Перед тим, як посадити ягідні культури, варто знати, виткі ці рослини чи ні, адже це суттєво ускладнює догляд за ними. Також зверніть увагу на умови вирощування, які полюбляє кущ: тіньовитривалість або світлолюбність, вимоги до ґрунту та сусідства з іншими рослинами.

Нижче я наведу приклади кущів (рослин із кількома багаторічними стовбурами) – смородина, аґрус, калина; напівкущів – малина, ожина (рослини із багаторічними корінням, але дворічними стеблами). А також приклади ліан – виноград, актинідія, ківі, у яких багаторічне стебло витке й потребує додаткової опори.

Найпопулярніші кущі: види

Смородина – світлолюбна (але витримує невелику тінь) рослина, яка найкраще плодоносить на родючих суглинках із слаболужною реакцією. В інших умовах потребує рясного поливу. Це морозостійка культура.

Малина – світлолюбна (але може витримати невеличке затінення) та вологолюбна невибаглива рослина, яка найкраще росте на лужному та нейтральному ґрунті. Малина добре витримує морози.

Аґрус – кущі погано ростуть лише на сильно закислених, піщаних і заболочених ґрунтах. Це світлолюбна рослина із середньою морозостійкістю.

Виноград – багаторічна ліана, яка добре росте на різних ґрунтах, крім закислених і засолених. Рослина погано плодоносить в тіні. Виноград посухостійкий, деякі його сорти морозостійкі, інші потребують обов’язкового укриття лози на зиму.

Калина – невибаглива до світла рослина, яка найкраще росте на родючому легкому ґрунті з низькою кислотністю. Кущі вологолюбні, але не витримують застою води. Це морозостійка культура. 

Цікаві для вирощування види кущів в Україні

Садові господарства останніми роками роблять ставку на відносно нові для України види ягідних кущів. Нижче наведу кілька прикладів таких кущів.

Ожина – світлолюбна рослина, яка може рости в затінку. Потребує родючого ґрунту, адаптується до різної кислотності. Більшість сортів неморозостійкі й потребують укривання.

Лохина – світлолюбний і вологолюбний кущ, який потребує спеціального субстрату (кислий торфовий або піщаний ґрунт із кислотністю 3,5–5). Лохина морозостійка.

Жимолость – світлолюбні кущі, які доволі невибагливі до ґрунту, малоуразливі до хвороб і шкідників. Культура не витримує посухи й палючого сонця, проте не боїться 40-градусного морозу. Жимолость починає плодоносити зазвичай у кінці травня.

Кизил – світлолюбна рослина, яка невибаглива до ґрунту, але краще росте на слаболужному, морозостійка.

Як садити ягідні кущі

Обирати місце для посадки передусім слід з урахуванням потреби рослини у світлі. Наприклад, смородина може рости і непогано плодоносити з північного боку будівель, де світла не так багато, малина також любить незначний затінок. А от кількість та якість грон винограду напряму залежить від кількості сонячного проміння (в тіні формуються тільки вегетативні пагони, безплідні).

Готуючи місце посадки, враховуйте потрібну відстань для рослин чи відносно інших культур. Наприклад, малину садіть не ближче 30 см від іншого куща, смородину, порічку, аґрус, ожину, лохину – 1–1,5 м, калину, обліпиху – 2 м. Краще залишити більшу відстань і місце для провітрювання, ніж виростити непрохідні хащі, де з радістю оселяться хвороби і шкідники.

При посадці кущів у важкий глинистий ґрунт лунки слід копати на 10–20 см ширші, ніж у легкому піщаному. Так корінцям буде легше розростатися.

Намагайтеся не садити поруч кущі, які мають спільні хвороби – наприклад, смородину і аґрус. Також враховуйте, які культури ростуть поруч, щоб період збору врожаю однієї рослини не збігався із часом обробки від хвороб і шкідників сусідніх рослин. Буває, смородину та малину садять біля забору, а в сусіда з іншого боку росте картопля, яку треба часто обробляти від жуків. От і доведеться уважно оглядати й накривати свої кущі плівкою, щоб краплі препарату не потрапили на ягоди.

Також при посадці кущів поряд із деревами важливо визначити, скільки сонця нижча рослина отримуватиме протягом дня, інакше зі зменшенням світла зменшиться й врожай.

Закладаючи сад із ягідних кущів, важливо вивчити особливості вирощування різних видів і потрібні їм умови.