Багаторічні кущі, такі як ялівець, верес, японський клен, барбарис, глід, перстач не потербують особливого догляду — вони відрізняються невибагливістю до зовнішніх умов у порівнянні з цибулинними або газонними рослинами. Але щоб декоративні чагарники активно розвивалися, радуючи погляд оточуючих, необхідно регулярно доглядати за ними: рихлити і мульчувати ґрунт, проводити косметичну і санітарну обрізку, вчасно і в достатньому обсязі поливати, підгодовувати посадки мінеральним і органічним добривом.

Що дає розпушування грунту

У багатьох декоративних дерев і кущів мережа тонких коренів розташована близько до поверхні ґрунту. Таким чином рослини отримують додаткову порцію вологи, збільшують споживання поживних речовин, повітря. Розпушування проводять на глибину не більше 3 см, щоб не порушити цілісність кореневих відростків.

Одночасно знищують поросль бур'янів, особливо повзучих, в’юнких видів, або які мають розгалужений корінь.

Рекомендації з обрізки

Проводячи обрізку кущів, зазвичай переслідують 3 мети:

- санітарні заходи допомагають оздоровити рослини, видаливши слабкі або уражені комахами гілки;

- обрізаючи зайву поросль, досягають бажаної форми крони;

- контролюючи кількість і якість квітучих гілок можна істотно підвищити урожай.

Для регулярних заходів потрібен набір інструментів:

- секатором видаляють гілки діаметром до 2 см;

- гілкоріз потрібен для обрізки гілок до 3,5 см;

- великі гілки обрізають спеціальною садовою пилкою;

- для зачистки нерівної поверхні зрізу використовують садовий ніж;

- особливими ножицями для саду об'єкту надають бажану форму.

При роботі бажано захищати рукавичками руки, окулярами — очі від травматизму дрібними трісками. "Рани" рослин потрібно обробити садовим варом.

Як правильно поливати садові рослини

Коренева система дорослих дерев і чагарників проникає глибоко в землю, забезпечуючи себе вологою. Але молоді посадки потрібно регулярно поливати впродовж 2 років після пересадки з контейнера. Якщо рослина прижилася добре, дозу поливу зменшують, але захід не припиняють. Молодому кущу достатньо 5-20 літрів води, в залежності від розміру насадження.

Зрошення роблять під корінь струменем без сильного натиску. Необхідно дотримуватись обережності, щоб уникнути розмиву коренів.

Додатково рекомендується поливати декоративні культури під час посухи. Рясне зрошення необхідно кущам, висадженим поруч зі стіною будівлі. Якщо коренева система розташовується у верхньому шарі ґрунту, бажано регулярно постачати рослину вологою.

Навіщо потрібна мульча

Основна цінність мульчування — збереження вологи, попередження зростання бур'янів, постачання декоративних культур живильними речовинами від органіки, яка розкладається. У зимовий період шар мульчі товщиною 5-10 см оберігає коріння чагарників від вимерзання.

Після прибирання зимового сміття рекомендується поступово нарощувати шар мульчі, починаючи з березня-квітня. У хід йдуть тирса або дрібна тріска листяних, хвойних дерев, солома, свіжоскошена трава, перегній, компост і інші відходи органічного походження. Якщо захід за часом збігається з посухою, перед мульчуванням землю рясно зрошують.

Слід враховувати, що тирса і сіно схильні до утворення цвілі. Тому бажано нарощувати товщину поступово, часто перевертати пласт.

Тирса і хвоя окислюють ґрунт — варто обробити його лужними препаратами.

Чим краще підгодовувати кущі

Обов'язково потрібно підгодовувати декоративні дерева і чагарники — рясно квітуча рослинність споживає підвищену кількість азоту, калію, фосфору, заліза та інших елементів. Нестача харчування одразу позначається на зовнішньому вигляді рослини.

Рекомендується підгодівля сумішшю хелатного добрива "Авангард Квіти, трави" і препарату "Авангард Стимул". Робочий розчин готують з 30 мл першого компонента і 15 мл другого на 5-8 літрів води. Обробка проводиться з початку вегетації, бажано витримувати інтервал до 2 тижнів. За сезон варто повторити захід до 5 разів, не чекаючи, поки нестача поживних елементів буде помітна візуально. Процедура проводиться за температури навколишнього повітря не більше 28°C, у безвітряну погоду вранці або ввечері.

Практикують внесення добрив під корінь рослини і позакореневу обробку (обприскування). Препарати легко розчиняються у воді і вбираються тканинами дерева або чагарнику протягом 5-7 годин.

Інтернет-магазин "Аптека садівника" пропонує стимулятори росту рослин та мікродобрива для підгодівлі садових чагарників у широкому асортименті. Добрива, розроблені компанією "Укравіт Сайенс Парк", максимально підходять для українського клімату і особливостей ґрунту. Досвідчені агрономи завжди готові розповісти садівникам про нюанси догляду за декоративними культурами.