Захист кісточкових культур

Захист кісточкових культур
Провідний експерт

В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.

Захист кісточкових культур ОСНОВНІ ШКІДНИКИ

slyvova_plodojerka.png

СЛИВОВА ПЛОДОЖЕРКА

Поширення: по всій території України.

Культури, які пошкоджує: слива, абрикос, персик, алича, терен, рідше – вишня та черешня.

Шкоди завдають: гусениці.

Характер пошкодження: спочатку гусениця вгризається у шкірочку плода. Після проникнення в плід шкідник закриває місце входу павутиною та недогризками. В місцях пошкодженого плоду витікає камедь прозорого кольору, яка  згодом засихає. Пізніше (через 3-5 діб) шкідник прокладає ходи в м’якуші та досягає черешка, де перегризає судинно-волокнистий пучок. Ріст плодів призупиняється, вони набувають фіолетового кольору, передчасно дозрівають та опадають. В молодих плодах гусениця живиться м’якушем та кісточкою, яка ще не затверділа, у дозрілих – вигризає м’якуш біля кісточки і заповнює його екскрементами. Закінчивши живлення, шкідники покидають плід через вхідний отвір.

Розвиток: заляльковування відбувається через 10-15 діб після підвищення середньодобової температури понад +10°С і триває 35-45 діб. Виліт метеликів розпочинається при сумі ефективних температур 105-120°С, а масовий літ – через 12-15 діб. Через 3-5 діб самка відкладає яйця на плоди, рідше – на нижній бік листків по одному, іноді – 2-3 шт. Через 5-10 діб з’являються гусениці, які швидко проникають у плід (від кількох хвилин до кількох годин). Їх розвиток триває 20-30 діб, і вони здатні переходити в інший плід. В північних районах України вихід гусениць із плодів відбувається в липні, на півдні – в першій декаді червня. У другій декаді або в кінці червня спостерігається масовий літ другого покоління метеликів, що характерно для південних регіонів.

Плодючість: 50-90 яєць.

Кількість поколінь: 1-2. 

Зимуюча стадія: гусениці в павутинних коконах у тріщинах кори, в рослинних рештках, у поверхневому шарі ґрунту.

Заходи захисту: очищення відмерлої кори на старих деревах, обробіток ґрунту в пристовбурних кругах, дезінсекція тари, сходів плодосховищ, обробка інсектицидами: Антиколорад Макс (2.5 мл), Ато Жук (2 мл), Гудвін (3-4 мл) Жук OFF (3-4 мл), Колібріс (4-5 мл), Фас* (2-2.5 мл) і Антигусінь* + Самшит (4+3 мл) на 5-8 л води, Туріл (2-2.5 г на 8-10 л води).

*в період льоту метеликів
vyshneva_muha.png

ВИШНЕВА МУХА

Поширення: по всій території України.

Культури, які пошкоджує: вишня, черешня, абрикос, жимолость.

Шкоди завдають: личинки.

Характер пошкодження: личинки живляться м’якушем плодів навколо кісточки. Плоди втрачають блиск, на них утворюються западини, м’якуш загниває. Їх неможливо використовувати як у свіжому вигляді, так і для консервації.  Шкідник здатний пошкодити до 50-80% плодів.

Розвиток: вихід мух весною відбувається при сумі ефективних середньодобових температур вище +10°С та триває 20-28 діб. Спарювання відбувається через 2-3 доби після виходу мух. Через 7-13 діб самки відкладають яйця, по одному під шкірку плодів. Личинки з’являються через 7-10 діб і живляться м’якушем протягом 15-25 діб. Після завершення розвитку личинки покидають плід і заглиблюються в поверхневий шар ґрунту, перетворюються на лялечок і залишаються на зимівлю.
 
Плодючість: 70-150 яєць.

Кількість поколінь: 1.

Зимуюча стадія: лялечки в несправжніх коконах у ґрунті на глибині 3-5 см.

Заходи захисту: обробіток ґрунту в міжряддях і пристовбурних кругах, обробка інсектицидами: Антиколорад Макс (2-2.5 мл на 5-8 л води), Антиколорад Макс + ПАР Тандем (2+10 мл на 5-10 л води), Ато Жук (2 мл на 5-8 л води), Ато Жук + Авангард Стимул (3+10 мл на 10 л води), Гудвін (4 мл на 5-8 л води), Жук OFF (4 мл на 5-8 л води), Колібріс (4-5 мл на 5-8 л води), Туріл (2-2.5 г на 8-10 л води).
slyvovyi_chornyi_pilshchik.png

СЛИВОВИЙ ЧОРНИЙ ПИЛЬЩИК

Поширення: по всій території України.

