Приживлюваність рослин на новому місці багато в чому залежить від послідовності заходу і дотримання певних правил посадки. Багато садівників, особливо початківців, які просто не знають, як забезпечити культурам гідні умови при посадці. Торгова марка "Аптека Садівника" із задоволенням ділиться важливою інформацією, щоб запобігти помилкам, які зустрічаються найчастіше.

Як визначити оптимальний термін посадки?

У кожної садової культури своя фаза розвитку, тому важливо дотримуватися оптимального терміну посадки, коли рослина "прокидається" та готова рости і розвиватися.

У південних областях України рослини в контейнерах можна висаджувати у відкритий ґрунт, як тільки встановиться стабільно тепла температура повітря вдень і вночі. Якщо у саджанців відкрита коренева система, бажано перенести термін посадки на кінець листопада.

У центральних і північних областях декоративні рекомендується висаджувати ранньою весною, до початку руху соків і розпускання бруньок. Краще приживаються рослини, у яких коріння надійно закрите.

Як правильно підготувати посадкову яму?

Місце для посадки декоративних культур потрібно готувати заздалегідь. Деревам і великим чагарникам необхідна простора лунка, ширина якої не менше 70х70 (см), глибина — від 50 см. Коріння повинно вільно розташовуватися в поглибленні. Розмір ямки для культур, які висаджують з грудкою землі, збільшують приблизно на 30 см по колу.

Рекомендується збільшити площу і висоту лунки в 2 рази, якщо передбачається розбити сад на місці знесених будівель. Бажано повністю замінити викопаний ґрунт сумішшю дернової землі і перегною.

Якщо посадка передбачається навесні, яму готують пізньої осені. У літній період посадку планують за 2-3 тижні, а восени — не раніше, ніж за 1 місяць.

Чи можна змішувати вийняту з ями землю?

Родючий шар ґрунту займає приблизно 20-25 см. При підготовці посадкового поглиблення не варто використовувати нижній, збіднений за складом пласт. Додатково необхідно додати живильний субстрат з перегною або перепрілого компосту. Орієнтовна норма при посадці саджанців-дерев становить 10-20 кг, для чагарників вистачить 6-8 кг, квітам варто додати 2-3 кг.

Як діє на коріння свіжий гній?

Свіжозібрані відходи життєдіяльності домашніх тварин категорично не можна додавати у посадкову канавку. Процес перетворення гною у перегній супроводжується високою температурою. У результаті коріння молодого саджанця просто "згоряють", а вся рослина всихає.

Особлива обережність потрібна при внесенні пташиного посліду. Не рекомендується оперувати сухим продуктом — сировину замочують у воді (пропорція: 1 частина посліду на 10 частин води) і залишають для бродіння. Готовий розчин використовують в якості рідкої підгодівлі, розвівши з водою у співвідношенні 1:10.

Навіщо потрібен дренаж?

Коренева система будь-якої рослини повинна насичуватися киснем, що надходить з повітря. Важкий глинистий ґрунт практично не пропускає газ. Виправити ситуацію допомагає дренаж, поміщений у нижньому відділі посадкової ями. Можна використовувати биті шматки цегли, керамзит, річкову гальку, щебінь середніх фракцій. Рекомендується насипати шар не менше 10 см. Такі ж заходи допомагають при підвищеній вологості ґрунту в низинних або болотистих ділянках.

Як обробити пошкоджені ділянки коренів?

У підготовленого до посадки саджанця потрібно уважно оглянути корінці. Всі надірвані і подряпані частини рекомендується акуратно відрізати гострим секатором, щоб ліквідувати вогнища ураження пліснявою і гниллю. "Ранки" варто присипати золою або товченим деревним вугіллям для знезараження.

Оптимальна глибина для шийки кореня

Місце з'єднання стовбура дерева (куща) або стебла квітки з корінням — коренева шийка — у кожної рослини розташовується на неоднаковій глибині. Наприклад, батіг клематиса для кращого росту рекомендується заглибити до 10 см у ґрунт. На 2-3 см нижче поверхні ґрунту розміщують кореневу шийку деяких багаторічників: герань, астільба, гейхера. Зазвичай же кореневу шийку розташовують на рівні ґрунтової поверхні.

Користь обрізки

Посаджена рослина перебуває у стані стресу. Обрізка слабких або пошкоджених паростків і гілочок забезпечує краще живлення і постачання вологою. Рекомендується залишити 3-5 скелетних гілок, на яких розташовані не більше 7 бруньок. У квіткових саджанців слід видалити всі тонкі, у порівнянні з іншими, паростки.

