Боротьба зі шкідниками малини – один із важливих етапів вирощування цієї культури. Шкідники малини здатні не лише зіпсувати цьогорічний урожай, а й поставити під сумнів ягоди наступного року. Здебільшого боротьба зі шкідниками малини обов’язкова, бо заражені стебла без обробки загинуть.
Нижче в статті я розповім, які шкідники часто оселяються в малинниках і як з ними краще боротися.

Боротьба зі шкідниками малини

Малиновий жук – найпоширеніший шкідник. Мало того, що навесні ці дрібні сірі комахи (близько 4 мм) спершу виїдають найніжніші частини квіток інших рослин у саду, так потім їхні личинки активно поїдають ягоди малини! У серпні личинки ховаються в землю, тому дієвим буде осіннє перекопування міжрядь. Перед цвітінням накрийте кущі агроволокном – це також ефективна боротьба зі шкідниками малини, які в цьому разі не доберуться до рослини й не відкладуть яйця. З початку цвітіння зніміть накриття, щоб бджоли запилили кущі. Також рано вранці можна струшувати кущі й збирати жуків на розстелене рядно.

Довгоносик на малині (малиново-суничний довгоносик-квіткогриз) – цей сірувато-білий шкідник завбільшки до 3 см навесні також цікавиться бутонами малини і відкладає у них яйця. Личинки спершу виїдають цвіт, потім переключаються на листочки. Якщо на городі росте й полуниця, то шкідник спершу активізується там. Самиця може пошкодити до півсотні бутонів, перегризаючи квітконіжку після відкладання яєць. Бутон опадає, але всередині розвивається личинка. На малині довгоносики активні в червні. Через 3 тижні після вилуплювання шкідники харчуються ягодами та листочками. У роки з великою кількістю довгоносиків можна втратити до 80% бутонів, а отже й стільки ж потенційного урожаю. Восени необхідно ретельно перекопувати землю навколо кущів, щоб знищити лялечки довгоносиків. Ця боротьба зі шкідниками малини заодно захистить і полуницю.

Павутинний кліщ на малині – дуже дрібні шкідники, які оселяються з нижньої частини листочків і висмоктують сік. На листі й стеблі вони залишають павутинку. Що сухіше і спекотніше літо, то більший ризик виникнення цих шкідників. Також кліщ любить загущені посадки. Пошкоджене листя жовтіє, скручується й опадає. Через павутинного кліща може пропасти половина урожаю, а взимку ослаблені пагони вимерзнуть. Активність шкідників можна зменшити дощуванням малини увечері. Для профілактики від кліщу навесні до розпускання бутонів кущі обприскують 7% розчином сечовини (карбаміду).

Склівка на малині – чорно-сині метелики з прозорими крилами та жовтими смужками на тілі починають масовий літ у липні-серпні. Склівки відкладають яйця біля основи стебла у ґрунт, до осені з’являються біленькі гусені, які пробуравлюють рослини й облаштовуються всередині на зимівлю (визначити появу шкідника можна за потовщенням на стеблі). Навесні гусениця мандрує серцевиною стебла, потім лялькується і під кінець цвітіння з’являються молоді метелики. Якщо зрізати стебло малини, яке погано плодоносить і починає всихати, можна побачити ходи на зрізі – це робота склівки. Тому всі стебла, які відплодоносили, слід зрізати відразу, не залишаючи на наступний рік.

Малинова стеблова галиця – це дрібні комарики, які відкладають яйця під кору на малині. У місці розвитку личинок утворюються здуття – гали. Стеблова галиця може знищити більшу частину малинника, тому заражені пагони слід одразу зрізати, а здорові пагони обприскати для профілактики.

Обробка малини від шкідників

Весняна боротьба зі шкідниками малини має починатися перед цвітінням, на початку утворення бутонів. Один зі способів позбутися комах – обприскати добовим настоєм попелу (200 г на 10 л води).

Від довгоносиків допомагає настій часнику (0, 5 кг на 3 л води витримати в темному місці 4–5 днів). Потім півсклянки часникового концентрату влийте у 10 л води з милом й обробіть тричі через день.

Від інших шкідників квіток малини спробуйте настій пижма. Це гірка трава (продається в аптеці), яка відлякує комах і не дає їм насолодитись соковитим листям малини. 1 кг свіжих рослин або 500 г сухих залийте 4–5 л води та витримайте добу. Потім проваріть настій 20 хв і розведіть водою до 10 л. Кропіть через день у вечірній час 3–4 рази.

Настоями можна впоратись, якщо у вас невеликі посадки малини або шкідники тільки почали свою бурхливу діяльність. Але що робити, якщо площа малинника чимала, а комахи вже сильно уразили рослини? Тоді я раджу обробити препаратами від ТМ Аптека Садівника. Боротьбу зі шкідниками малини важливо проводити в такі фази розвитку малини: в період розпукування бруньок, формування бутонів, перед цвітінням та під час формування ягід. Останній раз – після збору урожаю пізно восени.

У фазу формування бутонів обробіть свої кущики комбінацією Антигусінь 4 мл + Самшит 3 мл на 5–8 л води. Також можна покропити препаратом Антикліщ Про 8–9 мл на 5–8 л води (на сотку). Перед цвітінням обробіть сумішшю Антиколорад Макс 2 мл + Страж 6 мл на 5–8 л води з розрахунку на 1 сотку.

Після збору ягід подбайте про захист від ґрунтових шкідників – личинок хруща та дротяника. Пролийте ґрунт навколо малини розчином препарату Антихрущ (10 мл на 5 л води на 20 кв. м). Як застосовувати цей препарат – дивіться на відео.

Пізньої осені після видалення хворих і сухих пагонів профілактично обробіть малину препаратами Захват Ойл 1,5–2% розчин + Гарт 30 г на 10 л води.

Боротьба зі шкідниками малини нескладна, проте потребує послідовності й регулярності. Кожен день оглядайте кущики малини, звертайте увагу на комах і підтримуйте свій сад здоровим без шкідників. Смачних вам урожаїв!