Знаєте, про що мене запитують у березні щороку? Чим обробити кущі навесні і чи можна обробити кущі сечовиною.
При цьому важливо не пропустити момент, адже весняна обробка ягідних кущів від шкідників водночас попереджає розвиток хвороб і підсилює імунітет рослин.

Мій батько любив повторювати: «День рік годує», а я додаю: весняний день.

Обробка кущів навесні починається, щойно температура повітря сягне 5 °С. За цієї температури препарати проникають у кору кущів, а в самих рослинах починається сокорух. Я раджу обприскувати сад якомога раніше, а не чекати, поки на гілочках з’являться листочки. Також важлива обробка кущів восени – це очищування саду від проблем, які з’явилися протягом літа.

Обробка кущів сечовиною

Сечовина (карбамід) – це азотне добриво, яке випускають у вигляді гранул. На відміну від аміачної селітри, карбамід не «пече» кору. Розчин сечовини добре засвоюється рослинами, одночасно виконуючи роль підживлення та захисту від хвороб і шкідників.

Проте обробка сечовиною затримує розвиток бруньок і цвіту на 7–10 днів, що водночас захищає кущі від весняних заморозків. Сечовиною добре обробляти смородину, малину, аґрус та виноград. Якщо обприскувати їх на стадії набубнявіння бруньок, розчин може загальмувати настання деяких грибкових хвороб, наприклад, моніліозу, парші, пурпурової плямистості.

Рекомендують розвести 500–700 г карбаміду (сечовини) на 10 л води. Цього розчину вистачить на 1 сотку. А щоб підвищити ефективність обробки, можна додати у відро ще й 50 г мідного купоросу. Раджу обробити другий раз в період «рожевого бутону» та після того, як цвіт опаде.

Обробка бордоською рідиною

Бордоська рідина – це мідьвмісний розчин, один із найпопулярніших засобів боротьби з грибковими хворобами в саду. Здебільшого застосовують 1% розчин, однак першу обробку по закритих бруньках раджу проводити 3% бордоською сумішшю.

Детальніше про бордоську рідину читайте тут

Бордоська рідина ефективна проти багатьох грибкових хвороб: різних гнилей, парші, плямистості, мілдью. Цей засіб найбільш популярний у садівників, бо ним можна кропити протягом усього сезону, роблячи перерву (2–3 тижні) лише в період дозрівання урожаю. Тож краще раз на 2 тижні обприскувати кущі 1% блакитним розчином, ніж вивчати різнокольорові плями від хвороб на листі та корі кущів.

Обприскування розчином попелу

Обробка кущів від шкідників та хвороб народними засобами включає і обприскування розчином попелу. Обробка настоєм попелу після цвітіння допомагає позбутися борошнистої роси. Для цього 2,5 л попелу розмішайте у 10 л води і проваріть близько години. Коли вистигне, обприскайте гілки отриманим розчином у прохолодну погоду.

Обприскувати також варто після цвітіння по зав’язі та молодому листю. Цей природній засіб не знищує комах, але плівка на листі захищає його від поїдання.

Обробка комплексними препаратами

Між тим, існують препарати комплексної дії проти багатьох хвороб і шкідників, які краще застосовувати у бакових сумішах. Їхня перевага –надійність та ефективність, а також те, що препарати одночасно знищують спори багатьох видів грибків, тож вам не потрібно розбиратися, чим саме захворіли ваші кущі.

Препарати підходять як для ягідних, так і для декоративних кущів та дерев.

Я оброблюю кущі за такою схемою.

Ранньої весни до розпукування бруньок обробляю препаратами Захват Ойл (150–200 мл) + Гарт(30 г) на 10 л води. Така обробка ефективна проти зимуючих шкідників та хвороб, які «сплять» під корою.
Вдруге через 2 тижні використовую суміш препаратів АТО Жук, 1,5 мл + Страж, 6 мл на 5–8 л води. Або препарати Фас, 1,5 мл + Захисник, 12–14 мл на 5–8 л води.АТО Жук та Фас вбережуть від трипсів, блішок, попелиці, плодожерки та інших шкідників, а Страж та Захисник – від моніліозу, парші, оїдіуму, борошнистої роси, кокомікозу, сірої гнилі та інших хвороб. Страж застосовую на початкових етапах, оскільки він ефективно діє уже за температури +5 °С.
Через 3 тижні після збору урожаю повторюю обробку Гартом і Захват Ойл.

Загалом кущі слід обробляти 5–6 разів за сезон, найбільше уваги приділяючи цй роботі навесні. Чим більше ймовірна загроза, тим частіше треба обприскувати.

Обробка кущів восени

Осіння обробка кущів потрібна для знищення хвороб, які оселились в ягіднику протягом літа. Перед цим варто видалити усі гілки та стебла з ознаками хвороб, прибрати опале листя і спалити. Під час осінньої обробки вибирають один із засобів, яким обприскували навесні. Один із найкращих народних засобів – сечовина. Карбамід швидко розкладається на повітрі, але встигає понищити деяких шкідників, які готуються до зимівлі, та вплинути на грибкові спори.

Оскільки восени азот активізує сокорух, через що рослини можуть почати рости й з настанням холодів вимерзнути, обробку карбамідом проводять не пізніше жовтня, принаймні за місяць до морозів.

Інший варіант – обприскати 3% бордоською рідиною, щоб понищити грибок. Найбільше такої обробки потребує виноград та малина.

Якщо вас цікавить ця тема, раджу почитати ще про обробку плодових дерев.

Про хвороби і шкідники на кущах відомо кожному садівнику. Але повірте, використовуючи якісні засоби для обробки та дотримуючись правил догляду, можна цілком забути, як виглядають хворі рослини. Так, про гниль плодів я не згадую багато років, а різні плями на листі дуже швидко «стираю» грамотними обробками. Намагайтесь ставитись до кущиків, як до діток, і вчасно робіть їм «щеплення» для профілактики хвороб. І тоді великі врожаї не змусять себе довго чекати!