Найчастіше саме шкідники відбивають усю охоту вирощувати в саду калину, і передусім це чорна попелиця на калині. Вже декілька моїх знайомих махнули рукою на задум мати біля хати цю красиву рослину, яка до того ж є національним символом. Бо крім корисних ягід, кущі калини додають господарю мороки із попелицею та іншими шкідниками.
Без своєчасної обробки калини не обійтись, інакше калина погано цвіте, а значить і врожай тільки зменшуватиметься. Втім, обробка допоможе належним чином подбати про здоров’я кущів, адже нічого надскладного в боротьбі зі шкідниками калини немає.

Як боротися з попелицею на калині

Як і в більшості культур, у калини є свій вид попелиці, який паразитує на ній. Це чорна калинова попелиця, що обліплює молоді пагони із листям та суцвіттями, які щойно почали розпускатися. Молода зелень втрачає соки та перестає розвиватися, плоди не утворюються. При невеликому зараженні попелиці допоможе обробка кущів калини народними засобами. Щойно почне розпускатися листя, покропіть гілки міцним настоєм попелу – трилітрову банку попелу залийте 5–6 л окропу і настоюйте одну-дві доби, помішуючи час від часу. Бажано додати до розчину прилипач перед обприскуванням. Також ефективно обприскування настоєм тютюну (500 г листя залийте 5 л окропу і настоюйте добу), до якого додають для посилення ефекту 1 чайну ложку порошку червоного перцю та мило. Народними засобами обприскують принаймні два рази – до та після цвітіння.

Якщо ви помітили на калині сонечка, це хороший знак, адже вони є головними винищувачами попелиці в саду. Але за цими поцяткованими жучками пильно стежать мурахи, захищаючи свої стада попелиці від посягань сонечок. Тому вчасно подбайте про знищення мурах, застосовуючи принади Антимураха.

 

Калиновий листоїд

Маленький коричневий жучок (0,5 см) дуже любить калинове листя. Він ласує ним настільки активно, що згодом від нього не залишається нічого, окрім прожилок. Вже в червні жучки лялькуються в землі біля куща. І хоч ягоди вони не пошкоджують, але наступного року ослаблена рослина слабо цвістиме, менше зав’яже плодів. Щоб зменшити кількість цих шкідників, слід регулярно просапувати землю навколо калини. Також допоможе обприскування настоєм попелу й тютюну. Обробку проводять до та після цвітіння.

Оленка волохата

Знайомий садівникам пухнастий жук оленка волохата не минає й калину. Ця гроза плодових дерев виїдає цвіт, знищуючи майбутній урожай у великих масштабах. Інколи оленки поїдають і молоді листочки. Як і більшість зимуючих у землі шкідників, жуки вилітають на поверхню, коли прийде тепла погода, приблизно під час цвітіння кульбаби. Харчуються й розмножуються жуки зазвичай до середини червня. Щоб вивести оленку волохату, вдаються до хитрощів. Наприклад, жук не любить вологого листя, тому відлякати його може дощування. І ще чомусь оленка волохата має слабкість до синього кольору, чим також можна скористатися, поставивши біля калини сині тазики чи відра з невеликою кількістю води. Жуки сповзуться в тазики, де їх можна буде зібрати. Також час від часу з калини струшують шкідників, попередньо розстеливши під нею покривало.

Чим обробити калину

Боротися зі шкідниками народними засобами не всім підходить, бо іноді доводиться довго чекати результатів, а за несприятливих умов можна і зовсім їх не дочекатися. Щоб обробка була ефективною, рекомендую обприскати кущ препаратами проти широкого спектра шкідників. Обробку проводять до та після цвітіння препаратом Антиколорад Макс 1,5 мл або АТО Жук 1,5 мл на 5 л води. 

Щоб виростити красивий і здоровий кущ калини і потім ласувати її корисними ягодами, перетирати їх на зиму з цукром і робити настоянку калинівку, важливо дотримуватись агротехніки вирощування й регулярно дбати про рослини. І обприскування в цій справи не виняток, до того ж, вітчизняні препарати завжди стануть у пригоді тим, хто відповідально ставиться до всіх своїх культур.