Кожному садівникові хочеться, щоб пишні пахощі плодових і декоративних культур не припинялися якомога довше. Але з початком літа починаються клопоти по догляду за багаторічними і однорічними квітами, фруктовими, ягідними деревами і кущами. Роботи на садовій ділянці завжди дуже багато. Тому потрібно так організувати свою діяльність, щоб мінімізувати матеріальні і часові витрати. Кваліфіковані експерти-агрономи інтернет-магазину "Аптека Садівника" завжди готові поділитися секретами того, як краще підгодовувати і поливати насадження.

Забезпечення рясного цвітіння і плодоношення саду

Існує безліч видів квітучих рослин — можна створити воістину "райський" куточок, де одні культури змінюють інші, забезпечуючи безперервний цикл цвітіння. Для цього необхідні родючість ґрунту, достатній полив, підживлення "вихованців" потрібними елементами. Також слід правильно підбирати декоративні саджанці, враховуючи сприятливе сусідство, світлове оформлення, черговість за часом цвітіння.

Правила мульчування

У дикій природі немає порожніх ділянок без рослинності, якщо підходить клімат і є волога. Поверхня з часом поступово покривається сухими залишками трави, опалим листям та іншими рослинними рештками. Під впливом тепла і вологи відбувається перетворення рослинних решток на родючий шар. Населяють ґрунт комахи, які проривають ходи і тунелі, забезпечуючи коріння рослин повітрям. Процес постійно поновлюється зі зміною теплого і холодного періоду.

Бажано організувати такий же цикл у саду, щоб рослини відрізнялися силою, витривалістю і красою. Штучний шар — мульчу — можна сформувати з різних рослинних решток.

Матеріал

Обов'язкова умова — матеріал для мульчування повинен мати органічне походження. Кращі джерела: перегній, перепрілий повністю компост, торф.

Використовують тирсу хвойних і листяних порід дерев, дрібно порубані шматочки гілок, деревну кору. Попередньо ґрунт рясно зволожують.

Можна застосовувати свіжу або суху траву, солому. Бажано поступово збільшувати шар до 8-10 см, регулярно ворушити пласт вилами. Також площу засівають сидератами — рослинами, які за короткий період утворюють велику масу зелені. Бадилля скошують до цвітіння, подрібнюють і заорюють у ґрунт на глибину 5-10 см. Щоб прискорити процес утворення родючого шару, рекомендується підтримувати мульчу у вологому стані. Можна внести азотні добрива.

Добрива

Для зростання і цвітіння потрібні регулярні підживлення рослин поживними речовинами, що містять комплекс мікро- та макроелементів. Універсальними характеристиками володіє "Авангард Квіти, Трави". Препарат легко розчиняється у воді, проникає до судинної системи через кілька годин після обробки, підвищує захисний механізм культури, повністю забезпечує поживними речовинами вегетативну рослину. Рекомендується додавати засіб "Авангард Стимул", азотисті препарати, інші компоненти захисної властивості. Протипоказана суміш з добривами сульфатного і лужного складу, бордоською рідиною.

30 мл препарату "Авангард Квіти, Трави" достатньо для приготування 5-8 літрів готового розчину, яким можна обробити від 2 до 3 дерев, залежно від віку, позакореневим способом. За сезон допускається до 5 обприскувань, останній раз за 2-3 тижні до збору врожаю.

Розпушування

Щоб маса мульчі не злежувалася, перекриваючи до коріння доступ повітря, потрібно регулярно піднімати і перевертати органічний шар. Можна використовувати звичайні вила чи граблі. Коли субстрат набуває пухкої консистенції, органіка швидше перетворюється на живильний шар. Доступ сонячного світла і тепла прискорює процес.

При жаркій погоді мульча охороняє ґрунт від пересихання і перегріву. Розпушування попереджає грибкові захворювання.

Коли необхідний полив

Багато з садівників неправильно поливають дерева і чагарники, що ростуть на ділянці. Зволоження малими порціями не приносить очікуваного ефекту. Краще поливати насадження рідше, але досхочу. За місяць достатньо провести захід 2-3 рази. Якщо настала посушлива погода, варто збільшити кратність поливу. Перевірити, як глибоко промочився ґрунт, можна, копнувши його совком або лопаткою.

Як поливати плодові дерева

Коренева структура плодового дерева за площею розростання приблизно відповідає відображенню крони. Тому важливо, щоб усі підземні відростки отримували таку необхідну вологу. По контуру крони рекомендується викопати канавку глибиною 15-20 см, куди слід заливати воду до повного всотування. Глибина зволоженого шару повинна досягати 40-50 см, щоб коріння увібрало воду у верхньому секторі ґрунту.

Також полив можна поєднати з підживленням мінеральними добривами. Інтернет-магазин "Аптека Садівника" пропонує розчинний засіб "Авангард Плодово-Ягідні" в нормі 30 мл на 5-8 літрів води, який придатний до вживання на всій території України.

Полив квітів

Щоб зів'ялі і пониклі квіткові бутони реанімувати, рекомендується організувати правильний полив. Необхідно розпушити ґрунт навколо рослини, сформувавши поглиблення з квіткою у центрі. Культура повинна розташовуватися в ямці, щоб рідина не розтікалася по поверхні ґрунту.

Зменшити випаровування вологи допомагає мульчування ґрунту навколо рослини.

Чи промочить ґрунт дощ

Довгоочікуваний дощ не завжди здатний задовольнити потребу рослини. При сильній зливі нетривалого характеру земля не встигає насититися вологою. Краще підходить затяжний "добовий" дощ середньої інтенсивності. Варто зібрати дощову воду для подальшого поливу підігрітим на сонці складом.

Якщо сад розташований на похилому схилі, оформлення території горизонтальними терасами допомагає затримати воду.