Аґрус – колючий кущ із гарними зеленими або червонуватими напівпрозорими ягодами. Якщо серед літа ягоди раптово покривається білим пухом, який згодом стає коричневим, це вірна ознака хвороби борошниста роса аґрусу (сферотека). Такий же щільний наліт з’являється і на листках.

Нижче у статті я розповім, як захистити аґрус від борошнистої роси та не допустити появу симптомів хвороби наступного року.

Борошниста роса аґрусу: як боротися

Борошниста роса на аґрусі – грибкова хвороба, яка активізується у вологу погоду, чому сприяє загущення кущів, погана освітленість й бур’яни. Як уже було зазначено вище, листочки від хвороби вкриваються білим густим пухом, потім скручуються й засихають. Така сама доля може спіткати і молоді пагони. На ягодах наліт буде спершу малопомітним, жовтуватим, який із часом потемнішає до сірого чи коричневого. Від нальоту ягоди перестають рости, засихають і опадають. За два-три роки уражений борошнистою росою кущ може загинути.

Як позбутися борошнистої роси аґрусу? Не пропустіть профілактичну ранньовесняну обробку окропом. Пролийте кожен кущ відром гарячої (90 °С) води, ретельно обприскуючи кожну гілочку. Щоб гаряча вода не обпекла корені, застеліть землю брезентом чи руберойдом. А от грибкам на гілках аґрусу або смородини буде несолодко: спори грибів загинуть, а разом із ними яйця кліщів і попелиць. Як приємний бонус до всього іншого кущ прокинеться і піде в ріст.

Друга обробка ранньою весною проводиться залізним або мідним купоросом, зазвичай до розпускання бруньок. Залізний купорос зробіть 1% (100 г на 10 л води), а мідний краще застосовувати у складі бордоської рідини (100 г мідного купоросу + 100–150 г негашеного вапна на 10 л води).

Як приготувати бордоську рідину, можна прочитати у статті тут.

Проводячи обприскування купоросом, обробіть і землю навколо куща, щоб уберегти рослинку від спор у землі.

Як захистити аґрус від борошнистої роси народними засобами? Є чимало рецептів, деякими з них я поділюсь нижче. Єдине, пам’ятайте, що обробляти рослини доведеться часто. Втім, порятунок кущів того вартий.

 - 2 кг деревного попелу розчиніть в 10 л окропу, витримайте добу, періодично помішуючи. Процідіть та обприскуйте кущі аґрусу тричі через день.

 - Перед цвітінням (за температури 18 °С), після цвітіння та через два тижні обприскайте аґрус 1% розчином колоїдної сірки.

- До та після цвітіння обробіть кущі кальцинованою содою (50 г на 10 л води).

 - У цей період обприскують аґрус харчовою содою, яка змінить сприятливе для грибків кисле середовище на лужне (30 г соди на 10 л води і трохи мила для кращого прилипання).

 - Добрий результат для профілактики борошнистої роси дає молочна сироватка (1 л на 10 л води), якщо обробляти кущі тричі протягом 10 днів.

 - Настій цибулиння (як на крашанки) допоможе захистити кущі від борошнистої роси аґрусу за дві обробки навесні.

Якщо я бачу, що мої кущі аґрусу сильно заражені, я віддаю перевагу професійним засобам від борошнистої роси на аґрусі, щоб захист був ефективніше.

Перелік препаратів, які я застосовую від борошнистої роси:

  1. У період розпускання бруньок – препарат Захисник (12–14 мл на 8–10 л води на 1 сотку).
  2. В кінці цвітіння – Авангард Стимул (10–15 мл на 5–8 л води на 1 сотку).
  3. У період формування ягід – Самшит (3 мл на 5–8 л води на 1 сотку).
  4. Після збору ягід – Фундазим (10 г на 8–10 л на 1 сотку).

Моя родина дуже полюбляє аґрусове варення, тому я доглядаю за кущами аґрусу з подвійною турботою. Завдяки вчасному огляду рослин та обробці я майже забула, як виглядає борошниста роса, і вам того ж бажаю!