Культури, які пошкоджує: слива, алича, терен, рідше – черешня та абрикос.

Шкоди завдають: личинки.

Характер пошкодження: личинки першого віку проникають у зав’язь і живляться м’якоттю та незатверділою кісточкою плоду. Личинки другого та третього віків виїдають м’якоть у серединній частині плодів. Це спричиняє витікання камеді бурого кольору, змішаної з екскрементами (нагадує «аромат клопа»). Личинки можуть пошкоджувати від 3 до 6 плодів за період розвитку. В третій декаді травня – на початку червня може спостерігатись масове обсипання пошкоджених плодів (втрати врожаю сягають до 95%).

Розвиток: заляльковування відбувається при прогріванні верхнього шару ґрунту до +8°С. Розвиток лялечки триває 7-14 діб. За 5-7 діб до початку цвітіння сливи відбувається вихід дорослих особин із ґрунту. При температурі повітря +15°С самка робить надріз під епідермісом чашечки бутонів і відкладає одне, рідше – два яйця. Личинки відроджуються в кінці цвітіння та живляться протягом 21-28 діб. Після завершення розвитку залишають опалий плід і зариваються в ґрунт на зимівлю. 

Плодючість: 20-60 яєць.

Кількість поколінь: 1.

Зимуюча стадія: личинки в ґрунті на глибині 3-10 см та до 
15 см в сухій землі.

Заходи захисту: обробіток ґрунту в міжряддях і пристовбурних кругах, культивація ґрунту наприкінці масового осипання пошкоджених слив, обробка інсектицидами: Антиколорад Макс (2-2.5 мл), Ато Жук (1.5-2 мл), Гудвін (3-4 мл), Жук OFF (3-4 мл), Колібріс (3-5 мл) на 5-8 л води.
sirii_brunkovyi_dovgonosik.png

СІРИЙ БРУНЬКОВИЙ ДОВГОНОСИК

Поширення: на Поліссі та в Лісостепу, в Степу зустрічається в садах із підвищеним зволоженням.

Культури, які пошкоджує: слива, вишня, черешня, абрикос, яблуня, груша та інші плодово-ягідні і лісові породи.

Шкоди завдають: дорослі жуки.

Характер пошкодження: бруньки знищують повністю або вигризають в них отвори, в бутонах виїдають маточки та тичинки. Листя пошкоджують з країв.

Розвиток: жуки виходять із ґрунту при середньодобовій температурі +10°С на початку набрякання та розпускання бруньок і живляться впродовж 20-30 діб (винятково вдень). В середині травня самки відкладають яйця (по 10-40 шт.) на пригнутий край верхівки листка. Через 12-16 діб з’являються личинки, які падають на землю та проникають в ґрунт на глибину до 40-60 см і живляться корінням дерев, але сильної шкоди не завдають. Після перезимівлі личинки продовжують розвиток до кінця наступного літа і в серпні заляльковуються в колисочках на глибині 40-60 см. Жуки, що сформувалися у вересні, залишаються в земляних колисочках до весни. Одночасно з жуками зимують личинки першого року. Таким чином, розвиток сірого брунькового довгоносика триває два роки.

Плодючість: 200-300 яєць.

Кількість поколінь: одне на два роки.

Зимуюча стадія: личинки та статевонезрілі жуки в ґрунті.

Заходи захисту: обприскування дерев інсектицидами: Захват Ойл (150-200 мл на 10 води) – до розпускання бруньок, в період розпускання бруньок – Антиколорад Макс (2-2.5 мл), Ато Жук (1.5-2 мл), Гудвін, (3-4 мл) Жук OFF (3-4 мл), Колібріс (3-5 мл), Фас (2-2.5 мл) на 5-8 л води.
ОСНОВНІ ХВОРОБИ

kucheryavist_lystya.png

КУЧЕРЯВІСТЬ ЛИСТЯ

Поширення: по всій території України, особливо на Закарпатті, в південних і південно-західних областях.

Культури, які уражує: персик, абрикос, нектарин.

Оптимальні умови розвитку: температура +6…+8°С та висока вологість повітря у фазу «зеленого конуса». При масовому поширенні втрати листків можуть становити 20-90%.

Симптоми: листки після розпускання деформуються, мають гофрований вигляд із світло-жовтими або червонувато-рожевими здуттями. Листя згодом опадає. Пагони мають жовто-зелене забарвлення, потовщуються, міжвузля  вкорочуються, деформуються та засихають. Іноді на плодах утворюються пухирчасті здуття, тому з часом вони зморщуються, засихають та опадають.

Джерела інфекції: спори, які зимують між лусочками бруньок, у ранках на гілках та в інших місцях. Навесні вони проростають, внаслідок чого відбувається зараження пагонів і листків. Додатковим джерелом є грибниця в уражених пагонах.

