила для червоної та чорної смородини

Як правильно обрізати смородину | Аптека садівника
Провідний експерт

Для всіх ягідних кущів обрізка – це обов’язкова процедура! Без неї кущі старіють, а ягоди дрібніють. І якщо молодий кущ дає грона розміром ледь не з виноград, то старі мають вигляд, як баба-яга із покрученою ковінькою, та і ягоди у них завбільшки за просо.

Як правильно обрізати смородину | Аптека садівника

Якось я спілкувався зі своїм колегою з Чернігівщини, який обожнював смородину й чисто по-чоловічому жартував: «Хоч я і не у всіх справах майстер, але ось на смородині знаюся, дай бог кожному!».

Він вирощував безліч кущів чорної смородини різних сортів, а урожай продавав. І одним з головних успіхів високого врожаю смородини вважав обрізку, примовляючи, що старість нікого не прикрашає, тому регулярно оновлював старі кущі на нові, і обрізав за таким же принципом гілки.

Зрозуміло, своєчасна обрізка дуже потрібна будь-якому кущу або фруктовому дереву. Обрізаючи старі гілки 5–6 років, ви позбавляєте рослини від зайвої витрати сил на них, стимулюючи утворення нових приростів.

Тож давайте разом розберемося, як правильно обрізати смородину. Зверніть увагу, що правила обрізки чорної та червоної смородини відрізняються.

Обрізка чорної смородини

Кращий час для обрізки – кінець зими – початок весни до розпускання бруньок, коли не розпочався сокорух. Однак за необхідності обрізку проводять пізно влітку і практично всю осінь.

Чим старше гілка, тим більше від неї відходить густих і коротких (до 10 см) пагонів. Її легко впізнати за корою: на старих пагонах вона темно-сіра, іноді майже чорна. Кількість бруньок на них та їхня величина зазвичай менше тих, які ростуть на молодих гілках. Молоді гілки пружні, прямі, як вудки, з новими пагонами, які щорічно відростають.

Вирізаючи старі гілки, насамперед видаляйте сухі, уражені хворобами, поламані гілки, а також гілки, які мають безліч розгалужень. Згаданий вище чернігівський колега обрізав таким чином усі нижні гілки – разом до 6 пагонів на рік.

Щодо мене, то на молодих кущах я не обрізаю нижні пагони під корінь, а залишаю половину довжини – щоб не лягали на землю під вагою ягід.

Формування куща

Буває, що кущ довго не обрізався взагалі. Тоді за формою він нагадує віник з гілками, які стирчать назовні, і всередині якого досить проблематично зібрати урожай.

Як тоді правильно обрізати чорну смородину?

Виріжте всі старі гілки та кілька молодих найслабших, без приросту. При цьому залиште 5–7 найсильніших гілок другого-третього року із великими бруньками.

Головне правило обрізки: зрізайте завжди над тією брунькою, яка «дивиться» назовні куща: з неї виросте нова гілочка. Загалом на здоровому кущі смородини я залишаю 15–20 гілок.

Найбільшу врожайність дають саме двох-трирічні пагони.

Якщо більшість молодих пагонів на ваших кущах слабкі, тонкі та короткі, слід сильно вкоротити старі потужні гілки. За рік молоді пагони зміцняться та можуть збільшитися до метра-півтора! А на місці старих пагонів  наступного року виростуть нові, сильні.

Якщо ж у цьому році я бачу, що молоді пагони ростуть активно і кущ не має вигляд занадто густого, тоді старі гілки не чіпаю.

Часто можна помітити, як від кореня горизонтально росте сильний однорічний пагін, який через свої розміри практично лежить на землі. Якщо його прикопати землею, він дасть корінці і сформує новий кущик. Це один із способів смородини розмножуватися відводками. Щоправда, тоді не варто чекати в наступному році великого врожаю – кущ кине всі сили на ріст нового кущика. Тому, якщо ви не плануєте вирощувати ще один кущик, сміливо обрізайте таку гілку на третину: наступного року вона пустить бічні гілочки з квітами.

Після обрізки проводять профілактичну обробку всіх ягідних кущів – про те, чим та як обробляти, можна прочитати тут.

Як обрізати смородину червону (порічку)

Урожайність червоної смородини, порічки, не знижується з роками так сильно, як у чорної. Тож її можна вирощувати на одному місці й 15, і 20 років, якщо правильно обрізати та доглядати.

Весняна обрізка червоної (жовтої та білої) смородини  здебільшого необхідна лише для того, щоб прорідити гілки. Якщо кущ порічки занадто розрісся, утворивши 15–20 гілок, у майбутньому врожаю ягід буде набагато менше.

Особливість порічки полягає в тому, що більшість грон виростають на дворічних та більш дорослих гілках. Кущ, вкритий червоними ягодами, має вигляд святкового феєрверку. Натомість чорна смородина росте гронами більш рівномірно по всій довжині гілки. Тож обрізати гілки порічки «на зовнішню бруньку» не можна, бо з них виростуть нові гілки вшир, що погано вплине на врожай у наступному році.

