Вічнозелена рослина характеризується досить повільним зростанням. За рік приріст гілок становить 5–15 см, проте він залежить від кліматичної зони та умов зростання чагарнику. Формуючу обрізку самшиту рекомендується робити на третій рік після посадки саджанця в саду. Виняток — бордюрні міні-сорти, які можна обрізати в рік посадки. Це бажано проводити в теплу похмуру погоду ввечері. Відповідний інструмент для обрізки листя та пагонів, що не здерев'яніли — механічні ножиці. Тонкі торішні гілки добре зрізати секатором, скелетні гілки обрізають кущорізом.

Активне зростання чагарнику відзначається з квітня по вересень — цей період найбільш сприятливий для стрижки самшиту. Після кожної операції рослина потребує рясного поливу та підживлення, щоб забезпечити необхідне харчування листям. Агрономи торгової марки «Аптека Садівника» рекомендують обприскувати культуру позакореневим способом препаратами «Авангард Гроу Аміно» і «Авангард Стимул», сприяючи відростанню зелені крони й подолання стресу після обрізки. За вегетаційний період допускається 3–4 обробки культури мікродобривами.

Обрізка самшиту навесні

Практично всі сорти та види культури піддаються обрізанню та стрижці, приймаючи з часом форму різних фігур. З високорослих рослин часто формують живопліт. Низькорослий самшит використовують у якості бордюрного огородження клумб. Чагарник заввишки 25–30 см накривають металевою сіткою заданої форми, обрізаючи всі виступаючі над шаблоном паростки.

Оптимальний термін для обрізки самшиту навесні настає у квітні-травні, коли мине загроза повторних заморозків і встановлюється стабільно тепла погода. З огляду на отруйність листя всі роботи проводяться в рукавичках. Краще використовувати гострі ножиці з укороченими лезами. Процедуру починають зверху куща, поступово опускаючись вниз. Видаляють молоді гілочки, орієнтуючись по світло-зеленому кольору приросту. Якщо рослина втратила форму, підрізають старі гілки.

Стрижку самшиту навесні необхідно проводити знезараженим інструментом. Для дезінфекції використовують спиртові рідини, розчин марганцю, йод. Регулярна операція стимулює зростання молодих гілочок, робить кущ пухнастим і щільним. Щоб уникнути оголення внутрішніх гілок, необхідно вирізати пагони, спрямовані всередину куща. Молоді рослини варто формувати з невеликим звуженням від основи до верхньої частини.

Фігурна стрижка самшиту

Мистецтво прикраси саду оригінальними композиціями підвладне навіть початківцям садівникам. Для фігурної стрижки самшиту застосовуються різні шаблони із сітки або металевих направляючих. Пристосування бувають стаціонарні й пересувні. У першому випадку конструкція встановлюється над молодим кущем, який у процесі росту заповнює порожнечі та приймає задану форму. Другий варіант передбачає використання переносних конструкцій для створення простих геометричних фігур. Накладні шаблони (куб, паралелепіпед) надягають на рослину зверху, видаляючи всі пагони, що стирчать із сітки. Особливо часто застосовують пристрої для створення ряду однакових фігур.

Куля

Обрізку самшиту у вигляді кулі проводять двома способами. Можна самостійно виготовити шаблон із відповідними розмірами. Дві дуги з’єднати хрестом і закріпити на металевому штирі. Необхідно виставити прут якомога ближче до стовбура дерева. Повертаючи пристосування навколо осі, обрізають зайві гілки. Починати операцію треба із верхівки. Нижню частину формують в останню чергу. Якщо задумано дотик кулі поверхні землі в одній точці, рослину вирощують з одного стовбура. Підстава «кулю на воді» формують у кілька гілок.

За допомогою накладного шаблону можна спочатку виконати формування самшиту у вигляді куба. Потім акуратно скруглить ребра, домагаючись правильної кулястої форми. Необхідно періодично оцінювати роботу візуально, відійшовши на кілька метрів від композиції.

Фігуру куба можна виконати з одного або декількох рослин. При створенні великоформатної композиції саджанці висаджують по кутах і площі основи майбутнього ансамблю. Стрижку починають зверху, використовуючи для чорнової обробки шпалерні ножиці, здеревілі гілочки обрізають секатором.

Конус

Форми стрижки самшиту у вигляді конуса або піраміди подібні за принципом освітлення. У першому випадку основу виконують у формі кола, у другому — багатокутника. Кілька рейок (за кількістю кутів) з’єднують вгорі, утворюючи каркас фігури. Стрижку починають знизу в напрямку ребер шаблону. Потім видаляють пагони на уявних гранях конструкції, вистригаючи паростки по колу до певної висоти. Пересуваючись поступово до верхівки, помічаючи та виправляючи похибки. При створенні конусної форми для стрижки самшиту в основі бажано розмістити 6–8 кутник і округлити кути. Якщо рослина невисока, можна застосувати накладний шаблон. Основний робочий інструмент — шпалерні ножиці й секатор.

Надалі необхідно проводити щорічну обрізку, регулярно видаляючи нові пагони, що виросли.