Заходи захисту: видалення уражених частин рослин восени та весною, обробка фунгіцидами: Віоліс* (20-30 мл на 8-10 л), Гарт* (30 г на 8-10 л води), Страж (3 мл на 5 л води), Антигусінь + Самшит (4+3 мл на 5-8 л води).

*профілактична обробка
klyasterosporioz.png

КЛЯСТЕРОСПОРІОЗ (ДІРЧАСТА ПЛЯМИСТІСТЬ)

Поширення: по всій території України.

Культури, які уражує: персик, абрикос, слива, черешня, вишня.

Оптимальні умови розвитку: температура повітря +16…+19°С та висока вологість.

Симптоми: на листках з’являються світло-коричневі плями з червоно-бурою облямівкою округлої форми, діаметр – 2-5 мм. Згодом уражені ділянки відмирають, і листки стають дірчастими, ніби пошкоджені шкідниками. Листя засихає та опадає. На пагонах і бруньках утворюються плями оранжево-червоного кольору. З часом з них виділяється клейка маса світло-жовтого кольору. Пізніше пагони та бруньки засихають. Квітки буріють та опадають. На плодах з’являються вдавлені дрібні плями пурпурового кольору, які з часом випадають.

Джерела інфекції: спори та грибниця під камеддю на уражених частинах рослин.

Заходи захисту: видалення уражених частин рослин восени, обробка фунгіцидами: Віоліс* (20-30 мл на 8-10 л), Гарт* (30 г на 8-10 л води), Страж (3-4.5 мл на 5 л води).
kokomikoz.png

КОКОМІКОЗ

Поширення: по всій території України.

Культури, які уражує: вишня, черешня, рідше – слива, абрикос, алича, терен, мигдаль.

Оптимальні умови розвитку: температура +19…+23°С та наявність краплинної вологи.

Симптоми: з верхнього боку листків з’являється велика кількість дрібних округлих (0.5-2 мм) плям червонувато-коричневого кольору, які з часом зливаються. Інколи у вологу погоду з нижнього боку може сформуватись наліт гриба у вигляді подушечок. Листки жовтіють, скручуються та опадають. На черешках і плодоніжках з’являються бурі плями невеликого розміру. Плоди недорозвинені, водянисті, не транспортабельні, з погіршеними смаковими якостями.

Джерела інфекції: уражене опале листя.

Заходи захисту: знищення ураженого листя та інших частин рослини, обробка фунгіцидами: Віоліс* (20-30 мл на 8-10 л ), Гарт* (30 г на 8-10 л води), Захисник (14 мл 8-10 л води), Страж (3-4.5 мл на 5-8 л води).

*профілактична обробка
monilioz.png

МОНІЛІОЗ (ПЛОДОВА ГНИЛЬ)

Поширення: по всій території України.

Культури, які уражує: абрикос, вишня, черешня, слива та інші кісточкові.

Оптимальні умови розвитку: прохолодна дощова погода в період цвітіння культур. При оптимальних умовах ураження суцвіть і пагонів абрикоса становить 70-80%, суцвіть вишні та черешні – 10-30%, пагонів – 10-15%, суцвіть і пагонів сливи – 5-10%.

Симптоми: листки засихають, але не опадають і залишаються висіти на деревах. Суцвіття раптово буріє та в’яне. Молоді пагони засихають. На плодах утворюється невелика бура пляма, яка згодом охоплює весь плід. За наявності достатньої вологи на уражених плодах з’являються попелясто-сірі подушечки. Пізніше плоди засихають, частина їх опадає, а інші залишаються висіти на дереві до весни (муміфіковані).

Джерела інфекції: уражені частини рослин, рослинні рештки, в яких зберігається грибниця.

Заходи захисту: знищення уражених плодів та опалого листя, обробка фунгіцидами: Віоліс* (20-30 мл на 8-10 л ), Гарт* (30 г на 8-10 л води), Захисник (14 мл на 8-10 л води), Страж (3-4.5 мл на 5 л води).

Також вам може бути цікаво:
Захист винограду
Захист зерняткових культур
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.
Захист винограду
Захист кісточкових культур
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.
Захист винограду
Захист ягідних культур
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.
Захист винограду
Захист волоського горіха
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.
Захист винограду
Захист зерняткових культур
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.
Захист винограду
Захист кісточкових культур
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.
Захист винограду
Захист ягідних культур
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.
Захист винограду
Захист волоського горіха
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.
Захист винограду
Захист пасльонових культур (картопля, томати, перець солодкий, баклажани)
В даному розділі Ви дізнаєтеся, які шкідники та хвороби завдають шкоди Вашому врожаю.