Газон – це частинка нашої мрії про красиве життя. Якщо є газон, то є і клумба, доріжки, садові меблі… Коли ділянка вкрита акуратною травою, це не лише радує око, а й робить сад та подвір’я чистим і охайним, а плоди при цьому падають не на землю, а на м’який зелений килимок.

Нижче у статті я розповім, що треба робити, щоб облаштувати якісний та гарний газон.

Які бувають газони

Ще до того, як ви візьметеся до посіву газону, слід визначитися, яку саме траву ви хочете виростити і з якою метою будете використовувати цей зелений килим. Зазвичай газонні суміші продають із 3–5 видами злакових рослин із різною товщиною листя, висотою, зимостійкістю, посухостійкістю та тривалістю життя.

Зазвичай розрізняють такі види газону:

- Спортивний

- Садовий (парковий)

- Мавританський

- Англійський

Наприклад, на спортивному газоні висівають стійкі до витоптування рослини, які повільно ростуть, а під час стрижки утворюють густу щільну щітку. Такі газони добре ростуть на сонці. Зазвичай до складу суміші для спортивного газону включають тонконіг лучний та мітлицю повзучу

Якщо на вашому газоні не буде щоденно тренуватися футбольна команда, проте гратиме на траві 3–5 дітей, достатньо посіяти садовий, або парковий газон. Рослини на таких газонах менш стійкі до витоптування, але мають високу щільність трави та гарні на вигляд. Садовий газон добре почуває себе на сонці та в тіні. В сумішах газонних трав для цього виду газону може бути костриця червона.

Якщо ж ви хочете, щоб газон мав не тільки трави, а й квіти – наприклад, конюшину й ромашку – сміливо сійте мавританський газон. Він є аналогом клумби, але хоча його краса недовговічна, вона подарує незабутні враження своєму власникові. Газон швидко втратить вигляд, якщо його не стригти: квіти згодом утворять насіння і всіляка декоративність зникне. Якщо ви хочете, щоб газон більше радував квітами, посійте більше насіння конюшини. Конюшина проростатиме в прогалинах, якщо раптом трави вимерзнуть чи вимокнуть, а також збагатить землю азотом.

Найбільш делікатний у використанні англійський газон. Він складається з ніжних трав, які не люблять витоптування. Крім цього, газон може цілими галявинками вимерзати або засихати у спеку, за ним потрібен якісний догляд. Найкраще підійде для такого газону костриця (вівсяниця) лучна.

Підготовка ділянки для газону

Основна вимога до місця, яке стане газоном – рівна поверхня. Бо навіть у найменших низинках вода застоюватиметься, призводячи до загибелі коренів.

Обравши місце для газону, відступіть від стовбурів найближчих дерев і бордюрів не менше 0,5 м для того, щоб безперешкодно косити. Очистіть землю від сміття та камінців.

На початку весни, якщо ділянка сильно забур’янена, скористайтесь гербіцидом суцільної дії, наприклад препаратом Антибур’ян, уникаючи його потрапляння на інші рослини.

Через тиждень-два можна братися до перекопування. Внесіть у ґрунт на глибину 10 см приблизно 20–25% піску. Бажано, щоб земля була легка, поживна, чорнозем найкраще підійде. На важких глинистих ґрунтах трава загниватимете. Оскільки в перші тижні після сходів газонна трава повільно росте, не навантажуйте ділянку добривами, які стимулюватимуть ріст зеленою маси замість корінців. Після перекопування ділянку обов’язково треба ретельно розрівняти й утрамбувати.

Якщо ви не встигаєте посіяти газон до кінця травня, зробіть це у вересні. До кінця осені трава не лише добре зійде, а й розростеться. Сіяти влітку також можна за умови постійного зрошування водою.

Догляд за газоном

У перший рік догляд зводиться до регулярного поливу. Поливати необхідно системами з розбризкуванням, бо потужний полив із відра, лійки чи шлангу порозмиває слабкі стебельця. Уникайте утворення калюж на газоні, однак слідкуйте, щоб вода просочилась углиб на 10–15 см.

Навесні другого року газон очищають від опалого листя та іншого рослинного сміття. Використовуйте для цього легкі граблі-віяла.

Також за потреби газон обприскують гербіцидом, наприклад препаратом ГольфВін діє тільки на дводольні бур’яни, наприклад, на кульбабу, осот, чистотіл тощо, але не шкодить злаковим рослинам газону. Також подбайте про те, щоб домашні тварини та птиця не наближались до газону протягом 5 днів після обробки.

Стрижуть газон регулярно, не допускаючи цвітіння (викидання колосків), інакше з часом зелений килим перетвориться на ошмаття, окремі кущики трави. Залежно від рослин, які входять до складу газону, його стрижуть до 3 см від землі. Проте оптимальна висота садового газону – 5 см. Трава, яка виростає вище 7 см, почне пригнічувати інші види газонних злаків, порушуючи однорідність посіву.

Удобрюють газон навесні у квітні і влітку після поливу, особливо якщо ви помітили, що трава росте погано, мерхне та жовтіє. Якщо зелений килимок росте інтенсивно і стригти його доводиться раз на тиждень, підживлення роблять після кожного вкорочення трави. Як добрива використовують гранули аміачної селітри (рідше нітроамофоски), які рівномірно розсипають після поливу і злегка поливають знову. Норми витрати при цьому – 10–20 г на 1 кв. м. Азотне добриво краще вносити навесні та влітку, а калійно-фосфорне – восени.

Буває й таке, що газон уражується грибковими захворюваннями, як садові рослини. В такому разі за перших ознак хвороби я раджу застосувати препарат Фундазим від Аптеки Садівника, який також можна застосовувати профілактично, особливо, якщо торік були такі самі проблеми.

Англійське прислів’я говорить, що хорошому газону має бути 100 років. Це означає, що для такої довговічності потрібно правильно доглядати за ним, і тоді чудовий зелений килим стане прикрасою вашого саду або обійстя. Не так важко постійно підтримувати газон у хорошому стані, а від того, наскільки правильно закладений під нього ґрунт, залежатиме подальший догляд за газоном. І хоч трава не дає врожаю, проте задоволення від ходіння по газону і радість спостерігати, як на ньому грають діти, цілком того варті.