Як доглядати за газоном у всі сезони, щоб бути задоволеним результатом, ми розповімо більш детально в цій статті.

Уявляючи дачну ділянку теплою весною або влітку, неодмінно в голові малюється густий смарагдовий килим газонної трави. На ньому так приємно відпочивати всією сім'єю, запрошувати друзів на пікнік або просто милуватися гарним трав'яним покривом на ділянці. На жаль, недостатньо вибрати насіння газонної трави та посіяти його. Газонна трава потребує догляду влітку, навесні, та й в інші пори року. Адже у спеку газону потрібно достатньо вологи, а навесні, після танення снігу, може утворитися снігова пліснява. Крім того, газонну траву люблять ґрунтові шкідники та грибкові хвороби. Газон також потребує правильних та своєчасних підживлень, захисту від бур'янів, адже все це безпосередньо впливає на зовнішній вигляд та стан газонної трави. Як доглядати за газоном у всі сезони, щоб бути задоволеним результатом, ми розповімо більш детально в цій статті.

Як доглядати за газоном навесні

Газонне покриття — це тло, на якому чітко виділяються всі насадження на ділянці: чагарники, квітники, композиції з дерев, водойми. Навесні, після тривалої зими, газон потребує ретельного догляду, щоб із приходом тепла це тло стало густе і мало насичений зелений колір. Виконавши всі необхідні роботи з догляду навесні, ви забезпечите нормальний розвиток та зростання газонної трави протягом усього сезону.

Який догляд за газоном потрібний після зими:

- Вичісування газону після старої та відмерлої трави.

- Внесення добрив.

- Аерація ґрунту.

- Боротьба із хворобами, бур'янами та шкідниками.

- Підсів трави, щоб заповнити пошкоджені ділянки.

- Стрижка газону.

Варто спочатку сказати, що відразу після танення снігу ділянку з газоном потрібно захистити від перезволоження. Слідкуйте, щоб не утворився застій води та калюжі. Особливо вологі місця можна проколоти вилами, щоб верхній шар ґрунту швидше висох. Поки газон занадто вологий, не варто ходити, оскільки можуть утворитися сліди і вибоїни.

Аерація ґрунту

Аерація ґрунту, або провітрювання — захід, який важливо проводити навесні. За зиму ґрунт ущільнився, тому траві потрібно допомогти якнайшвидше рости, наситити верхній шар ґрунту повітрям. Проводять аерацію за допомогою спеціальних сандаль, які мають гострі шипи з металу. Їх надягають на ноги і проколюють газон. Також провітрювання можна проводити за допомогою аераторів із двигуном — таке пристосування не тільки проколює ґрунт, а й збирає листя та сміття з газону.

Вичісування

Вичісування або скарифікація — ще один важливий захід для догляду за травою після зими. Проводять його, коли підсохне верхній шар ґрунту після танення снігу. Потрібно вичесати граблями опале, сухе листя та пагони, які утворилися під час зими. Завдяки такій нескладній процедурі покращується зростання трави. Як правильно проводити вичісування газону:

- Спочатку очистіть ділянку від каміння та іншого сміття.

- Вичісуйте газон спочатку вздовж, потім упоперек — так поверхня краще розпушується, а в кореневій системі забезпечиться ефективніший повітрообмін.

- Вичісувати газон потрібно звичайними або віяловими граблями. Останні будуть найкращим варіантом, оскільки так не висмикуватиметься трава разом із корінням.

Підживлення газону

Після тривалої зими важливо підгодувати газон. При першому підживленні рекомендується вносити основні елементи живлення: азот, калій та фосфор. Азот важливий для кращого кущіння трави та швидше додасть їй насиченого зеленого кольору. Фосфорні добрива покращують зростання кореневої системи, а калійні — посилюють стійкість трави до посухи та захворювань. Вносити добрива краще тоді, коли не очікуються сильні нічні заморозки.

Боротьба із хворобами

Газон ранньою весною може страждати від снігової плісняви. Вона виникає внаслідок тривалого залягання снігу і починає розвиватися вже за температури 5 °С. Також виникає хвороба, якщо вологість повітря досягає практично 100% і стоїть прохолодна погода. Зрозуміти, що газон уражений хворобою, можна по рідких плямах на листі. Спочатку вони вкриті білим, а потім рожевим павутинним нальотом. Таке листя газону склеюється, втрачає колір і відмирає. Щоб захистити газон від хвороби, слід восени і навесні провести обробку фунгіцидом Фундазим. Препарат ефективний не тільки проти снігової плісняви, а й інших хвороб газону. Для приготування робочого розчину потрібно додати 10 г фунгіциду в 5 л води. У березні та квітні газон можуть вражати й інші захворювання: фузаріоз, плямистість листя, прикоренева гниль. З ними також допоможе впоратися препарат Фундазим. Обприскування слід проводити після проведення вичісування газону.

