Перевагу насадженням малини навесні віддають у північних та центральних регіонах України, де зимовий період характеризується безсніжною погодою з частими відлигами. Коренева система малини знаходиться у верхньому шарі ґрунту (до 45 см). З висаджених під зиму саджанців 30% не переживають холодної пори року.

Необхідно встигнути посадити малину навесні до набухання-розпускання бруньок на чагарнику. Посадкові лунки краще готувати з осені. Між підготовкою ґрунту та початком заходу має пройти не менше 3 тижнів, щоби земля встигла осісти. Весняний період найбільше підходить для посадки малинових кущів на ґрунті важкого складу. Якщо ґрунт із низькою родючістю, ямку роблять глибшою, додаючи перепрілий гній, компост. Вчасно висаджена рослина плодоносить на рік посадки. Інакше врожай очікується наступного року.

Чимало дачників цікавляться: чи можна садити малину навесні, чи залежить термін висадження від конкретного сорту. Агрономи-експерти ТМ «Аптека Садівника» з радістю діляться секретами весняної посадки малинових рослин, необхідним доглядом за культурою, захистом насаджень від шкідників, хвороб, бур’янів, несприятливих примх погоди.

Коли найкраще садити малину навесні 

Термінипосадки малини навесні залежать від кліматичного поясу розташування дачної ділянки. На півночі країни захід проводять із настанням теплої погоди. Орієнтовні терміни: кінець березня — середина травня. Коли температура ґрунту підіймається вище нуля градусів за Цельсієм, рослина йде в зріст. Якщо вже утворилися листочки, чагарник приживається гірше: недорозвинене коріння не може забезпечити поживними речовинами молоді пагони. Рекомендується коротко обрізати гілки до бруньок, що не розпустилися (20–25 см). Земля під кущем має бути постійно вологою, прикореневе коло мульчують торфом. Бажано садити малину навесні слабо морозостійких сортів ремонтантних видів. Варто вибирати саджанці з добре розвиненим корінням (довжина 10–15 см). Оптимально наявність 1–3 гілок завтовшки 0,5 см. При насадженні коренева шийка розташовується на рівні поверхні ґрунту. Надмірне заглиблення провокує відставання куща в зростанні та розвитку.На шийці, що стирчить над поверхнею, можуть засохнути підземні бруньки.

Вибираємо місце для посадки малини та готуємо ґрунт

Від правильного вибору місця для посадки малини навесні часом залежить не тільки врожайність та здоров’я куща, а й смак, аромат ягоди. Малина не любить пагорбів та западин. На височини корінням не вистачає вологи, а в низині її дуже багато. Найкраще розташування грядки — рівна сонячна ділянка, захищена від холодного вітру, з ґрунтовими водами не вище 1 метра від поверхні. Спрямованість бажано витримувати північ-південь, щоби рослина освітлювалася сонцем по максимуму. На одному місці чагарник росте приблизно 10 років.

Сусіди малини

Бажано висаджувати малинник неподалік кущів червоної бузини (відлякує шкідників), ялівцю, барбарису,насаджень троянд. Вишня, смородина, аґрус, обліпиха мають пригнічуючий вплив на рослину.

Щоби захистити насадження від мимовільного поширення, по периметру вкопують листи шиферу на глибину 20–30 см. Природною перешкодою виступає смуга (50 см) щавлю або обсадження навколо кількома рядами кущової квасолі.

Попередники малини

При виборі місця підпосадку малини навесні рекомендується враховувати, що старий малинник небезпечний шкідниками та спорами грибків, що залишилися в ґрунті, а личинки малиново-суничного довгоносика залишаються на плантаціях після викорчовування суниці, полуниці. Найкращими попередниками вважаються овочеві культури.

Відстань між лунками

При рядковому методінасаджень відстань між рослинами витримується 40–50 см, міжряддя становить 1,8–2 метри. Так зручніше доглядати за чагарником, збирати врожай. У траншеях кущі розміщують через 40-50 см. Між окремими рослинами рекомендується залишити відстань 1-1,2 метра в ряду (середній кущ складається з 9-12 стебел), міжряддя — 1,8 метра.

Підготовка ґрунту

З осені рекомендується підготувати майданчик під весняну посадку малини, знищивши бур’ян. Використовуються гербіциди суцільної дії «Галант», «Антибур’ян», «Гліфовіт Екстра», якими можна знешкодити не лише траву та коріння, а й насіння бур’янів. Восени або за 2–3 тижні вносяться органічні добрива.

Правильна посадка малини

Кожен садівник самостійно вибирає, як садити малину навесні. Якщо саджанців багато, застосовують стрічковий спосіб. Не рекомендується садити поруч високорослі та низькі сорти — у боротьбі за світло та тепло сильна культура гнітить слабшу. Також окремо садять кущі з різним забарвленням ягід. Уздовж рядів рекомендується вкопати опорні стовпчики для шпалер. Для підв’язки малинових пагонів від зламання вітром або під вагою врожаю, на встановлені коли натягують по три ряди міцного дроту.

Рівчаковий спосіб

При посадці малини навесні часто використовують рів, який замінює низку лунок. Цей захід вимагає певних зусиль, які окупаються шляхом простоти догляду малинових кущів. Викопують рівзавширшки 60 см,завглибшки 40 см. Для зручності родючий шар землі викладають з одного боку канави, неродючий — з іншого. На дно укладають перегній або компост шаром 10–15 см. Коріння саджанців попередньо замочують у глиняній бовтанці (1,5 частини глини, 1,6 частини перегною, 2 частини води) з додаванням протруйника «Антихрущ». Під кожен кущик підсипають по склянці деревної золи. Після ущільнення ґрунту організують полив рослин. Оптимальний об’єм води — 5 літрів під кожен кущ.

Ямковий (кущовий) спосіб

При правильній посадці малини навесні рослини можна висаджувати в індивідуально підготовлені ямки, глибина яких приблизно 40 см, а ширина 40–60 см. Розмір лунки залежить від структури та родючості ґрунту. Декоративно виглядають малинові кущі (5–6 штук), висаджені навколо опорного стовпа. З вершини опори протягнуті напрямні шнури, що є своєрідною підтримкою пагонів.

Посадка ремонтантної малини навесні — особливості

Щоби при посадці малини навесні саджанець добре прижився, необхідно дотримуватися низки умов:

● варто замочити коріння на 3–4 години в розчині мікродобрива «Авангард NPK+M/E Плодово-ягідні»;

● для повноцінного зростання та розвитку найбільш підходить родючий ґрунт нейтральної кислотності;

● малина погано росте на болотистих ґрунтах із застоєм води;

● ділянку вибирають на відкритому сонці або півтіні;

● прикореневе коло бажано замульчувати тирсою, соломою для кращого збереження вологи в ґрунті.

Набухання бруньок та поява молодих листочків — ознака, що рослина прижилася.

Садимо малину навесні в рів із відривом 50 см друг від друга. При дворядній посадці зберігаємо відстань між кущами в 70 см, міжряддя — 150 см. Щоби зібрати врожай приблизно 20 кг смачних ягід, достатньо посадити 8–10 кущів малини, яким можна організувати правильний догляд та своєчасний полив.