Чим краще обробити кореневу систему саджанців?

Раніше для поліпшення приживлюваності коріння обробляли глиняною "бовтанкою". Розчин готується з природного матеріалу до густоти сметани, щоб субстанція затримувалася на кореневих відростках, а не стікала. На відро суміші додають 1 кг повністю перепрілого коров'ячого гною і стимулятор росту, використовуючи дозування за інструкцією. Народний метод досить трудомісткий, інгредієнти розчину не завжди є під рукою.

Набагато простіше і надійніше проводити стимулюючу прискорений розвиток обробку сучасними високоефективними препаратами. Інтернет-магазин "Аптека Садівника" пропонує комплексне добриво для декоративних рослин і квітів "Авангард NPK+M/E Квіти, трави". Воно містить набір усіх корисних речовин, які допомагають рослині подолати важкий період, сприяють повноцінному розвитку наземної і підземної частини. Потрібно розчинити добриво у 10 літрах води, занурити кореневу систему в приготований за інструкцією розчин і витримати 3-4 години.

Якщо рослина сильно ослаблена, варто "розбудити" її, додавши до рідини стимулятор "Авангард Стимул" в нормі 100 мл на 10 л води, який буде поліпшувати ефективність добрива. Насіння або саджанці просушити у провітрюваному приміщенні та висадити (висіяти) у ґрунт. Залишок розчину добрива рекомендується розчинити в 10 літрах води та полити ним висаджені декоративні культури.

Як правильно організувати полив?

За кілька годин до висадки рослини рекомендується ретельно полити яму під саджанець. Намоклий ґрунт трохи осідає, завдяки чому можна запобігати зайвому заглибленню шийки кореня. Також ліквідовуються підземні пустоти, при наявності яких коріння може усохнути.

Збереження цілісності кореневої системи

Якщо деревце, кущ або квітка купується із закритою кореневою системою, бажано не пошкодити грудку при посадці. Рекомендується рясно полити рослину прямо в контейнері. Потім, притримуючи за стовбур або стебло, акуратно перевернути ємність і, постукуючи по днищу, вийняти вміст. Можна розрізати контейнер, якщо коріння проросле в отвори тари і не виходить вийняти рослину, не пошкодивши кореневі відростки.

Після посадки потрібно ще раз полити рослину, щоб грудка змішалася з навколишнім ґрунтом.

Навіщо встановлювати опори?

В Україні досить часто дме сильний вітер. Тому бажано підв'язати високе деревце або ліану до двох опор. Стовпчики готують одночасно з ямою.

Захід попереджає облом стебла або обрив коріння не зміцнілої рослини в перший рік на новому місці.

Що дає мульча?

Мульчування ґрунту натуральними компонентами оберігає коріння рослини від пересихання. Можна використовувати солому, траву, хвою, відходи деревини (подрібнена кора, тирса, дрібні гілки). Шар близько 10 см присікає зростання бур'янів. Рекомендується враховувати — хвойні відходи і торф підвищують кислотність ґрунту.

Як оформити укриття від зимових морозів?

Необхідно вкривати молоді насадження у зимовий період. Можна використовувати підручні предмети — обгортання стволу папером, картоном, старим одягом. Поверх бажано зробити обмотку плівкою.

Ділянку з квітами-багатолітниками зручно вкривати матами з соломи, стебел кукурудзи, очерету. Декоративний чагарник добре зберігається при високому підгортанні ґрунтом або перегноєм.

Невеликий кущ або ліану можна накрити лапами ялини або сосни — укриття пропускає вологу і повітря, але захищає від морозу. Також крону загортають агроволокном.

Чи варто враховувати умови вирощування декоративних рослин?

Кожна рослина вимагає певних умов, які бажано враховувати при виборі і посадці. Забезпечення сонячного місця зростання, півтіні або майже повної відсутності освітлення — від цих нюансів залежить "здоров'я" саджанця. Також важливі водний достаток або посухостійкість, комфортна температура навколишнього повітря, безконфліктне сусідство з іншим "населенням" саду й інші подібні фактори.

Необхідно постійно підвищувати свій рівень знань щодо примх улюблених рослин, читаючи спеціальну літературу, переглядаючи відео. На сайті інтернет-магазину "Аптека Садівника" також можна отримати детальну експертну консультацію про те, як правильно посадити і доглядати за декоративними рослинами.