Навесні, коли часто йдуть дощі, а температура повітря коливається від 16 до 21 °С, виникають сприятливі умови для розвитку борошнистої роси. Хвороба проявляється на листі та стеблах павутинним борошнистим нальотом. Згодом наліт стає жовто–сірим, а потім на ньому формуються чорні цятки. Таке листя жовтіє і відмирає, газон втрачає естетичний вигляд. Щоб хвороба не вразила ваш газон, потрібно не перегодовувати його азотними добривами та використовувати фунгіциди Захисник чи Страж.

Боротьба з бур'янами

Бур'яни дуже живучі, тому з'являються серед газонної трави з весни до осені. Через них втрачається привабливий вид газону. Крім того, вони забирають на себе частину корисних речовин та вологи, через що газонна трава не отримує їх у потрібній кількості. Із кінця квітня можна проводити обробки проти однорічних та багаторічних бур'янів. Для цього рекомендуємо використовувати препарати Гольф + Авангард NPK+M/Е Квіти, трави. Останнє — комплексне добриво, яке легко засвоюється та містить мікро- та макроелементи у хелатній формі. Гольф — гербіцид для знищення найбільш поширених однорічних та багаторічних бур'янів у газонній траві.

Підсів газону

Якщо ви помітили, що газон ранньою весною порідшав, такі ділянки зараз можна засіяти. Підсів газону проводять через 2 тижні після вичісування та обробок фунгіцидами. Для початку скосіть уражені ділянки та очистіть їх від скошеної трави. Потім розпушіть ґрунт і вирівняйте. Норму висіву, яка вказана на упаковці, зменшіть у 2 рази і підсійте насіння на уражених ділянках.

Боротьба зі шкідниками

У квітні, окрім грибкових хвороб, газонну траву можуть вражати і ґрунтові шкідники: личинки хруща, дротяники тощо. Особливо небезпечні вони для газону, якому понад 2 роки. Рекомендуємо не чекати, доки шкідники знищать частину газону, а профілактично провести обробку препаратами Антихрущ + Авангард NPK/Е Квіти, трави.

Стрижка

Усі проведені до цього заходу, а також сонячне світло та весняні дощі сприяють тому, що зелень активно зростає. Коли трава досягне у висоту 8–10 см, її можна скосити до висоти 5–6 см. Якщо вкоротити її більше, коренева система слабшає, а ґрунт частіше пересихає. Косити газон краще за сухої погоди.

Так, догляд за газоном після зими потребує чимало сил. Трава ослабла, тому їй потрібна допомога, щоб вона почала швидше рости та зеленіти. Але проводячи обробки проти хвороб та бур'янів, аерацію, підживлення газону навесні, ви відразу помітите, як покращиться його стан. Догляд за газоном навесні плавно перетікає у схожі заходи влітку.

Особливості догляду в літні місяці

Газонна трава влітку страждає від спеки та відсутності дощів (якщо не облаштований крапельний полив). Шкідники та грибкові хвороби не відступають, що вже говорити про бур'яни. Тому в літні місяці продовжуйте доглядати за травою, якщо хочете, щоб вона була густою і здоровою.

Покіс газону

Невід'ємна частина догляду за газоном — стрижка. Після проведення першої у травні, зараз, коли газон активно росте, проводити її можна 1–2 рази на тиждень. У середині літа стрижку можна трохи скоротити — раз на 7–12 днів, якщо немає регулярного поливу і стоїть спекотна суха погода. Завдяки регулярному скошуванню газон виглядає акуратно та доглянуто.

Використовуйте для покосу гострі інструменти, інакше трава втратить естетичний вигляд. Після того, як покосили газон, зберіть рослинні залишки. Висота трави повинна бути не менше 4 см, інакше бур'яни активніше розростатимуться.

Полив

Що стосується поливу влітку, він залежить від конкретних погодних умов. Якщо погода суха, дощів давно не було, газон поливають частіше. Обов'язково поливати газон після кожної стрижки, а також через кожні 2–5 днів, залежно від температури, вологості та зовнішнього стану газону. Якщо трава почала вицвітати, втратила блиск або почала в'янути, швидше за все їй не вистачає поливу.

Найкраще облаштувати автополив та включати його у вечірній час. Але якщо такої можливості немає, ручний полив також підійде. Але важливо не допускати сильних потоків води, щоб не порушити коріння та не вимити землю.

Чим підгодувати

Внесення добрив важливе не лише навесні, коли трава прокидається після зими. Літні підживлення не менш потрібні для повноцінного росту зелені. Крім того, постійні стрижки виснажують газон, тому для його відновлення потрібні регулярні підживлення.

На початку літа можна вносити добрива, що включають азот. Але з середини липня азотні добрива слід виключити. Вони необхідні для набору зеленої маси, а це негативно позначиться на зимостійкості рослин. Влітку газону потрібні фосфор, калій та комплексні мікроелементи. У липні та серпні можна вносити кальцій, який підвищує стійкість рослин до високих температур.

Що стосується форми добрив, найбільш дієвими вважаються рідкі — їх розводять у будь-якій ємності та поливають ділянку. Але є також сухі добрива, перед використанням яких газон спочатку поливають, потім їх розсипають на ділянці і знову поливають водою.