Таке часто буває у початкових садоводів, які думають, що обрізка смородини однакова для чорної та червоної.

Час обрізування порічок збігається з часом обрізки чорної смородини.

Зазвичай у березні я видаляю під корінь слабкі та старі, темні пагони, гілки середнього віку не чіпаю. Восени ж здебільшого проводжу санітарну обрізку, обрізуючи під корінь поламані, пошкоджені та всохлі за літо гілки.

Як правильно вирощувати смородину – червону та чорну – читайте тут.

Пам’ятайте, що своєчасна правильна обрізка чорної смородини й порічки – один із безперечних складників великого врожаю. Також уважно стежте за домашньою живністю, не давайте козам або гусям під'їдати кущі – вони нічим не погребують, але можуть здорово зашкодити молодим гілкам і квітковим брунькам. З любов'ю доглядаючи за своїми рослинами, ви зможете оцінити всі ваші старання під час збору багатого врожаю чудових смородинових ягід!

Також вам може бути цікаво:
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Все про хвороби розсади перцю і дорослих рослин

Вирощування перцю потребує певних знань для отримання щедрого урожаю й дуже важливо знати основні хвороби розсади перцю, щоб бути озброєними при їхній появі. Хвороби перцю, на жаль, не рідкість на наших городах, але вони зовсім не є вироком.

Найчастіше грядки уражують грибкові хвороби перців, розвитку яких цілком можна запобігти профілактикою. Сприятливі умови розвитку грибків: висока вологість, низька температура вночі, брак калію, погана вентиляція через загущеність посадок. Нижче спробуємо розібратись у симптомах і лікуванні хвороб.

Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Висадка перцю: як підготуватися городнику
Правильна висадка перцю у відкритий ґрунт передбачає дотримання певних правил. Теплолюбний перець має свої вподобання до ґрунту, освітлення, температури, поливу… Висадка розсади перцю у відкритий ґрунт без їх дотримання означатиме більш пізній розвиток й іноді втрати урожаю.
Посадка перцю на розсаду має бути прив’язана до термінів висаджування рослин на город чи теплицю. Тож давайте за порядком про те, як правильно посадити перець.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Шкідники перцю та як з ними боротися

Шкідники солодкого перцю часто полюбляють цю південну культуру. Попелиця на перці, павутинний кліщ, білокрилка, колорадський жук, гусені – лише невеликий перелік шкідників, яких можна побачити на цій культурі. Шкідники на перці завдають великі збитки урожаю, призводячи до засихання та загибелі рослин.

Нижче в статті спробуємо розібратись, з якими шкідниками доведеться стикнутись на грядках із перцем та які найбільш ефективні народні та професійні засоби боротьби з ними.

Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Вирощування розсади перцю вдома: правила посіву та догляду
Навесні прокидається не лише природа, а й азарт господарів до вирощування розсади! Багатьом хочеться посіяти насіння перців у домашніх умовах, щоб потім зібрати рекордний врожай солодких соковитих плодів на городі. Коли мене запитують, як сіяти розсаду перцю удома, я відповідаю – майже так само, як і томатів, не набагато складніше! Перець – помідорний родич, лише більш чутливий до інфекцій у ґрунті. Тому треба запастися знаннями про хвороби перцю, вчасно попереджати і лікувати свої рослини, аби за декілька місяців тішитись урожаєм і більше не боятися труднощів вирощування цієї культури.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Підготовка насіння перцю до висіву
Купувати гарний болгарський перець на базарі дорого, а ось виростити свій – саме задоволення. Тож зібравши гідний урожай перцю на своєму городі, як втриматися від спокуси вибрати з найгарніших перчин насіння для посіву наступного року? Тут є свої тонкощі, адже домашнє насіння вразливіше до хвороб і шкідників, ніж куповане.
Давайте разом розберемося, які є секрети у передпосівній підготовці перцю.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Перець болгарський: вирощування та догляд
Чому одне з найбільш поширених запитань до мене – як виростити болгарський перець у домашніх умовах і як правильно доглядати за ним на городі? Справа в тому, що той перець, який ми любимо їсти в салатах та консервувати в банки – великий, червоний, м’ясистий, солодкий і соковитий – на базарі коштує недешево. От і намагаються господарі переплюнути фермерів та отримати якісний врожай солодкого перцю в масштабі дрібних плантацій.
Тож розповідаю – виростити перець цілком посильна праця!
Нагадаю, як виростити розсаду солодкого перцю, я писав раніше тут.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Пікірування перцю: як виконати процедуру правильно
Перець на розсаду висівають у січні — лютому. Рослина має тривалий період вегетації, теплого сезону в наших широтах не вистачає для вирощування культури від посіву насіння до збирання врожаю у відкритому ґрунті. У квартирі проблематично виділити місце для посіву кількох десятків рослин в окремі стаканчики ємністю 200–300 мл кожен. Тому насіння висівають у компактні скриньки або по кілька штук у торф’яні горщики.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Система захисту перцю солодкого та баклажана
З цього відео ви дізнаєтеся, як захистити культурні рослини від шкідників, хвороб і бур'янів.