Аґрус люблять усі діти. Це дуже солодкий і корисний брат смородини, плоди якого схожі на льодяники і карамельки. Для того, щоб отримати хороший урожай цих ягід, кущ аґрусу потрібно правильно обрізати. Тим більше, якщо хочеться зварити аґрусового варення. А без врожаю що звариш?
Тож розповім, як правильно обрізати аґрус і коли це робити: навесні чи восени.

Обрізка аґрусу навесні

Однією з проблем при формуванні куща аґрусу є його природна схильність «розвалюватись». Тобто не зачеплені рукою господаря гілки просто лягають на землю. У такому випадку під кущем важко обсапати бур’яни чи внести добриво. Та й шкідники так вільніше почуваються.

Аби кущ не лягав на ґрунт, його слід обрізувати та формувати потрібну форму, починаючи з весняної посадки. Роблять це до розпускання бруньок.

Найчастіше молодому кущу надають форму кубка чи чаші з вирізаною серцевиною, щоб усі пагони тягнулись вгору, але посередині куща було пусто. Для цього на придбаному навесні саджанці мають бути 3–4 гілки. Центральний пагін має бути зрізаний ще в розпліднику.

Торішні гілки укорочуємо вдвічі, орієнтуючись при цьому на верхівкову бруньку: вона повинна «дивитися» вгору або всередину куща, а не назовні, як у смородини. Тоді молоді гілочки приростатимуть вертикально. Місця зрізів у товстих гілок оброблюють садовим варом.

Формування куща продовжують наступної весни – на другий рік вибирають 8 найкраще розташованих молодих гілок і вкорочують їх на половину. Інші, які ростуть убік, зрізують, залишаючи пеньки 4–5 см.

Після цього за літо ще наростуть «боковушки» – влітку вкоротіть їх на 8–10 см. Наступної весни їх вкорочують до 5 см. Щороку обрізають на половину торішні вертикальні прирости.

Обрізка аґрусу восени

Поки кущ молодий, урожай ягід на ньому щороку збільшується. Але у віці 8–10 років аґрус виходить на пенсію, і настає час видаляти старі гілки та надто слабкий прикореневий приріст.

Визначити, що гілка стара, можна за кольором. Що світліша кора, то молодший пагін. Якщо кора майже чорна, гілка стара. Якщо кущу більше 10 років, а його правильно раніше не обрізали – не біда. Можна омолодити старий кущ, якщо вирізати з нього третину найтемніших гілок. Найсвітліші вкоротіть наполовину, а середні – на 8–10 см.

Досвідчені садівники не залишають надто грубих гілок та тих, які переплітаються. Кущ треба сформувати таким чином, щоб гілки легко було розвести руками і зібрати ягоди.

Обрізка аґрусу для формування штамбу та для шпалери

Існують сорти аґрусу, виведені для формування штамба: це спосіб формування куща, за якого він стає подібним до маленького деревця зі стовбуром, від якого відходять гілки. Для формування штамба залишають центральний пагін, а решту гілок обрізають на зовнішню бруньку. При цьому нижні прирости повністю видаляють.

За такої обрізки кущ аґрусу вже на 3–4 рік нагадує компактне дерево з округлою кроною. Періодично гілки всередині крони також контролюють, прибираючи зайві або ті, які заважають дотягнутися до ягід.

Аґрус можна вирощувати на шпалері, тобто коли його підв’язують до горизонтальних планок, як лозу винограду. Для цього залишають без обрізки 4–5 найсильніших верхніх молодих пагонів, починаючи з другого року вирощування. Решту гілок, які розміщені ближче до землі, зрізують. Обрані гілки для шпалери не обрізують за центральною лінією – вони продовжують рости в довжину. В наступні роки на них лише вкорочують бічні прирости. Такий кущ аґрусу з 4–5 гілками-лозами, прив’язаними на шпалери, плодоносить до 7–8 років. Потім він старіє, проте його можна оновити, зрізавши старі гілки й обравши інші молоді пагони як центральні. Аґрус на шпалері, так само, як і штамбовий, пускатиме поросль біля кореня – її обов’язково прибирають.

Зазвичай формують кущ аґрусу ранньою весною, тоді як санітарну обрізку – видалення старих гілок – роблять після закінчення періоду вегетації: восени, коли почне опадати листя.

Якщо вам цікава тема обрізки інших ягідних культур, то прочитати про обрізку смородини можна тут, а про обрізку малини тут.

Бажаємо насолоджуватися смачними ягідками аґрусу та правильно обрізати кущі у вашому саді!