Шкідники, хвороби та бур'яни: як боротися

Догляд за газоном влітку включає і боротьбу зі шкідниками та хворобами. Ґрунтові шкідники, які ще з весни активізувалися, можуть ушкоджувати газонну траву також влітку. Тому в якості профілактики та за перших ознак появи шкідників використовуйте препарати Антихрущ + Авангард NPK+M/Е Квіти, трави. Антихрущ — це інсектицид, який контролює ґрунтових шкідників та запобігає у них розвитку стійкості.

Для захисту газонної трави від грибкових хвороб, наприклад, борошнистої роси, рекомендуємо дотримуватись правил догляду за газоном, вносити добрива на основі фосфору та калію. А з фунгіцидів використовувати препарати Страж або Захисник. Страж має захисну та лікувальну дію, використовується профілактично або за перших симптомів хвороб. Захисник має швидку дію та тривалий захисний період, розвиток хвороб зупиняється відразу після обробки.

Бур'яни докучають газону протягом усього теплого періоду. Навіть якщо ви ідеально підготували ґрунт під закладку газону, правильно його доглядаєте, бур'яни все одно знаходять спосіб прорости і зіпсувати зовнішній вигляд газону. Якщо регулярно стригти газонну траву, є надія, що однорічні бур'яни зникнуть, тому що їхнє насіння не встигає дозрівати. Але з багаторічними справи гірші. Рекомендуємо використовувати ті ж препарати, що й навесні: Гольф + Авангард NPK/Е Квіти, трави. Обробку не можна проводити протягом 3 днів після покосу газону, а також небажані обробки молодої газонної трави до 6 місяців.

Догляд за газонною травою восени

В осінні місяці, коли спадає спека, газон трохи сповільнює зростання і готується до зимівлі. Вересень — вирішальний місяць, коли можна відновити газон, якщо він постраждав улітку. А також осінній догляд безпосередньо впливає, як газонна трава перезимує та відновиться наступного сезону.

Догляд за газоном восени включає боротьбу із бур'яном. У вересні ще можна проводити обробки проти однорічних та багаторічних бур'янів препаратами, як навесні та влітку. Косити траву можна вже рідше і повернути висоту покосу, що була навесні. Регулярні стрижки бажано припинити у жовтні і залишити траву заввишки 5–8 см.

У вересні та жовтні ще можна підгодовувати рослини, якщо помітили, що трава стала блідою. Але використовуйте для цього безазотні добрива. Чим тоді підгодувати газон восени? Можна вибрати так зване осіннє добриво для газону, в якому є калій та фосфор. Калій зміцнить рослини, щоб вони не приминалися під впливом снігу та морозу. А навесні цей елемент допоможе траві швидше оговтатися з першими променями сонця. Фосфор потрібен для зміцнення коренів, завдяки цьому навіть у холодну пору року рослини отримують достатню кількість мінеральних поживних речовин. Газон, який зміцнили восени за допомогою добрив, навесні набагато швидше проростатиме.

До кінця жовтня бажано провести скарифікацію газону. Ділянку потрібно очистити від бур'янів і висохлої газонної повсті. Приберіть також опале листя і очистіть газон від моху.

Після проведення останнього покосу газону рекомендуємо обробити його фунгіцидами для захисту від грибкових хвороб: плямистості листя, снігової плісняви. Для цього можна використовувати препарат Страж (9 мл на 3–5 л) або Фундазим (10 г на 3–5 л). Такого розчину вистачить для обприскування 1 сотки газону.

Восени також скорочуються поливи газону. Якщо влітку була висока температура повітря, і поливи були навіть кілька разів на тиждень, то зі зниженням температури зменшується кількість поливів. Припинити полив рекомендується наприкінці вересня або до середини жовтня. Перезволоження перед заморозками може спричинити виморожування кореневої системи трави.

Коли всі важливі заходи щодо підготовки до зими проведені, можна присипати газон. Для цього всю ділянку присипають на зиму сумішшю торфу та компосту або глини та піску. Пропорції залежать від того, на якому ґрунті росте газон. Присипання допомагає створити дренаж для важкого ґрунту та утримувати вологу в легкому.

Догляд за газоном восени важливий, щоб підготувати траву до холодів, снігу та морозів. Провівши потрібні заходи до холодів, навесні ваш газон швидше почне рости і буде здоровим.

Який догляд потрібний газону взимку

У зимовий час догляд траві потрібен мінімальний, але все ж таки не варто про нього забувати:

- Розбивайте снігову кірку, якщо вона утворилася, оскільки під нею запріває трава.

- При сильних заморозках до випадання снігу небажано ходити газоном, оскільки можуть травмуватися пагони.

- Не скидайте сніг або лід із сіллю на газон — навесні у цих місцях з'являться залисини.

Ось і всі рекомендації, про які ми хотіли розповісти вам. Догляд за газонною травою — справа не дуже проста. Але якщо не нехтувати порадами, стежити за станом трави та виконувати потрібні заходи щодо догляду — отримаєте здоровий, зелений газон, на якому приємно відпочивати і просто насолоджуватися ним.